Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

6 tipů na výlet. Navštivte krásná místa Česka, která si zaslouží víc pozornosti
Foto: Lenka Tarnovská

6 tipů na výlet. Navštivte krásná místa Česka, která si zaslouží víc pozornosti

Podle předpovědí se můžeme těšit na další krásný víkend. Sluneční paprsky lákají k výletu, ale vy máte pocit, že už jste ty nejhezčí místa naší země viděli? Omyl. Vyrazte načerpat pozitivní energii na zajímavá místa, kterým se nedostává dost pozornosti. Opět vás přesvědčí o tom, že poznat celou Českou republiku je práce na celý život. 

Žampašský most

Žampašský mostŽampašský most můžete znát pod názvy most na Žampachu nebo Kocourský viadukt. Jde o druhý nejvyšší kamenný železniční most ve střední Evropě. Na prvním místě je Landwasserviaduktu ve Švýcarsku. Najdete ho na trati „Posázavského pacifiku“ mezi stanicemi Jílové u Prahy a Luka pod Medníkem. 

Most byl postaven na konci 19. století. V nejvyšším bodě měří 41 metrů, což je o jeden metr víc, než má Nuselský most v Praze. První vlak se po něm projel 1. května 1900. Dnes přes něj přejede denně vlaků několik, přesto most nikdy nebyl opravován a stále je ve velmi dobré kondici. 

Foto: Tomáš Kopecký; IG: tomaskopecky

Levandulová farma Lavandia

Levandulová farma LavandiaMalý výlet na jih Francie vám umožní levandulová farma u obce Starovičky známá jako Lavandia. Prvních 40 tisíc keříků zde bylo zasazeno v roce 2013. Levandule je pěstována bez chemického ošetření. Produkty z místní farmy jsou tak zcela přírodní. Zpracované rostliny se dále využívají pro výrobu potravinových, dekorativních, relaxačních a kosmetických výrobků. 

Farma Lavandia se v roce 2020 stala vítězem prvního ročníku národního kola evropské soutěže Mladých farmářů.

Foto: Facebook - Levandulová farma z jižní Moravy; odkaz: www.facebook.com/LevandulezMoravy/photos

Vinné sklepy Plže

Vinné sklepy PlžeVinné sklepy Plže patří k nejkrásnějším stavbám lidové architektury u nás, a jsou považovány za náš nejhezčí soubor vinných sklepů. 
Zmínky o sklepech pochází již z 15. století. Vyznačují se jednoduchými bílo-modrými omítkami. Některé z nich zdobí barevné ornamenty. V celém areálu se nachází celkem 80 sklepů. Vytváří ulicovou zástavbu se dvěma malými náměstíčky. 

Areál je přístupný po celý rok. Během léta je otevřena vinotéka. 

Foto: Lenka Tarnovská

Národní památník odposlechu

Národní památka odposlechu se skrývá v zatopených žulových lomech u Lipnice nad Sázavou. Památník tvoří třímetrové ucho, ústa a oči, které mají společně připomínat špiclování bývalého režimu.

Jako první vzniklo tzv. Bretschneidrovo ucho, které získalo jméno podle tajného policisty z Haškova románu Dobrý voják Švejk. V roce 2006 přibyla Ústa pravdy. Nakonec přibyly Zlaté oči. Patronem celého památníku je vnuk Jaroslava Haška, Richard Hašek. 

Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně

Přečerpávací elektrárna Dlouhé StráněPřečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně patří společnosti ČEZ. Nechala ji vybudovat v Hrubém Jeseníku. Dnes jde o nejvýkonnější elektrárnu u nás. Přesto je velmi šetrně začleněna do okolní přírody, se kterou vytváří harmonický celek. 

Elektrárna se může chlubit hned několika rekordy. Je největší reverzní vodní turbínou v Evropě, má největší spád v České republice a největší instalovaný výkon v České republice. Není tedy překvapením, že patří mezi 7 největších divů Česka. 

Elektrárnu si můžete prohlédnout celoročně vždy po on-line objednání. Nabízí návštěvu podzemních prostor, kde se nachází technologická provozovna, dolní i horní nádrže a návštěvnického centra na Dlouhých Stranách, kde běží informační film.

Foto: Facebook - Příroda České republiky; odkaz: www.facebook.com/prirodacr

Vodní mlýn Slup

Vodní mlýn SlupVodní mlýn ve Slupi je národní kulturní památkou. Současně obsadil první místo v soutěži Gloria Musealis. Renesanční budova patří mezi architektonicky nejpozoruhodnější budovy u nás. Dnes je ve správě brněnského Technického muzea, které na konci minulého století zajistilo rozsáhlé úpravy objektu a vybudovalo zde expozici mlynářské techniky. Vývoj této techniky dokumentuje instalovaná čtveřice mlecích celků. Všechny stroje navíc mohou být předvedeny v ukázkovém provozu. 

Foto: Facebook - BESYS Vrchařská koruna jižní Moravy; odkaz: www.facebook.com/cyklo.VKJM

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.