Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Objevte kouzlo dřevěných kostelů v Česku – díl II.

Objevte kouzlo dřevěných kostelů v Česku – díl II.

V prvním díle seriálu Objevte kouzlo dřevěných kostelů v Česku jsme vás seznámili se sedmi unikátními náboženskými stavbami. Nyní vám představíme dalších šest, které patří z pohledu architektury a historického významu k cenným a můžete je spatřit při toulkách po české vlasti.

Dřevěný kostel sv. Kateřiny v Hrabové

Městský obvod Hrabová v Ostravě ukrývá krásnou dominantu v podání dřevěného kostela sv. Kateřiny. Historická stavba vznikla v druhé polovině 16. století ve stylu pozdní gotiky. Její součástí byly renesanční prvky. Kostel v roce 2002 bohužel vyhořel. Pravděpodobně kvůli závadě na elektroinstalaci. Obratem se začalo pracovat na věrné kopii kostela sv. Kateřiny. V roce 2004 došlo k vysvěcení nových zvonů a ke slavnostnímu otevření kostela.

Kostel sv. Jana Křtitele ve Slavoňově

Kostel sv. Jana Křtitele je národní kulturní památkou České republiky. Na jeho místě stával jiný kostel z roku 1350. Současná podoba římskokatolického kostela vznikala od roku 1553. Postupem času přibyla hranolová zvonice. Unikátní architektura ukrývá řadu zajímavých pokladů. Pod šindelovou střechou je historické kněžiště, kůr s varhanami, malá sakristie a malby pocházející z 16. až 18. století. Uvnitř kostela sv. Jana Křtitele se nachází tři zvony. Kromě pravidelných bohoslužeb je možné kostel navštívit po domluvě s farností ve Slavoňově. Popřípadě do jeho útrob nahlédnete přes uzamčenou mříž.

Kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti

Kaple sv. Cyrila a Metoděje je překrásnou architektonickou odměnou za výstup na vrchol Radhošť ve výšce 1 129 metrů nad mořem. Původně kamenná stavba byla rozšířena o dřevěnou zvonici a šindelovou střechu. V roce 1924 byl šindel použit také na stěny, takže objekt působí celodřevěným dojmem. Kaple sv. Cyrila a Metoděje byla v roce 1898 vysvěcena Theodorem Kohnem. Církevní objekt se pyšní unikátními barevnými vitrážemi, na kterých jsou zobrazeni svatí. U vstupu je k vidění obnovená bronzová deska připomínající návštěvu T. G. Masaryka. Kaple sv. Cyrila a Metoděje patří k nejvýše položeným v České republice.

Zvonice na Horečkách v Beskydech

Zvonice na Horečkách je novodobým projektem, který vznikl v roce 2010. Zvonička sestává ze dvou částí. Jednu z nich tvoří asymetrický objekt napodobující vzhled domu s průhledem do obou stran. Druhým prvkem je zvonice na trojnožce. Zvonice na Horečkách byla vybudována jako určitý symbol odporu proti otevření černouhelného dolu Frenštát. Zvoničku můžete hledat mezi obcí Trojanovice a městem Frenštát pod Radhoštěm. Nejde o žádné svaté místo, nýbrž o zajímavou odpočívárnu dokonale zasazenou do tamní krajiny. Ze zvoničky si užijete pohled na Velký Javorník.

Kaplička v Ticháčkově lese u Suchého dolu

Kaplička v Ticháčkově lese je překrásnou dřevěnou stavbou zelené barvy. Dřevěná kaplička vznikla na místě původní kaple postavené na počest zjevení Panny Marie v roce 1897. Shořelou kapli v roce 2012 nahradila současná dřevěná kaplička financovaná z veřejné sbírky. S kapličkou se pojí historické příběhy a legendy. Dnes se k tomuto skvostu můžete vypravit přímo ze Suchého dolu, odkud vede značená stezka. Při procházkách v okolí navštivte i kapli Panny Marie Lurdské, Čertovu skálu a Soudní bránu v rámci křížové cesty.

Kostel sv. Mikuláše ve Velinách

Kostel sv. Mikuláše vznikl v roce 1752, kdy s největší pravděpodobností nahradil původní kostel. Jde o dřevěnou roubenou stavbu se šindelovou střechou, presbytářem, novorenesančním oltářem a kazatelnou. Oltář se do kostela sv. Mikuláše dostal až v roce 1903. Součástí kostela je soubor dalších dřevěných staveb. Jednou z nich je zvonice postavená na kamenné zídce, která tu stojí od roku 1750. Druhou stavbou je márnice stejného stáří, kde se nachází zachovalá josefínská rakev z 80. let 18. století. Rakev je unikátní tím, že se zemřelí kvůli úspoře dřeva pouštěli do drobu dnem rakve. Kostel sv. Mikuláše ve Velinách na Pardubicku je na seznamu kulturních památek České republiky.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.