Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nováček na palubě. Co je třeba vědět před prvním letem

Nováček na palubě. Co je třeba vědět před prvním letem

Jednou to musí přijít. Poprvé vkročíte na letiště a otevřou se vám brány vzdušného prostoru. Co vše potřebujete před prvním letem vědět, jak probíhají kontroly na letištích, co můžete mít v zavazadlech a na co se musíte připravit? Připravili jsme průvodce pro první letovou zkušenost. 

Létání je zábava i obava

Burácení motorů, rozjezd jako na horské dráze, zhoupnutí a prudké stoupání, které vnímáte nejvíce zalehnutím uší. To jsou okamžiky, které jsou na létání největším adrenalinovým zážitkem. Mnozí je vyhledávají, jiní se obávají. 
Záběry leteckých katastrof jsou děsivé, ale je třeba uvést, že statisticky se jedná o nejbezpečnější přepravu a problémy při letu má jen procento případů nebo ještě méně. Proto směle do letadla a začněte se těšit na nádherný výhled z oken na načechrané mráčky a zemi pod vámi. 

Doprava na letiště

Na letiště se dostavte minimálně 2 hodiny předem, neuděláte chybu, když budete u terminálu 3 hodiny dopředu. Pokud vše půjde rychle, budete mít spoustu času v odletové hale, která je dobře a komfortně vybavena. Čas navíc oceníte, pokud by došlo k nějakým komplikacím u přepravní kontroly. 
V cizích městech kontrolujte označení konkrétního letiště, metropole mohou mít letišť hned několik. U určitých letů, například nízkonákladových společností, může být specifikován nástupní terminál. Mezi jednotlivými terminály nebo různými odletovými halami může být v rámci jednoho letiště velká vzdálenost. 
Letiště Václava Havla má terminál 1 vyhrazen pro lety mimo EU a terminál 2 pro lety vnitro-unijní. 

Po vstupu na letiště

Budova letiště se rozděluje na různé části, těm se říká terminály. Často jsou to samostatné budovy. Dalším rozdělením je hala pro přílety a hala pro odlety. Rovněž se může jednat o oddělený prostor v jedné budově nebo dvě samostatné stavby. 
Nejprve vstoupíte do prostoru, který je přístupný široké veřejnosti. Zde ještě můžete posedět s doprovodem, který vás vezl na letiště. Bývá tu nabídka občerstvení, nejrůznějších služeb a samozřejmě toalety. 
Po vstupu do odletové haly začněte kontrolovat tabule, kde jsou přehledně zobrazeny jednotlivé lety. Váš let je označen číslem a časem odletu. Jakmile se objeví v poznámce check-in budete postupovat k určené přepážce. 

Jak probíhá check-in

Check-in je první kontrola, která probíhá u označené přepážky. Každý let má určené a očíslované přepážky, které se věnují cestujícím do dané destinace. K přepážce je vyhrazená cesta, fronta je organizována. Předkládáte letenku, pas nebo občanku, dáváte zavazadlo, které je určené do podpalubí na pás a odcházíte jen s palubním lístkem (boarding pass), lístkem od zavazadla, pasem a příručním zavazadlem. Pás podpalubní zavazadlo zváží a odveze na naložení do nákladového prostoru. 
Jestliže letíte do destinace, která má pro Čechy vízovou povinnost, víza předkládáte už při check-inu. 
Váhu zavazadla určeného pro odbavení (naložení do podpalubního nákladního prostoru) si kontrolujte už doma. Jednotlivé letecké společnosti určují váhový limit na odbavené zavazadlo, při překročení vás čeká poměrně vysoký poplatek. Ten by vyžadovali uhradit už při check-inu. 

