Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte krásy botanických zahrad Česka – díl III.
Zdroj: Facebook - Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně; odkaz: www.facebook.com/mendelu.arboretum

Poznejte krásy botanických zahrad Česka – díl III.

Přinášíme vám další inspiraci na úprk do přírody ve městě. Plánujete návštěvu Kroměříže, Bečvy nad Teplou nebo Brna? Pak využijte slunečných dnů a vyrazte si odpočinou do jedné z oblíbených botanických zahrad.

 

 

 

Květná zahrada v Kroměříži

Také Kroměříž se může pyšnit zahradou nacházející se na seznamu světového dědictví UNESCO. Jde o Květnou zahradu tvořenou ve francouzském stylu. Raně barokní zahrada začala vznikat už v letech 1665 až 1675. Venkovní expozice květin můžete obdivovat při procházce po kolonádě dlouhé 244 metrů. Spousta vzácných exemplářů je umístěných ve sklenících, které jsou označovány jako Hrubý a Tropický. Setkat se můžete s prezentací studeného a tropického skleníku. Krásy jednotlivých rostlin jsou dotvářeny typickými zahradními prvky, mezi něž patří sochy, vodotrysky a fontány.

Americká zahrada u Chudenic

Americká zahrada u Chudenic je spíše než botanickou zahradou arboretem. Na ploše 1,68 hektarů jsou pěstovány jehličnaté a listnaté stromy mající asijský, evropský a severoamerický původ. Park jako takový byl založen už v roce 1828 a dnes čítá přes tři stovky kusů nejrůznějších dřevin. Mezi nimi se pochopitelně nachází spousta vzácných a starých unikátů. Je to například jedna ze tří nejstarších Dougalsových jedlí v Evropě. A podobných exemplářů je zde více než dost. Americká zahrada má podobu upraveného a přírodního parku, kde se můžete procházet po vyznačených stezkách.

Botanická zahrada v Bečově nad Teplou

Botanická zahrada v Bečově nad Teplou

Autor: Lubor Ferenc; odkaz: Wikipedie

Bečovská botanická zahrada vznikla už v roce 1918, ale dlouhých šedesát let byla neudržovaná. Až poté došlo k její výrazné obnově. Botanická zahrada je rozdělena do čtyř částí. Jednu z nich tvoří krajinářský park s Korunním rybníkem. Po něm se můžete plout na loďkách kolem vzácných jehličnanů. Další oblast je tvořena lesním komplexem. Třetí část je vlastní aplina, kde je dohromady 47 sbírkových oddělení. Kapitolou samou o sobě je zámecké zahradnictví, kde jsou nejrůznější oranžérie, skleníky a pařeniště. Při procházce botanickou zahradou v Bečově nad Teplou si lze užít spousty vyhlídek. Zároveň budete míjet tisíce překrásných rostlin.

Botanická zahrada v Brně

Botanická zahrada v Brně

Zdroj: Facebook - Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně; odkaz: www.facebook.com/mendelu.arboretum

Brně se nachází hned tři botanické zahrady. Jedna z těch největších patří pod Mendelovu univerzitu a leží v katastrálním území Ponava. Historie vzniku této zahrady se datuje rokem 1926, kdy se začínalo s pěstováním rostlin kousek od tehdejší vysoké školy na ploše dva hektary. Dnes se botanická zahrada pyšní plochou dosahující velikosti jedenácti hektarů. K vidění je více jak 500 skalniček, 4 000 orchidejí, 350 velkokvětých kosatců, 2 000 trvalek a 4 000 ostatních dřevin. Kromě domovských rostlin se tu nachází i přemíra těch dovozových. Mezi exotickými exempláři si lze povšimnout rostlin dovezených z Japonska. V botanické zahradě Mendelovy univerzity v Brně jsou pravidelně pořádány nejrůznější výstavy.

Arboretum Nový Dvůr

Arboretum Nový DvůrFotoarchiv Slezského zemského muzea

Arboretum Nový Dvůr v Opavě je pestrou botanickou sbírkou, která v podstatě vzešla z původního parku. Dendrologická zahrada byla založena v roce 1958 a dnes patří k těm nejcennějším ve Slezsku. Dominantní je především sbírka s názvem Dřeviny pěti světadílů. Jejím výsledkem jsou byliny, zahradní odrůdy a dřeviny, kde počet druhů přesahuje číslo sedm tisíc. Rozloha arboreta je přes 23 hektarů. K vidění jsou himalájské rostliny, vřesoviště, rododendrony a mamutí stromy pocházející z Arizony. Nechybí zde ani skleníková expozice tropických a subtropických rostlin, kterých je přes 280 druhů.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.