Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Kralovehradeckého kraje
Foto: Facebook - Orlický jsou top; odkaz: www.facebook.com/Orlickyjsoutop

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Kralovehradeckého kraje

Královehradecký kraj jako poslední ze série Česko z ptačí perspektivy dokazuje, že v naší krásné zemi skutečně najdeme rozhlednu na každém rohu. Opět jsme se snažili vám poskytnout co nejpestřejší výběr. Najdete zde modernu i rozhlednu z 19. století, jednu s horskou chatou i takovou, která slouží jako památník. Výběr té nejlepší je už jenom na vás.

Jiráskova chata na Dobrošově

Jiráskova chata na DobrošověFoto vlevo: Facebook - Jiráskova chata - Dobrošov; odkaz: www.facebook.com/JiraskovaChataDobrosov

Vyhlídka na Dobrošově stála už v roce 1895. Tehdy byla rovněž součástí turistické chaty a měřila 6 metrů. Místo se stávalo populárnějším a populárnějším a malá chatka pomalu přestávala stačit. V roce 1923 tak vznikla chata architekta Dušana Jurkoviče, která zde stojí dodnes. Tehdy se o její vznik zasadil Klub českých turistů, který je i jejím současným majitelem. 

Chata stojí v nadmořské výšce 624 metrů. Železobetonová rozhledna se tyčí do výšky 24 metrů. Na vyhlídkovou plošinu, která poskytuje nádherné výhledy na panorama Orlických hor, vede 99 schodů. 

Samotná chata pak nabízí ubytování ve třech dvoupodlažních pokojích s kapacitou 10 – 15 lůžek a v dalších pokojích s 2, 3 nebo 5 lůžky. Dále zde najdete profesionální stolní fotbálek, deskové hry pro zkrácení času v deštivém počasí a prostor pro opékání buřtů během teplých večerů. 

Otevřeno:

  • květen – říjen: denně od 10:00 do 20:00 (o víkendech do 22:00)
  • listopad – duben: denně od 12:00 do 18:00

Vstupné:

  • základní: 20 Kč
  • snížené: 10 Kč
  • děti do 6 let: zdarma
  • rodinné: 40 Kč

Masarykova věž samostatnosti 

Hloubení základů pro stavbu masivní věže, která původně měla dosahovat výšky 45 metrů, začalo v březnu 1925. 11. července 1926 poklepal na základní kámen prezident Tomáš G. Masaryk. Veřejnosti se stavba otevřela až o 12 let poději.

Věž vznikla v době nadšení ze založení nového Československého státu jako památník padlým vojákům v 1. sv. válce. Kamenná konstrukce dosahuje výšky pouhých 25 metrů. Zato je ale bohatě zdobena reliéfy a sochy hrdinů. Uvnitř můžete navštívit malé muzeum a pietní síň. Na vyhlídkovou plošinu vede točité schodiště o 72 stupních. Nabízí krásný pohled na Hořice a za dobré viditelnosti i na vrcholky Krkonoš.  

Otevřeno:

  • květen – září: denně mimo pondělí od 9:30 do 17:00 (od 12:00 do 13:00 je obědová pauza)

Vstupné:

  • základní: 30 Kč
  • snížené: 15 Kč

Rozhledna Velká Deštná

Rozhledna Velká DeštnáFoto: Facebook - Orlický jsou top; odkaz: www.facebook.com/Orlickyjsoutop

Velká Deštná se na nejvyšším kopci Orlických hor tyčí teprve od roku 2019. O její vznik místní usilovali již v 90. letech 20. století. Pionýři z Náchoda zde dokonce vztyčili improvizovaný posed. Dřevěná věž ale neměla dlouhou životnost. Důstojné náhrady se dočkala až po mnoha letech. O to víc je Velká Deštná oblíbená a právem je považována za dominantu celého kraje. 

19 metrů vysokou konstrukci tvoří převážně ocel. Do okolní krajiny ale zapadá díky opláštění z modřínového dřeva, které symbolizuje déšť ve větru. Na vyhlídkovou plošinu se dostanete po zdolání 96 schodů. Prohlédnete si z ní nejen hřebeny Orlických hor, ale také Jeseníky, Broumovské stěny nebo Bystřické hory. 

K rozhledně vede červeně značená hřebenová Jirásková cesta.

Otevřeno: 

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Allainova věž

Allainova věžFoto vpravo: Facebook - Turistický portál Královéhradeckého kraje; odkaz: www.facebook.com/hkregion.cz

Na vrcholu kopce Tábor u Lomnice nad Popelkou rozhlednu najdete. My vás ale chceme upozornit na nově zrekonstruovanou Allainovu věž na úpatí.

Věž vznikla už v roce 1862 zásluhou stavitele Josefa Pruvoty, který je mimo jiné autorem přestavby zámku Sychrov. Původně tzv. kratochvílna sloužila jako honosný posed ve zdejší oboře. Už tehdy se jí říkalo Allainova podle synovce knížete Kamila Rohana. Po válce bohužel věž začala chátrat a příležitostně se využívala jako sklad krmiva pro zvěř. Než se dostala do nenávratně poškozeného stavu, zachránilo jí město Lomnice nad Popelkou odkoupením od Lesů ČR za 60 tisíc.

Výhledům z velké části zabraňují dnes již vzrostlé stromy. Zato přilehlý park s jezírkem dodává místu neobyčejně romantické kouzlo.

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Rozhledna Anna

Rozhledna Anna vyrostla v roce 2010 na Anenském vrchu. Její jméno neodkazuje jen k samotnému vrchu ale také ke sv. Anně, která je patronkou Orlických hor. 

Na dřevěnou rozhlednu bylo použito dřevo hned tří druhů – modřín, dub a borovice. Celkem měří pouhých 17 metrů, zato ale stojí v nadmořské výšce 991 metrů. Na vyhlídkovou plošinu se dostanete pomocí 65 schodů. Nahoře vás potěší výhledy na Orlické hory, Kralický Sněžník, Rychnovsko, Suchý vrch a okolí města Žemberk. 

Pro cestu k rozhledně můžete zvolit hned několik přehledně značených turistických cest. Po modré značce se k ní dostanete z Říček, po zelené pak z Horní Rokytnice a po červené z parkoviště na Panském poli od tvrze Hanička. 

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Rozhledna Tábor

O vznik táborské rozhledny se zasadil učitel Josef Tichánek, který na její stavbu sbíral několik let potřebných 22 tisíc korun. Rozhledna vznikla v roce 1911 za necelých pět měsíců. Dodnes nese neoficiálně Tichánkovo jméno. O dva roky později vedle ní vyrostla horská chata. 

Rozhledna měří 35 metrů a stojí v nadmořské výšce 678 metrů. Na vyhlídkovou plošinu ve 26 metrech vede 145 schodů. Po jejich zdolání vás přivítají výhledy na Krkonoše, Jizerské a Orlické hory, Český ráj a České středohoří se svou dominantní horou Říp.

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • 20 Kč nebo €1 
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.