Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Výlety k nejkrásnějším českým vodopádům část I.
Autor: ufoncz; zdroj: Flickr

Výlety k nejkrásnějším českým vodopádům část I.

Česká republika je plná zajímavých míst. Jestliže patříte k milovníkům vodních ploch, nemusíte své cesty směřovat pouze k přehradám a rybníkům. Zaměřte se na vodopády, kterých je u nás více než dost. A některé z nich vám doslova vyrazí dech. Dnes vám přinášíme první díl českých vodopádů.

 

 

Pančavský vodopád

Pančavský vodopádAutor: Marzper; odkaz: Wikipedie

A začít můžete hned u nejvyššího vodopádu v České republice. Pančavský vodopád měří 148 metrů a hledat ho musíte ve Špindlerově Mlýně. Konkrétně jde o závěrečnou část Labského dolu v Krkonošských hřebenech. Základem vodopádu je stejnojmenný potok Pančava, který je nejvydatnější primárně na jaře, když taje sníh. Jeho průměrný průtok je 25 l/s. Při velkém množství vody má Pančavský vodopád několik ramen.

Vzhledem k tomu, že se vodopád nachází v I. zóně Krkonošského národního parku, jeho dostupnost je trochu omezená. Spatřit ho však můžete z Ambrožovy vyhlídky. Další vyhlídka je poblíž vodopádu, odkud uvidíte jeho horní část. Zpozorovatelný je i při cestě po modré turistické stezce v Labském dole. Jeho název vznikl z německého slova pantschen, což v překladu znamená šplíchat.

Mumlavský vodopád

Krkonoše nabízí řadu krásných vodopádů. Dalším z nich je Mumlavský vodopád nacházející se asi dva kilometry od Harrachova. Jde o jeden z nejvyhledávanějších a zároveň nejmohutnějších vodopádů na území České republiky. Jeho celková výška je deset metrů a dostat se k němu můžete po asfaltové turistické stezce. Nedílnou součástí jsou tzv. Červova oka, což jsou obří hrnce a kotle jimiž protéká voda. Jedinečná je jeho okolní fauna a flóra.

Mumlavský vodopád je přístupný také s kočárkem nebo lidem na invalidním vozíku. Po tzv. Harrachovské cestě sem vede 7,7 kilometrů dlouhá trasa s menším převýšením. Jeho návštěvu můžete spojit i se zajímavostmi v okolí, jakými jsou Čertova hora s vyhlídkou, Hornické muzeum a pramen řeky Labe.

Labský vodopád

Labský vodopádAutor: ufoncz; zdroj: Flickr

Labský vodopád patří mezi ty větší české vodopády. Dosahuje výšky 35 metrů a nachází se v Labské rokli. To je přibližně jeden kilometr od pramene řeky Labe. Vodopád z vršků stéká do Labského dolu pod Labskou boudu. Labský vodopád je vyhledávaným cílem v létě i v zimě. Vyrazit můžete například po modré stezce ze Špindlerova Mlýnu nebo půjdete po hřebenech od Vosecké, případě Martinovy boudy. Za vysokým vodopádem se nachází přibližte dvousetmetrový úsek kamenitých peřejí. To pochopitelně přidává na celkové kráse Labského vodopádu.

Rešovské vodopády

Rešovské vodopádyAutor: Danuše Kotrlová; odkaz: Wikipedie

Při toulkách v Nízkém Jeseníku můžete navštívit tamní největší vodopády. Ty se nachází v údolí na horním toku říčky Huntavy. Jde o Rešovské vodopády s výškou 12 metrů a šířkou kolem jednoho metru. Součástí Rešovských vodopádů je 10 metrů široká a 200 metrů dlouhá kaňonovitá soutěska. Když se vydáte k těmto vodopádům, čeká vás krásná příroda, skály, kapradiny, ale také systém dřevěných mostů a lávek. Výjimkou nejsou ani vyhlídky do okolí. Celé území je chráněno jako národní přírodní rezervace Rešovské vodopády. Nalézt je můžete zhruba 1,5 kilometru od Rešova.

Vodopád v Bílé strži                                            

Vodopád v Bílé strži patří k největším vodopádům na Šumavě. Jeho celková výška je 13 metrů a průtok činí 75 l/s. Nejvyšší stupeň vodopádu měří 7 metrů. Hledat ho musíte v nadmořské výšce 940 metrů. Konkrétně na středním toku Bílého potoka asi čtyři kilometry od Hojsovy Stráže. Bílý potok se dere dolů kaňonovitým údolím, kde vytváří obří hrnce a další malé vodopády. Kolem vodopádu se nachází pralesovitý porost podtrhující krásu tamního okolí. Některé stromy zde dosahují stáří více jak 200 let. K vodopádu v Bílé strži se dostanete kolem Čertova jezera a Černého jezera. Využít můžete červenou turistickou stezku. Vaším startovacím bodem může být Hojsova Stráž nebo Špičácké sedlo.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.