Bezpečnostní kontrola na letišti, svlíkat, zouvat, vylévat vodu

Jakmile projdete přes check-in postupujete ke kontrole. Po teroristických útocích se kontroly na letištích v mnohém zpřísnily a představují značné zdržení. Po kontrole procházíte do míst, kde je umožněn vstup jen s letenkou a vystaveným boarding passem. Tam už váš doprovod nemůže. 
K letištní kontrole vstoupíte přes boarding pass. Ten přikládáte k automatické bráně. Platný QR kód boarding passu vám bránu ke kontrole otevře. Před sebou uvidíte několik jezdících pásů, podobných těm ve výrobních továrnách. Budete postupovat k pásu a před vámi budou nachystané přepravky nebo prázdné boxy. Vezmete si tolik boxů, kolik potřebujete a naskládáte do nich vše co berete do letadla. 
Z příručního zavazadla musíte vyndat veškerou elektroniku, například musíte kompletně vybalit příslušenství k fotoaparátu, notebook, tablet, mobilní telefony, chytré hodinky. Vše umístíte do boxů zvlášť. Do dalšího boxu dáte příruční zavazadlo, obvykle částečně vybalené, protože jste na spoustu věcí zapomněli. Přikládáte kabáty, klíče, peněženku s mincemi, opasky a pokud mají boty kovové doplňky tak i ty. Předem si nastudujte, které věci nemůžete mít v příručním zavazadle. Jedná se například o nůžky, pilník, nůž a další.

Procházíte rámem, věci se rentgenují

Odstrojení jste vyzváni k tomu, abyste prošli rámem detektoru kovu. Výjimku mají těhotné ženy nebo například osoby s kardiostimulátorem. Mohou požádat o průchod mimo rám, musí se ale podrobit důkladnému osahání. Mezitím projíždějí kontrolované věci rentgenem. V zavazadlech nesmíte převážet žádnou tekutinu, vodu na pití vylijte ještě před kontrolou, do letadla si můžete napustit nebo zakoupit novou. 
Limity pro kosmetiku v příručních zavazadlech jsou obvykle 100 ml/průhledná lahvička. Celkem 1 litr kosmetiky, zabalené dohromady v průhledném obalu/transparentní kosmetické taštičce nebo sáčku.
Box s osobními věcmi si odnášíte na stoly za kontrolou a máte možnost vše znovu zabalit a ustrojit se. 

Čekání před gatem

Ocitáte se v prostoru, kdy jsou před vámi označeny číselně nejrůznější dveře a před nimi je prostor jako v čekárně u doktora. Každý let má takto vyhrazenou jednu nebo více čekáren, konkrétní dveře, kterými projdete k letadlu se nazývají gate. U vašeho letu bude označení gate a číslo nebo čísla. V označeném prostoru vyčkáte na váš let. 
Po hale se můžete volně pohybovat, navštívit restaurace, obchody, prodejny suvenýrů. Duty-free shopy v rámci EU samozřejmě ztrácejí smysl, žádné levnější zboží nečekejte. Název je pouhým lákadlem. 
Přibližně 30 minut před odletem se u vašeho gatu začne pohybovat palubní personál. Budou u stolečku před výstupní branou do venkovního prostoru. Zkontrolují pas/občanku, boarding pass a ve výjimečných případech velikost příručního zavazadla. Možnost nástupu do letadla je na tabulích zobrazena jako boarding

Nástup na palubu a usazení se v letadle

Projdete bránou a tunelem (chobotem) můžete nastoupit rovnou do přistaveného letadla nebo se ocitáte na letištní ploše a postupujete k letadlu. Občas vás k letadlu přivezou autobusy. Na letence máte označeno, zda nastupujete dveřmi vpředu, uprostřed nebo vzadu. Uličky v letadle jsou úzké, usazení provází mírná nervozita. Palubní zavazadlo umisťujete do prostoru nad sedačkami nebo pod sedadlo před vámi. Signalizace vám ukáže, kdy musíte mít zapnutý bezpečností pás. 
Volný pohyb po letadle je možný až po zhasnutí signalizace bezpečnostního pásu. Po dobu letu je palubní personál k dispozici, nabízí občerstvení nebo dokonce prodává různé zboží. 

Přistání v cílové destinaci

Vystoupíte z letadla a vstupujete do haly, kde na pásech budou kroužit odbavená zavazadla. Pokud nevíte kam jít, opět sledujte tabule, na nichž bude označení s kufrem a nápis "baggage". Opět jsou pásy označeny konkrétním letem. Vezmete si zavazadlo z pásu a z letiště odcházíte. 
Země s vízovou povinností vás ještě po příletu potěší povinností imigrační kontroly. Předkládáte víza a odpovídáte na několik všetečných otázek imigračního úředníka. Jakmile zodpovíte účel letu, otevírá se vám pobyt v nové zemi.
 

 


 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.