Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Předpisy pro leteckou přepravu. Víte, jak zabalit léky, injekce nebo lidské ostatky?

Předpisy pro leteckou přepravu. Víte, jak zabalit léky, injekce nebo lidské ostatky?

Bezpečnost cestujících při letecké přepravě je zajištěna mimo jiné tím, co je možné vzít s sebou na palubu letadla. Známe odpovědi na časté otázky a poradíme vám, jak přepravovat léky a zdravotní pomůcky. 

Zpřísnění předpisů pro přepravu

Kdo necestuje pracovně užívá si leteckou přepravu spíše zřídka. Vyrazit letadlem na dovolenou znamená pro mnohé atraktivní zážitek, který si dopřejí například jen jednou ročně. Proto není ostudou, že cestující neznají podrobně všechny předpisy, které se váží k letecké přepravě. 
Po teroristických útocích byly několikrát předpisy pro přepravu měněny a s rozšířením technologií se některá pravidla zpřísňují nebo doplňují. Zároveň si dejte pozor na to, že někteří dopravci mohou upravovat kritéria přepravy pro určité skupiny předmětů. Jestliže máte pochybnosti, vždy si podmínky ověřte u dopravce, se kterým poletíte. 

Nezbytné léky

Pravidelně užívané léky, ale i léky, které jste zvyklí mít doma v lékárničce si s sebou do letadla samozřejmě vzít můžete. Předpisy umožňují přepravovat léky ve formě pilulek, tobolek i emulzí a tekutin. Vždy musejí být v originálním balení. Tekuté léky se přepravují v lahvičkách do 100 ml a tuhá léčiva ve formě pastilek, tobolek, pilulek apod. v originálním blistru.

U tekutých léčiv platí omezení maximálního objemu 1 l na osobu. Tekutá léčiva (stejně jako ostatní tekutiny) musejí být připravena k odbavení v průhledném sáčku. Objem léčiv se nezapočítává do celkového objemu (a limitu) pro tekutiny, pokud jich přepravujete více než 100 ml. Do kategorie léčiv můžete zahrnout i roztoky pro kontaktní čočky
Žádný lék nesmí být umístěn v odbavovaném zavazadle

Přeprava injekčních stříkaček

Inzulin, léky proti trombóze aj. bývají k aplikaci připraveny v podobě injekčních stříkaček. Někdy jako takzvaná pera. Injekční stříkačky je možné v letadle přepravovat jen s písemným potvrzením od lékaře a jen v případě, že se jedná o lék nezbytně nutný. Potvrzení je třeba mít vyhotovené v anglickém jazyce

Invalidní vozík

Invalidní vozík se přepravuje zdarma, u některých leteckých společností je ale nutné jej umístit do zavazadlového prostoru. Cestují bývá vybaven vozíkem letiště a vozík mu je personálem přistaven ihned po přistání. Pokud má cestující invalidní vozík s bateriovým pohonem, je jeho přeprava možná pouze se . 
Jiné pohybové pomůcky jako například berle či chodítko je možné přepravovat v odbaveném zavazadle i na palubě.

Převoz nebožtíka

Během dovolené nebo cestování bohužel můžeme přijít i o někoho blízkého. Jakkoliv je událost srdcervoucí, váže k sobě i nutnost vyřešit převoz ostatků. V letadle je možné přepravovat urnu se zpopelněnými lidskými ostatky. Pokud je popel vhodně a bezpečně zabalen, je možné jej mít umístěn v příručním nebo i odbaveném zavazadle. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.