Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Půjčení auta v zahraničí – Na co si dát pozor?

Půjčení auta v zahraničí – Na co si dát pozor?

Chystáte se na dovolenou do zahraničí a máte v úmyslu půjčit si automobil? Pak se vám hodí pár důležitých informací, co všechno si pohlídat. Věřte, že se to vyplatí a vy se vyhnete nepříjemnostem.

Letecká doprava do exotické destinace s sebou přináší patřičný komfort. Na druhou stranu vám ve vzdálené zemi může chybět vlastní automobil. Pokud chcete poznat široké okolí a cestovat, využijte autopůjčoven. Běžný standard, který vám zajistí náležitou flexibilitu a umožní dostat se na dech beroucí místa. Pokud máte takové plány, přečtěte si následující řádky.

Včasná rezervace je na místě

Každé letiště je plné autopůjčoven, o tom není žádných pochyb. Mnohdy se však nevyplácí nechávat rezervaci na poslední chvíli a je lepší připravit se dopředu. Minimálně si můžete půjčit vůz, o který stojíte. Při včasné online rezervaci se navíc dopracujete k lepší ceně. Hledat lze na různých místech.

  • Přímé stránky autopůjčoven
  • Zprostředkovatelé
  • Cestovní agentury a další

Výjimkou nejsou ani lokální autopůjčovny, které mnohdy na srovnávacích portálech nenajdete. Alternativou autopůjčoven se stal také carsharing. Jemu se ale věnovat nebudeme.

Potřebné doklady a kreditní karta

Pokud si chcete půjčit auto v zahraničí, mějte s sebou všechny nezbytné doklady. Základem je občanský průkaz, pas u zemí mimo EU a řidičský průkaz. Dopředu si zjistěte, zda konkrétní destinace nelpí na mezinárodním řidičském průkazu.

Většina autopůjčoven ve světě vyžaduje kreditní kartu, nikoliv tu debetní. Na kreditní kartě jsou zablokovány peníze na kauci a přidružené služby. Musíte mít tedy dostatečný limit.

Smluvní podmínky čtěte do detailu

Pozor si dejte i na smluvní podmínky. Nikdy nepodepisujte nic, čemu plně nerozumíte. Klidně požádejte o smlouvu v jazyce, ve kterém jste zběhlí. Důležitou roli sehrává i samotné pojištění. To se vám bude snažit prodat každá autopůjčovna. Záleží na vás, kam s autem chcete jet. Pojištění půjčeného vozu ostatně nabízí i české pojišťovny a mnohdy vyjde levněji. A co všechno byste si měli ve smlouvě pohlídat?

  • Spoluúčast v rámci pojištění
  • Režim paliva
  • Stav tachometru
  • Dálniční známka

Zjistěte si, zda si půjčujete vůz s plnou nádrží a jestli ho musíte také s plnou nádrží vrátit. Důkladně si zkontrolujte vnější a vnitřní stav vozidla. Jakékoliv poškození raději nechte zapsat do závad, ať se při vrácení vozu nemusíte s nikým složitě dohadovat. Pečlivě zkontrolujte předávací protokol. Dopředu se ubezpečte o tom, že v půjčeném voze je malý technický průkaz a zelená karta.

Co dalšího byste měli vědět?

Výše uvedené informace považujte za naprostý základ. Kromě nich se vám však hodí i některé ostatní. Počítejte například s tím, že standardní věk pro půjčení vozu v zahraničí je 26 až 65 let. Pokud jste mladší nebo starší, může se zvýšit cena pronájmu vozu. 

Jestliže bude automobil řídit ještě někdo jiný, nechte ho zapsat do smlouvy. Pokud máte vůz zarezervovaný na konkrétní kreditní kartu, mějte ji i při vypůjčte automobilu. Musí se jednat o tu samou kartu. Nepodceňujte kontrolu povinné výbavy a vyžádejte si kontakt na odpovědnou osobou v případě potíží. Pro jistotu se zeptejte, do jakých oblastí a sousedních zemí s autem můžete. Někde narazíte také na omezení z pohledu najetých kilometrů.

Při vracení půjčeného automobilu neberte na lehkou váhu stav vozu. Ten odevzdejte vyčištěný a umytý tak, jak jste ho přebrali. Vyhnete se nežádoucím dohadům. Nakonec si nezapomeňte zkontrolovat odblokování kauce za pronájem automobilu.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.