Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Tipy na skalní hrady, které jsou opomíjené, ale stojí za návštěvu II.
Autor foto vlevo: Pavouckej; autor foto vpravo: Matěj "Dědek" Baťha

Tipy na skalní hrady, které jsou opomíjené, ale stojí za návštěvu II.

Skalních hradů se v České republice ukrývá celá řada. Často jsou ale opomíjené a turisté místo nich dávají přednost populárnějším atrakcím. Zkuste se někdy podívat za ty hlavní dominanty národních parků a chráněných oblastí a možná budete překvapeni, co objevíte. Pro začátek se nechte inspirovat naším výběrem, který vás zavede do Královehradeckého, Ústeckého a Středočeského kraje

Na Broumovsku a v okolí jich je hned několik

Zřícenina hradu Střmen

Zřícenina skalního hradu Střmen po sobě zanechala spíše menší pozůstatky původní stavby. O to poutavější však jsou. Je to například dlouhé schodiště vedoucí ke zřícenině, které má kolem tři sta schodů. Ze samotného vrcholu se nabízí překrásný výhled na Adršpašsko-teplické skály. Dřevěný hrad stával na dvou skalních věžích.

Břecštejn

Břecštejn je neobvyklý název zříceniny skalního hradu, který je unikátní v tom, že je tvořen jako jednotný celek obklopený zdí, včetně věže. Zřícenina je díky umístění na menším kopci snadno přístupná. Dostat se na něj lze skrze zachovalé sklepy. Dochované obvodové zdivo naznačuje, že šlo o hrad tzv. slezského typu.

Zřícenina hradu Adršpach

Hrad pojmenovaný po stejnojmenné vsi leží na Zámeckém vrcholu. Jeho historie nebyla příliš dlouhá. Krátce po vybudování v první polovině 14. století se zde usadili táborité. Právě za dob husitských válek odsud prováděli nejrůznější nájezdy do okolí. Proto hrad vykoupila tamní šlechta a roku 1447 ho zbořila.

Zámek Skály - Bischofstein

Bischofstein je označení pro zbytky skalního hradu, který je jinak přezdívám jako Skály, popřípadě svým původním názvem Katzenstein. Tato ochrana obchodních stezek se nachází v Adršpašsko-teplických skalách. Odměnou za výstup na zachovalou skalních vyhlídku se vám stane rozhled do okolí. Konkrétně na polské stolové hory, Orlické hory a vrchol Ostaš.

Pěknou sbírku skrývá také Ústecký kraj a České Švýcarsko

Vrabinec

Po zřícenině hradu Vrabinec toho už moc nezbylo. Na druhou stranu se nacházel na místě, odkud se nabízí překrásný výhled po okolí a na údolí s řekou. Jeho umístění je na prudké skále a dnes sem vede červená turistická stezka, včetně té vrcholové. Ta je poměrně náročná a do jisté míry nebezpečná. Výstup s dech beroucím výhledem je však krásnou odměnou.

Kyjovský hrádek

Kyjovský hrádek je tím největším ze skalních hrádků v Českém Švýcarsku. Hustý lesní porost a strmé skály vysoké až čtyřicet metrů směřující k řece Křinice. To bylo příhodné místo pro hrádek. Poslední dobou se však objevují dohady o tom, že jeho vybudování bylo spojeno spíše s tamní těžbou železa. Jeho vrchní část je stále přístupná.

Falkenštejn

Falkenštejn, zvaný také Sokolí hrad, se nachází asi 5 km od Jetřichovic. Obdivovat zde lze vytesané místnosti komnat a kapli s kamenným oltářem. Velkým lákadlem jsou nově zbudované vyhlídkové terasy na vrcholu, ze kterých se naskýtá nádherný výhled na Havraní skálu a okolí. 

Šaunštejn

Šaunštějn je další z bývalých skalních hradů Českého Švýcarska. Jeho zbytky leží necelý kilometr od obce Vysoká Lípa. Podle historiků vznikl někdy ve 14. století. Už v roce 1444 byl dobyt a poté pustl a stal se útočištěm místních loupežníků. I proto se mu přezdívalo Loupežnický hrádek. 

Ve Středočeském kraji vedou Staráky a Nedamy 

Hrad Kokořín - Staráky

Staráky jsou zbytku skalního hradu, o jehož historii ani původních majitelích toho mnoho nevíme. Do současnosti se dochovalo několik světniček a tři patra vytesané do skály, které byly upraveny při založení parku u zámku Kokořín. Zajímavostí je, že sem umístil Karel Hynek Mácha děj svých Cikánů.

Nedamy

Nedamy je označení jeskyní, které jsou v mnoha historických zmínkách označovány, jako skalní hrádek. Tento útvar opředený různými záhadami se skládá ze dvou jeskyní. Ty údajně byly útočištěm lidí už v dobách pravěkých. Jeho význam nabývá mnohých podob – od přesutého opevnění Kokořína, až po sídlo Manů.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.