Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte jeden z nejnavštěvovanějších parků světa. Nachází se v Česku

Poznejte jeden z nejnavštěvovanějších parků světa. Nachází se v Česku

Národních parků je ve světě více než dost. Některé patří k těm méně navštěvovaným, jiné se zase pyšní hojnou návštěvností. A právě na špici těch nejvyhledávanějších se v rámci celého světa umístil také jeden český národní park. Pokud nevíte jaký, začtěte se do následujících řádků.

Krkonoše jsou dominantou na všech frontách

Ano, tušíte správně, že se jedná o Krkonošský národní park (KRNAP). Ten dominuje nejenom svým nejvyšším vrcholem Česka, jímž je Sněžka s výškou 1 608 metrů nad mořem. Je také druhým největším národním parkem z pohledu rozlohy. Ta činí 36 300 hektarů a když k ní připočtete ještě ochranná pásma, tato hodnota s přehledem překročí hranici 55 000 hektarů.

Nyní lze k těmto dominantám připočíst ještě další. Krkonošský národní park se pohybuje v první pětici nejnavštěvovanějších parků světa. Dokazuje to jeho návštěvnost kolem 13 milionů lidí za rok. Tohle číslo pochopitelně netvoří jen čeští turisté, ale také ti zahraniční. Věhlas národního parku je znám široko daleko.

Možná si pokládáte otázku, jak vlastně dochází k měření návštěvnosti na velkém území? Využívány jsou k tomu speciální pyroelektrické senzory rozeznávající teplotu při průchodu, díky čemuž vznikají statistiky návštěvníků.

Poznejte dominanty Krkonošského národního parku

Ne nadarmo spadá tento národní park mezi největší chráněné přírodní oblasti ve střední Evropě. Jeho plocha je napříč několika okresy, od Trutnova, přes Semily, až po Jablonec nad Nisou. Pokud jste to ještě neudělali, vyrazte do jednoho z nejnavštěvovanějších parků světa a nemusíte kvůli tomu jezdit příliš daleko. Krkonoše toho nabízí více než dost.

  • Sněžka
  • Mumlavský vodopád
  • Pramen Labe
  • Obří důl
  • Stezka Černohorským rašeliništěm
  • Luční bouda
  • Rozhledna Štěpánka a mnohé další

Je příjemné vědět o tom, že právě v tomto směru Česká republika celosvětově dominuje.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.