Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Fascinující místa Česka, která vám vyrazí dech I. část
Zdroj: Petr Bureš; odkaz: https://zcesty.net/zcestar/z-ceskych-luhu-a-haju/naucna-stezka-olsina-po-drevenych-chodnicich-do-luna-prirody/

Fascinující místa Česka, která vám vyrazí dech I. část

Česká republika skrývá tolik krásy, že jeden nevím, kam se dřív vydat. Naše nejslavnější památky, ale bohužel často berou pozornost těm menším, ale o nic méně zajímavějším. Nechte se inspirovat naším výběrem fascinujících míst, které byste při svém dalším putování naší krásnou krajinou neměli vynechat. 

Stará plynárna v Hřensku

Stará plynárna v HřenskuKouzelným místem je Stará plynárna v Hřensku. Schovává se na břehu řeky Kamenice, pouhých 500 metrů od německých hranic. Kamenný dům stojí v obležení skal uprostřed rokle. Jak název napovídá, původně sloužil jako plynárna na acetylenové plyny, dnes je z něj zrekonstruovaný penzion s restaurací.

S plynárnou je spjata historka o duchovi dělníka, který se v ní otrávil krátce po otevření. Aby bylo zamaskováno porušení předpisů, doktor uvedl jako příčinu smrti selhání organismu a stáří. Dělník byl pochován 200 metrů nad plynárnou. Jeho duši se však lhaní a podvádění nezamlouvalo, a tak se každý měsíc při úplňku do plynárny vrací strašit.

Foto: Facebook - Stará plynárna Hřensko; odkaz: www.facebook.com/plynarnahrensko

Rybník Vejsplachy

Rybník VejsplachySportovně rekreační oblast s přírodním koupalištěm se rozkládá na západním okraji města Vrchlabí. Když někdo z místních nebude Vejsplachy znát, nedivte se. Lidově zde rybníku říkají Kačák.

Rybník je nejčastěji využíván k rekreačním aktivitám. V letních měsících láká návštěvníky na travnaté pláže a písečné dno, které dosahuje maximální hloubky 2,5 metru. Díky tomu je už s prvními slunečními paprsky zdejší voda příjemně teplá. 

Koupaliště je vybaveno stánky s občerstvením, sociálním zázemím, několika venkovními převlékárnami a sprchou s pitnou vodou. Prostředí zkrášlují prvky jako dřevěné molo, molo s altánkem, další molo uprostřed rybníka a lavičky na severní a západní straně rybníka. 

Foto: Miroslav Hlávko

Chalupská slať

Chalupská slať je malebné šumavské rašeliniště, které je se svou rozlohou 1,3 hektaru největším rašelinovým jezerem v České republice. Leží v údolí Vydřího potoka v nadmořské výšce 910 metrů. Proslulo díky plovoucím ostrůvkům, na kterých rostou malé břízy. 

Slať je přístupná díky povalovému chodníku. Blíže vám jí představí přibližně 250 kilometrů dlouhá naučná stezka. Výchozím bodem je parkoviště Svinná Lada.

Zřícenina Hradu Choustník

Zřícenina Hradu ChoustníkHrad Choustník stojí uvnitř stejnojmenné přírodní rezervace již od roku 1262, kdy ho nechal založit Beneš z Choustníka. Po něm zde žili jeho dva synové, kteří hradní jádro rozdělili na dvě části, díky čemuž vznikl v českých zemích vzácný typ hradní stavby. Už od roku 1614 se o hradu ale píše jako o pustém. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka.

Jeho dominantou jsou dvě čtyřhranné věže. Jedna z nich byla upravena na rozhlednu a dnes návštěvníkům nabízí krásné výhledy na Soběslavsko a Táborsko. 

V letních měsících zde funguje stánek s občerstvením a suvenýry.

