Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Tipy na skalní hrady, které jsou opomíjené, ale stojí za návštěvu I.
Autor: Lubor Ferenc; zdroj: Wikimedia

Tipy na skalní hrady, které jsou opomíjené, ale stojí za návštěvu I.

Skalní hrad je poměrně výstižné označení. Jde o hrad, který vznikl alespoň z části v přirozeném skalním prostředí. To znamená, že je vybudován na skalním masivu, pyšní se jednou či vícero skalními věžemi a je tvořen skalním blokem. Takových skalních hradů vzniklo v dávných dobách hned několik. A my vás nyní seznámíme s těmi méně známými, o nichž jste možná ani nevěděli. Konkrétně se podíváme do Libereckého a Plzeňského kraje a na Vysočinu.

V Libereckém kraji jich najdete hned několik

Jestřebí

Jeden z nejstarších hradů Česka byl kdysi obklopen močály. Je zajímavé, že dnes kolem něho stojí spousta domů. Zdivo z hradu začalo být rozebíráno vesnickým lidem v 18. století. V kombinaci s povětrnostními podmínkami hrad podléhá jisté zkáze. Čtvrtina zachovalé části má už poněkud trouchnivějící skalní podloží.

Chlum – Kozlov

Skalní hrad na vrcholu Kozlova je přístupný po žluté turistické stezce z Příšovic. K vidění jsou pozůstatky opevnění v terénu. Zajímavostí je, že tento kopec byl dle nejrůznějších nálezů osídlován už v pravěku. Hrad pochopitelně vznikl později, ve 13. století. Jen kousek od této skalní zříceniny se nachází lákavá Raisova vyhlídka, odkud je překrásný výhled po okolí, hlavně na Turnov.

Stohánek

Stohánek je název bývalého dřevěného hradu na skalním útvaru ve vojenském pásmu Ralsko. Dřevěný hrad se postupně proměnil v poustevnu s řadou skalních světniček. K vrcholu vedou kamenné schody a úzký průchod. Dopravit se sem mimo jiné můžete i díky dvěma cyklostezkám. Tato poustevna se objevila také v povídce Karolíny Světlé.

Hrad Čap

Krátký název kdysi příslušel skalnímu dřevěnému hrádku, z něho se dochovala jen sklepení a cisterna na vodu. Vedle zasypaných sklepů je to také vytesaná studna. V těsné blízkosti se nachází jeden z nejimpozantnějších skalních útvarů v oblasti zvané Máchův kraj, konkrétně Čapské palice. Pískovcová plošina se tyčí přímo nad Velkým Čapským údolím.

Hrad Bradlec

Zřícenina hradu Bradlec patřila vždy významným českým rodům. Šlo o obranný hrad před útočníky, z něhož se zachovaly jen kousky věže a stěn. Zajímavostí je fakt, že Bradlec leží v oblasti s vulkanickým původem, konkrétně jsou to melafyry a nefelinitické čediče. Jeho bohatá historie byla utnuta v 16. století po dobytí královským vojskem.

Hřídelík

Hrad Hřídelík byl kdysi součástí pískovcového bloku. Zachována je nejenom část okružní hradby, ale i podzemní chodba. Hřídelník, to nebyl jen hrad ve starých dobách. Svého času sloužil také jako vězení, později byl dostaven a využíván jako hostinec. Možná i proto byl označován názvem Starý dům. To všechno ale odnesl zub času.

Zřícenina hradu Svojkov

Svojkov je typickým představitelem skalního hradu. Jeho pozůstatky jsou ve třináct metrů vysokém pískovcovém bloku. Tehdejší třípatrový palác nabízel spoustu prostor, včetně zbrojnice nebo úschovny potravin. Cestou k němu něco vystoupáte. Toho lze však využít v rámci nejrůznějších vyhlídek poblíž, třeba v podání Vrchu Slavíček.

Skalní hrad Oldřichov v Hájích

Oldřichov v Hájích je skalním hradem opředeným mnohými pověstmi. Údajně chránil starou obchodní stezku. Z pozůstatků hradu je překrásný výhled na Frýdlantsko, Špičák a Horní Lužici. S hradem jsou spojovány pověsti o loupežnících a dívce, která skočila do skalní průrvy. Té se dnes neřekne jinak než Panenský skok.

Na Vysočině se o slávu perou dva

Štorkov

Zřícenina skalního hradu Štorkov je chráněna jako přírodní kulturní památka. Podle pověsti se zde za třicetileté války usadila švédská družina, která se dostala do obležení a trpěla nedostatkem vody. V největším zoufalství se na hradě zjevil čert a za upsání duše přislíbil studnu naplnit. Když se tak stalo, vůdce se zřítil do hlubin a ve zmatku byla celá švédská posádka pobita. Možná zde ještě dnes spatříte některého z duchů zemřelých.

Hrad Kozlov

Hrad svého času fungoval jako ochranná stavba pro třebíčský klášter. Dnes je z něj hradní zřícenina, kde kdysi dávno sídlili loupežničtí rytíři. Možná právě kvůli tomu došlo v roce 1466 k rozboření Kozlova. Zbyly jen příkopy a torzo věže. Nachází se na ostrově vodní nádrže Dalešice.

Za posledním krasavcem se vydejte do Plzeňského kraje

Autor: Lubor Ferenc; zdroj: Wikimedia

Vysoký kámen

Vysoký kámen je označení přírodní památky připomínající svým vzhledem zříceninu hradu. Jde přitom o několik skal křemencového charakteru, na jejichž vrcholcích se nahází několik vybudovaných vyhlídek. Nejvyšší je Vyhlídková skála. Zajímavá je ale i skalní věž označovaná jako Větrná skála. Staré zvěsti praví, že zde stával hrad, který se propadl do země.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.