Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Je cestovní pojištění vyhazování peněz?

Je cestovní pojištění vyhazování peněz?

Cestovat bez cestovního pojištění mnozí považují za zbytečný hazard a uzavírají jej před každou cestou. Jiní si stojí za tím, že v EU má každý nárok na odpovídající zdravotní péči a cestovní pojištění je zbytečné mrhání penězi. Jak je to s cestovním pojištěním doopravdy?

Cestování s jistotou

Cestovní pojištění je symbolem pomyslné jistoty, pokud se na cestách setkáte s nenadálou zdravotní komplikací nebo úrazem, umí vám pomoci. Jestliže cestujete mimo země EU, s jeho uzavřením neváhejte. V zemích EU je doporučeno zejména při horské turistice nebo adrenalinových sportech. Jeho velkou výhodou je asistenční služba, která se o pojištěné klienty vždy náležitě postará. 
Pečlivě studujte limity plnění a výluky u konkrétních pojistných smluv.

Několik typů cestovního pojištění

U cestovního pojištění máte možnost vybrat si službu jako balíček nebo si pojistit konkrétní riziko. Pojistit se můžete na úraz, léčebné výlohy i náhradu (nedbalostně zaviněné) škody. Lze pojistit cestovní zavazadla, poruchu na autě nebo storno poplatky zájezdu. Oblíbeným pojištěním je i pojištění špatného počasí. 
Vždy je však třeba rozlišovat, do jaké cílové destinace cestujete a jaké konkrétní výluky cestovní pojištění zahrnuje.

Jednodušší s cestovní kanceláří

Cestovní pojištění můžete uzavřít společně s nákupem zájezdu, možnost nabízejí téměř všechny cestovní kanceláře. Alternativou je soukromé uzavření cestovního pojištění, při jeho zakoupení uzavíráte smlouvu s vybranou pojišťovnou. Aktivní cestovatelé vítají možnost uzavřít cestovní pojištění na celý rok, často je to benefit bank k vydané debetní nebo kreditní kartě.

Cestujete s dětmi? Storno je nutností

Rodinná dovolená bývá nejoblíbenější část roku a všichni se těší, až utečou povinnostem a stráví čas společným odpočinkem a zábavou. Při cestování s malými dětmi ale roste pravděpodobnost jejich onemocnění, pracovníci cestovních kanceláři by mohli počítat ve stovkách oznámení neštovic 2 dny před odletem. 
Nemoci se nevyhýbají ani dospělým. Teorii proč se tomu děje před dovolenou ve zvýšené míře mají i psychologové. Zvýšené napětí v práci a náročné chystání na dovolenou nedovolí tělu vysadit, ve chvíli, kdy se dovolená blíží přichází na mnohé únava, vyčerpání a tím jsou více náchylní k běžnému onemocnění. 
Stornopoplatky bývají těsně před odletem neúměrně vysoké, pojištění kryje 70 až 90 % způsobené škody, podle typu uzavřené pojistky. Storno zájezdu je víc než doporučené uzavírat před odjezdem/odletem.

Cestovní pojištění v EU

Občané Evropské unie mají nárok na zdravotní péči na základě předloženého průkazu EHIC. To kryje stejnou zdravotní péči, na jakou má bezplatně v zemi nárok tamní občan. Přesněji, pokud se necháte ošetřit v maďarské nemocnici (ne soukromé) zaplatíte stejný poplatek, jako by s onemocněním přišel do nemocnice maďarský občan. Pokud má on péči zdarma, máte ji i vy. Nárok na bezplatné ošetření se týká jen nezbytné péče. 
Pozor však na to, že pojištění nekryje případnou repatriaci, některé zásahy záchranářů nebo ošetření poskytnuté soukromým subjektem.

Co nekryje evropské pojištění:

  • Záchranné akce. 
  • Repatriace. 
  • Převoz do země v případě vážného úrazu. 
  • Dlouhodobou hospitalizaci. 
  • Převoz do země v případě vážné nemoci.
  • Soukromou zdravotní péči. 
  • Plánovanou zdravotní péči v zahraničním zdravotním zařízení.

Pojištění letenek

Při soukromých cestách hradíte obvykle cenu letenky a cenu ubytování. Kontrolujte storno podmínky, například u letenek do exotických zemí mohou být stornopoplatky nepříjemně vysoké. Pojištění storna je záležitostí několika stokorun, není důvod riskovat ztrátu vysoké ceny letenek. 
U pojištění léčebných výloh rozlišujte, zda cestujete po EU nebo mimo ni a jakou konkrétní aktivitu budete na dovolené vykonávat.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.