Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Jet lag neboli pásmová nemoc

Jet lag neboli pásmová nemoc

S výrazem jet lag se setkala spousta cestovatelů nejenom teoreticky, ale bohužel i prakticky. Pokud nemáte úplné povědomí o tom, co si pod tímto pojmem představit, prozradíme vám to.

Jet lag, to je v podstatě porucha spánkového cyklu. Narazit můžete na výrazy desynchronóza, pásmová nemoc, jet syndrome nebo tryskáčový syndrom. Porucha spánku a bdění je v rámci cestování spojena především se situací, kdy v průběhu své cesty do vysněné destinace překonáte alespoň dvě a více časových pásem. V takový okamžik se u vás může projevit pásmová nemoc.

Proč vlastně vzniká jet lag?

Z úvodní charakteristiky mnozí čtenáři pravděpodobně vytuší, kde je zakopaný pes. Pojďme ale téma pojmout skutečně komplexně. Každý z nás má nějaké vnitřní hodiny, podle nichž se jeho organismus řídí. Když je světlo, nedochází k produkci spánkového hormonu melatoninu, když je tma, je tomu naopak. V momentě, kdy cestujete přes několik pásem, chod těchto vnitřních hodin narušíte. Zjednodušeně řečeno narušíte svůj biorytmus, změníte produkci hormonu a doposud zažité návyky.

O poruše spánkového cyklu a bdění se samozřejmě nemluví jen tak pro nic za nic. Tato pásmová nemoc má pochopitelně své příznaky, které jsou pro ni zcela typické.

  • Podrážděnost a únava
  • Nevolnosti a bolesti hlavy
  • Mravenčení a nespavost
  • Dehydratace a poruchy koncentrace

Jet lag může dokonce zpozdit menstruaci u žen nebo vyvolat u člověka zcela iracionální chování.

Na východ to může být horší než na západ

V závislosti na směru vaší cesty vás čeká patřičná nemoc z časového posunu. Za horší jsou považovány spíše lety na východ, kde budete mít s největší pravděpodobností problém večer usnout. O něco mírnější může být jet lag na západ, kde se naopak objevují problémy s brzkým vstáváním. Východní varianta je navíc o něco náročnější pro starší lidi. S narůstajícím počtem překonaných časových pásem se obtíže samozřejmě zhoršují.

Prevence proti nemoci z časového posunu

Jak jet lag relativně rychle přijde, o to později může odejít. Je pravdou, že každý v nové destinaci po nějakém čase seřídí své biologické hodiny a může opět fungovat normálně. U krátkodobějších pobytů v zahraničí je to však na škodu, připravit se o krásné chvíle. Možná právě proto zkuste praktické triky spojené s prevencí pásmové nemoci.

  • Pokuste se dopředu trochu adaptovat. Při cestě na východ jděte o hodinu až dvě dříve spát. Při cestě na západ naopak o tuto dobu usínejte později.
  • Vyhněte se pití kávy a konzumujte více vody.
  • Čas od času se v letadle projděte.
  • Ideální je využít mezipřistání.

Časový posun mnohem lépe snáší lidé v dobré fyzické kondici a ti, kdo se pravidelně věnují pohybovým aktivitám. Lépe na tom budou také cestovatelé dodržující zdravý jídelníček. Před cestováním letadlem vám zároveň přijde vhod, když budete dostatečně odpočatí.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.