Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Výběr cestovního kufru má svá pravidla. Prozradíme vám, jak vybrat cestovní kufr

Výběr cestovního kufru má svá pravidla. Prozradíme vám, jak vybrat cestovní kufr

Kufr je praktickým zavazadlem, které vás bude provázet na dovolených a služebních cestách. Výběr cestovního kufru má svá pravidla, ty je dobré ctít zejména v případě, že vám kufr slouží jako osobní zavazadlo v letecké přepravě. Ukážeme vám, jak vybrat praktický kufr. 

Kvalitní kufr, příjemná dovolená

Jistě nechcete řešit, že váš kufr nesplňuje předepsaný rozměr pro kabinové zavadlo nebo se potýkat s nefungujícím zámkem. A co teprve, kdyby se vám utrhla rukojeť, kufr by vám prasknul nebo by se s železnou pravidelností pěti vteřin blokovaly kolečka? Kvalitní zavazadlo je zárukou pohodlí na cestách. Rozhodně jeho výběr nepodceňujte. 

Kufry mají své velikosti

Nejdůležitějším parametrem při výběru kufru je jeho velikost. Podobně jako trička, mají kufry označení M, L a XL. Někteří výrobci mají i velikost S. Za zvýhodněnou cenu můžete zakoupit set všech velikostí. Pro cestu letadlem jsou ideální kufry ve velikosti M. Ty mají kapacitu asi 45 l a délku do 55 cm. Široké by měly být do 40 cm a maximální výška by neměla přesáhnout 25 cm. Pozor si dejte zejména na to, že některé nízkonákladové společnosti mají specifické požadavky na rozměry kufru. Délka může být omezena například na 50 cm, je vhodné rozměr zkontrolovat u přepravní společnosti, se kterou létáte nejčastěji. 
Kufr velikosti M vám poslouží pro uložení věcí na jeden až tři dny cesty. Velikost L je poté určena na potřeby pro běžnou, týdenní dovolenou. Mají kapacitu okolo 75 l a délku 65 cm. V letadlech se nakládají do zavazadlového prostoru, pohodlně se s nimi cestuje v autě, autobuse nebo ve vlaku. 
Největší velikost XL s délkou nad 75 cm a kapacitou okolo 115 l, je určena pro dlouhé cesty nad 1 týden pobytu. 

Jak vybrat materiál kufru

V základním rozdělení můžete vybírat kufry skořepinové, které jsou vyrobeny z tvrdých plastových materiálů a kufry měkké z různých tkanin a textilií. Plastové kufry jsou odolné a částečně odolávají vodě, snadno se udržují v čistotě. Pokud s nimi ale zaměstnanci letišť nebudou mít slitování, mohou prasknout. Měkké kufry jsou lehčí a tvárnější, pokud je potřebujete uvnitř zaplnit do posledního milimetru. Letadla i autobusy mohou limitovat váhu kufru. Plastové kufry jsou těžší než látkové.

Snadná manipulace díky rukojeti

Rukojetí existuje několik typů. Praktická je teleskopická rukojeť. Kufry bývají vybaveny jednotyčovou nebo dvoutyčovou rukojetí. Větší stabilitu kufru zajistí dvoutyčová rukojeť, s ní se kufr také lépe ovládá. Výsuvná rukojeť by měla umožnit nastavení do různé délky, tu přizpůsobíte výšce postavy. Z boční strany by měl mít kufr další madlo, abyste mohli zavazadlo zvednout do výšky. 

Kolečka kufru pro tichou jízdu

Kolečka na kufru mohou být bud otočná nebo zapuštěná. Otočná kolečka zajistí bezproblémový pohyb do všech směrů, pohodlně projdete i uličkou v letadle. Zapuštěná kolečka jsou subtilnější, ale nejsou tolik pohyblivá. Kufry mají od dvou do čtyř koleček. Lépe se ovládá kufr se čtyřmi kolečky. Pro tichou jízdu vybírejte kaučuková kolečka. Kvalitní kolečka jsou uložena v kovovém ložisku s dlouhou životností. 

Doplňky kufru

Pozornost věnujte typu zámku, kterým je kufr vybaven. Pracovníci letišť jsou povinni kontrolovat obsah kufru, při prohlídce mohou zámek poškodit. Vhodné jsou TSA zámky. Na mezinárodních letištích jsou vybaveni univerzálními kódy a kufry s TSA zámky otevírají bez poškození. 

U větších kufrů kontrolujte, zda mají možnost rozšířeného zipu. Rozšířený zip zajistí prostor navíc, zvětšuje objem kufru. Praktickým doplňkem je elastický pás uvnitř, který zabezpečí obsah proti pohybu. Některé kufry bývají vybaveny ochranným obalem a připínací jmenovkou. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.