Foto: Facebook - Atlas památek; odkaz: www.facebook.com/atlaspamatek

Šaunštejn

Šaunštějn je jeden ze skalních hradů Českého Švýcarska. Jeho zbytky leží necelý kilometr od obce Vysoká Lípa. Podle historiků vznikl někdy ve 14. století. Už v roce 1444 byl ale dobyt a poté pustl a stal se útočištěm místních loupežníků. I proto se mu přezdívalo Loupežnický hrádek.

Přístup k hradu je zabezpečen zábradlím a pohyb usnadňují instalované žebříky a můstky. Vrchol nabízí krásné výhledy do širého kraje, které stojí za trochu námahy. 

Modlivý důl

Tajemné ale romantické poutní místo je opředeno pověstmi a historkami, které sem každoročně lákají další a další návštěvníky. Podle jedné z nich zde dobrovolně zemřel rytíř Jaroslav ze Svojkova se svou milou, když jim jejich vztah byl zakázán. Podle druhé zde selský chlapec zabil svého soka, který mu bránil v lásce.

Modlivý důl se táhne mezi pískovcovými skalami pod Slavíčkem a Tisovým vrchem. Upravená cesta údolím začíná u bývalého panského hostince ve Svojkově.

Otevřené dveře Pancíř 

Otevřené dveře Pancíř Pancíř je šumavskou horou, která se od roku 1923 může pyšnit horskou chatou s rozhlednou. Oficiální vrchol jí ale vždy chyběl. Aspoň dokud nepřišel spolek We Love Šumava z. s., který vyrobil a umístil na symbolický vrchol místo obvyklého kříže dveře. Nevšední počin se velmi rychle stal oblíbeným výletním místem a zajímavým fotopointem. Dveře vás po otevření zavedou k nádherným výhledům na nýrské údolí s vodní nádrží nebo vrcholy Ostrého.

Pokud se vám nebude chtít ťapkat po svých, pohodlně se na vrchol Pancíře dostanete sedačkovou lanovkou Špičák - Hofmanky - Pancíř.

Foto: Facebook - WeLoveŠumava; odkaz: www.facebook.com/WeLoveSumava

Naděje, Skutek, Víra, Láska a Dobrá vůle

Nadějská rybniční soustavaSice to tak zpočátku nezní, ale jde o názvy krásných třeboňských rybníků. Naděje, Skutek, Víra, Láska a Dobrá vůle jsou nejznámější rybníky Nadějské rybniční soustavy, která patří k nejvzácnějším přírodním rezervacím CHKO Třeboňska

Rybniční soustavu založil na konci 16. století Jakub Krčín, ale dokončení se dočkala až v 19. století. Dnes Mezi rybníky vede cyklotrasa, která slouží jak cyklistům, tak i pěším.

Foto: Lenka Martínková; odkaz: www.facebook.com/obdivujemepamatky

Olšina

OlšinaOlšina je šumavský rybník v Jihočeském kraji, okolo kterého vede velmi oblíbená stejnojmenná naučná stezka. Rybník velký 138 hektarů leží v nadmořské výšce 731 metrů, čímž se z něj stává nejvýše položený chovný rybník v České republice.

Naučná stezka vede Šumavskými mokřady, rašeliništi i biotopy. Trasa částečně vede po upravených chodnících, ale také vás provede drsným přírodním terénem, který není vhodný například pro kočárky nebo osoby s pohybovým omezením.

Foto (úvodní foto): Petr Bureš; odkaz: https://zcesty.net/zcestar/z-ceskych-luhu-a-haju/naucna-stezka-olsina-po-drevenych-chodnicich-do-luna-prirody

Chlum u Třeboně

Neprávem opomíjená je obec Chlum u Třeboně. Městys není velký ani 50 km2 a přesto je jeho návštěvníky označován za rybářské a cyklistické centrum Třeboňska.

Samotný Chlum může jako zajímavost nabídnout svůj zámek z 18. století. Více než památky jsou zde útokem brány půjčovny kol a rybářského vybavení. Oblíbeným zázemím a noclehem je Penzion při rybářském a cyklistické centru, který najdete na krásném místě vedle břehu rybníka Hejtman.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.