Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Vše, co byste měli vědět o mezinárodním řidičském průkazu

Vše, co byste měli vědět o mezinárodním řidičském průkazu

Řízení dopravního prostředku je jednou z obvyklých činností na zahraniční dovolené. Víte ale o tom, že váš český řidičský průkaz má omezenou platnost jen v některých zemích, a naopak existuje mezinárodní řidičských průkaz? Jestliže v tomto směru chcete mít jasno, přinášíme vám důležité informaci.

V první řadě je třeba zmínit, kde vám vlastně bude nápomocen běžný řidičský průkaz, který plně využíváte v rámci České republiky. Jeho platnost je ve všech státech Evropské unie, dále ještě v Lichtenštejnsku, Norsku a Švýcarsku. Všude tam můžete usednout do automobil a řídit s českým řidičákem. V jiných státech světa je tomu trochu jinak.

Mezinárodní řidičský průkaz

Nejprve si pojďme říci, co to vlastně je mezinárodní řidičský průkaz. Jak už prozrazuje jeho název, využití nachází především v zahraničí. Jde vlastně o takovou pomyslnou kopii českého řidičáku, který je vyžadován ve vybraných zemích. Když vyrazíte do destinace, kde je zapotřebí mezinárodní řidičský průkaz, musíte mít s sebou také ten klasický.

Pro Čechy je mezinárodní řidičský průkaz nezbytný v podstatě kdekoliv mimo Evropskou unii a výše zmíněné státy. Pokud máte v plánu v takové zemi řídit automobil, vyřiďte si před odjezdem mezinárodní řidičský průkaz. V tomto směru jsou rozlišovány dva typy řidičských průkazů.

  • Mezinárodní řidičský průkaz dle Vídeňské úmluvy s platností na tři roky.
  • Mezinárodní řidičský průkaz dle Ženevské úmluvy s platností na rok.

Než navštívíte danou zemi zjistěte si, jaký typ mezinárodního řidičského průkazu po vás bude vyžadován.

Vyřízení mezinárodního řidičského průkazu

Mezinárodní řidičák vám bude vydán na jakémkoliv úřadu s rozšířenou působností. Požádat o něj musíte osobně, takže není možné ho vyřídit dodatečně na dálku z exotické destinace. Proto si jeho potřebu důkladně pohlídejte. Na příslušném úřadu po vás budou vyžadovat několik dokumentů.

  • Platný doklad totožnosti v podobě občanského průkazu.
  • Platný řidičský průkaz.
  • Vyplněný formulář, který obdržíte na úřadu, popřípadě si ho můžete stáhnout z webových stránek.
  • Barevnou fotografii na průkaz o velikosti 35x45 mm.

Při žádosti o mezinárodní řidičský průkaz zaplatíte správní poplatek ve výši 50 Kč. Pozitivní je také to, že tento typ řidičského průkazu je vydáván obratem, takže si ho můžete zařídit i na poslední chvíli těsně před odjezdem.

Vzhledem k tomu, že tento proces není drahý a časově náročný, věnujte mu dostatečnou pozornost. Jízda v zahraničí bez mezinárodního řidičského průkazu se může celkem prodražit.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.