Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Chcete fotit na dovolené dronem? Máte smůlu

Chcete fotit na dovolené dronem? Máte smůlu

Aktivní dovolená je v kurzu a mnoho lidí se chce koníčkům a sportovním aktivitám věnovat i v zahraničí. Poradíme vám, jak převážet letadlem sportovní potřeby a hobby předměty. Obecná doporučení mohou mít někteří přepravci upravená, proto je vhodné se u specifických předmětů dotázat na podmínky přepravy konkrétního dopravce. 

Se zbraní do odbaveného zavazadla

Jakákoliv střelná zbraň nebo její imitace či replika, nesmí být převážena v příručním zavazadle. Byť byste měli dětskou hračku nebo airsoftové náboje. Předmět, který může být zaměněn za reálnou zbraň, patří do odbaveného zavazadla a platí podmínka, že o něm musíte informovat personál, který má odbavení na starosti. 

Dron přepravíte jen bez baterií

Dron je považován za elektroniku a stejně jako fotoaparát nebo notebook musí být přepravován v příručním zavazadle. Pokud jej chcete přepravovat v odbaveném zavazadle, musíte vyjmout baterii a přepravit ji v příručním zavazadle. Přepravu dronu konzultujte s konkrétní leteckou společností. Řada z nich převoz dronu v příručním zavazadle neumožní. Oproti tomu není omezena přeprava selfie tyčí či stativů. Můžete si je zabalit do odbaveného i příručního zavazadla.

Na dovolené nezmoknete

Deštník i slunečník je možné přepravovat jak v příručním, tak i odbaveném zavazadle. Počasí vás nezaskočí. Kdybyste se ale v dešti potřebovali zahřát, protože jste vyrazili kempovat, budete muset vařič či podpalovač koupit až na místě. Nic, co obsahuje hořlavý stlačený plyn, nesmí být přepravováno ani v příručním ani v odbaveném zavazadle. Zákaz platí i pro všechny typy podpalovačů. Stan přepravíte jak na palubě, tak v podpalubí včetně kolíků a tyčí.

Horolezci a rybáři cestují bez obav

Rybáři mohou letecky přepravovat pruty, navijáky i vlasce v příručním i odbaveném zavazadle. Horolezci musí výbavu rozdělit. Lana, skoby a karabiny mohou být přepraveny v příručním i odbaveném zavazadle, ale mačky a cepíny patří do podpalubí a odbaveného zavazadla. Pro lehkou turistiku si hole vzít můžete, trekingové hole je možné přepravovat v příručním i odbaveném zavazadle. 
Horolezci, kteří se vypraví na výstup do lavinového terénu si musí ověřit možnost převozu záchranného lavinového batohu. Totéž platí o záchranné plovací vestě nebo o airbagové motocyklové vestě, pokud je vybavena tlakovou nádobou.

Meč či šavli do podpalubí

Některé bojové sporty si žádají výbavu s ostrou hranou. Meče a šavle přepravovat můžete. Musejí být ale důkladně zabaleny a uloženy v podpalubí v odbaveném zavazadle. Běžné nože je možné přepravovat v příručním zavazadle, pokud mají čepel do 6 cm. Není ale možné přepravit taktické, bojové nebo lovecké typy nožů, a to bez ohledu na jejich velikost. Zákaz platí i pro nůžky a vývrtky (přepravují se jen ty do limitu délky 6 cm). 

Akumulátorové nářadí

Jakékoliv akumulátorové nářadí zabalte do odbaveného zavazadla, vždy musí být převáženo bez napájecích baterií. Ty uložte samostatně do zavazadla příručního. Běžný šroubovák uložte do odbaveného zavazadla v příručním může být pouze pokud má pracovní část do 6 cm. Vrtáky je nutné vézt v odbaveném zavazadle. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.