Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Jak se sbalit na zimní dovolenou a co si vzít s sebou?

Jak se sbalit na zimní dovolenou a co si vzít s sebou?

Zima je překrásným obdobím. Pokud patříte k milovníkům zasněžených hor a zimních sportů, určitě plánujete dovolenou na horách. Proto vám poradíme, na co byste při balení neměli zapomínat a jak efektivně si zabalit.

Každý z nás má trochu jiné potřeby, a proto berte níže prezentované informace jako univerzální a vezměte si z nich to, co potřebujete. Někdo je totiž minimalista a nevyžaduje během cestování téměř nic, jiný dá zase přednost patřičné zásobě věcí.

Začněte přípravou dokladů

Balení na zimní a v podstatě jakoukoliv jinou dovolenou by mělo začít vždy přípravou dokladů. Jejich absence vám totiž může natropit asi nejvíce problémů. To platí dvojnásob, pokud se chystáte na zimní dovolenou v zahraničí.

  • Platné osobní doklady, popřípadě cestovní pas
  • Řidičský průkaz
  • Kartička zdravotní pojišťovny
  • Případné letenky, předem zakoupené skipasy apod.

Neopomínejte ani na platební kartu a nějakou tu hotovost, protože ať už zapomenete cokoliv, za peníze si to na daném místě můžete obvykle zakoupit. Horší je, když nemáte z čeho.

Základ pro zimní dovolenou

Pokud jedete na hory, nezapomeňte si kompletní lyžařské vybavení. Když si ho budete půjčovat v místě pobytu, tato starost vám odpadá. V rámci oblečení asi není třeba rozepisovat to, že musíte mít dostatek suchého oblečení, pokud by vám náhodou nestihlo uschnout. Od triček, přes termoprádlo, až po zimní kalhoty a bundu, a to včetně lyžařského ošacení. Pojďme ale spíše vypíchnout to, co vám může přijít vhod na sjezdovce.

  • Kvalitní batoh s dostatkem úložného prostoru
  • Náhradní rukavice
  • Náhradní a suché oblečení
  • Sportovní šátek, lyžařská helma a brýle
  • Kvalitní lyžařské ponožky

Myslete na to, že i v zimě svítí sluníčko, takže sluneční brýle jsou samozřejmostí stejně, jako opalovací krém a balzám na rty. Do takového lyžařského batůžku si přibalte termosku na teplé pití, malou svačinku a čelovku.

Někdo tráví zimní dovolenou na lyžích, jiný si bude užívat outdoorových aktivit. V tom případě tu máme seznam dalších důležitých věcí.

  • Kompas a mapa
  • Lékárnička
  • Hole, popřípadě vybavení pro laviny
  • Kvalitní outdoorová obuv

Pokud spojíte zimní dovolenou s wellness službami, nezapomeňte si také plavky. To ostatní už dle potřeba každého jedince. Zásadní je například kosmetika, ale i nabíječky k vší elektronice, náhradní dioptrické brýle nebo čočky a nějaké to civilní oblečení na pokoj a večerní posezení s rodinou a přáteli.

Pár tipů na závěr

Jestliže vyrážíte na zimní dovolenou letecky a jste limitováni prostorem, pokuste se řídit heslem, co nemám, to nepotřebuji. Věřte nebo ne, ale ušetří vám to spoustu starostí. Důkladně si také rozvrhněte, co přijde do velkého a co do příručního zavazadla, kam například v letadle nepatří nejrůznější powerbanky a tekutiny.

Naučit byste se měli i efektivnímu balení, což platí dvojnásob, když s sebou berete více zavazadel. Vhodné je používat sáčky pro roztřídění jednotlivých věcí stejného charakteru. Od kosmetiky, až po spodní prádlo a jiné drobnosti, které byste v zavazadlech na volno špatně hledali. Zvolit můžete také metodu vertikálního skládání oblečení do kufru. To pak na pokoji nemusíte vybalovat ven a máte o všem přehled.

Největší pomůckou při balení na zimní dovolenou vám bude seznam. Ten si při vkládání jednotlivých věcí do zavazadel postupně odškrtávejte. Jedině tak minimalizujete situaci, kdy něco nedopatřením zapomenete.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.