Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Objevte kouzlo dřevěných kostelů v Česku – díl I.

Objevte kouzlo dřevěných kostelů v Česku – díl I.

Kostel má většina z nás spojen s kamennou podobou a náboženskou tematikou. Při cestování po České republice však můžete narazit i na dřevěné kostely. Na stavby s unikátní architekturou, které zpestří vaše toulky. Často stojí na jedinečných místech, pyšní se originálním vzhledem a působivou historií. K vidění jsou po celém území naší země.

Kostel sv. Anny v Rožnově pod Radhoštěm

K prvnímu dřevěnému kostelu musíte vyrazit do areálu Valašského muzea v přírodě. Kostel sv. Anny je kopií bývalého kostela z Větřkovic, který v roce 1887 vyhořel. Současná podoba vznikala v letech 1939 až 1941. Jak prozrazuje samotný název stavby, oltář je zasvěcen patronce sv. Anně. Na dřevěném kostelíku lze obdivovat žebráčnu u vstupu , dřevěné lavice s cechovními postavníky, unikátní kazetový strop a výmalby z roku 1939. Kostel sv. Anny je obklopen hřbitovem zvaným Valašský Slavín. Odpočívá zde řada slavných osobností, jakými jsou Jaroslav Frydrych, Jan Karafiát nebo Emil Zátopek.

Kostel sv. Martina v Žárové

V obci Žárové se nachází ryzí roubená kostelní architektura. Kostel sv. Martina pochází z roku 1611 a je představitelem středověké pozdně renesanční doby. Výjimečná je jeho autentičnost. V průběhu let proběhlo několik oprav. Poslední byly v roce 2012. Kostel sv. Martina je původní a pyšní se spoustu zachovalých částí. Od roku 1958 je památkově chráněn. Dřevěný roubený kostel se pyšní povalovým stropem, kruchtou, hlavním oltářem z roku 1717 a varhanami z roku 1757. Okolí kostela sv. Martina v Žárové tvoří hřbitov, kde se nachází nejstarší náhrobek z 18. století. S místem se pojí pověsti o uložení mrtvých v rámci epidemie v roce 1680.

Kaple sv. Kryštofa na Paprsku

Jeseníky jsou překrásným pohořím, které ukrývá jednu zajímavou dřevěnou stavbu. Když se vydáte na rozhraní Králického Sněžníku, Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku, spatříte dřevěnou kapli sv. Kryštofa. Situována je poblíž hotelu Paprsek, proto označení „na Paprsku“. Právě majitel hotelu Miloslav Mika nechal kapli postavit v rámci svých šedesátých narozenin. Jeho úmyslem bylo nahrazení zbořené kaple ve Velkém Vrbně. Stavba vznikla v roce 2009, kdy byla zároveň vysvěcena. Uvnitř se nachází historický zvon z roku 1925.

Kostel Panny Marie v Broumově

Na městském hřbitově v Broumově se nachází jedna s nejstarších dřevěných staveb v Česku. Je to kostel Panny Marie mnohdy označovaný jako kostel Pod lipami. Staré pověsti praví, že k založení kostela mělo dojít už v roce 1177. První písemné zmínky pochází z roku 1383. Současná podoba kostela je z roku 1421, kdy byl obnoven po ničivém požáru. Kostel Panny Marie v Broumově je unikátní svým jednolodním vzhledem. Dřevěná stavba na kamenné podezdívce ukrývá nástěnné malby a historické obrazy. Kromě hlavního barokního oltáře z 18. století jsou k vidění ještě další dva boční. Unikátní je i ochoz kostela. Stavba byla v roce 2008 prohlášena za národní kulturní památku.

Kostel sv. Michaela v Maršíkově

Jestliže hledáte nestarší zachovalou památku na severní Moravě, musíte směřovat do Maršíkova. Tam se nachází kostel sv. Michaela unikátní pro svoji renesanční roubenou stavbu a rokokové prvky. Původní kostel byl postaven v roce 1609. V následujících letech byly prováděny nejrůznější úpravy a opravy. Dřevěný kostel sv. Michaela zaujme nejenom zvenčí, ale také zevnitř. Nahlédnout do něj lze před dřevěnou mříž. Bohoslužby už zde neprobíhají. Uvnitř je starý gotický zvon, kropenka z 2. poloviny 16. století, rokoková kazatelna a obraz Nejsvětější trojice z roku 1717. Podobných historických krás a lidových předmětů tu spatříte daleko více. Kostel je kulturní památkou České republiky.

Kostel Všech svatých v Sedlištích

Kostel Všech svatých je významnou sakrální dřevěnou stavbou. Ve slezské oblasti se vyjímá především svou velikostí a architektonickými prvky. První zmínky o kostelu pochází z roku 1638. Stavebníkem byl údajně tamní farář Jan Škultét. Finální podoba vznikla v roce 1860, kdy došlo k přesunu věže nad vstup.  Kostel vznikl na místě svého předchůdce, který zde údajně stál od roku 1447. Kromě dřevěné věže lze obdivovat také nízkou krytou pavlač po stranách stavby, zdobné lidové prvky a celkovou mohutnost objektu. Kazatelna pochází z roku 1680. Kolem kostela Všech svatých se nachází starý a dnes už nepoužívaný hřbitov. Jeho prostory jsou posety starými litinovými křížky.

Kaple Panny Marie ve Stožci

Kaple Panny Marie stojící na území obce Stožec je často označována, jako Stožecká kaple. Nádherná dřevěná stavba se tyčí u Stožecké hory ve výšce 950 metrů nad mořem. Původní dřevěnou kapli postavil v roce 1791 kovář Jakub Krauser. V roce 1804 byl k výstavbě použit kámen a o několik let později přibyl také přístavek. Unikátní kaple Panny Marie se od roku 2019 zařadila na obnovenou Křížovou cestu od Českých Žlebů. Kaple je chráněnou kulturní památkou. Zajímavé je její okolí. Místní lokalita byla prohlášena za Národní přírodní výtvor. Stačí vylézt na Stožeckou horu do výšky 974 metrů nad mořem a dostane se vám krásného výhledu na Šumavu.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.