Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Do Řecka a Tuniska z Plané. Poznejte nové letiště

Do Řecka a Tuniska z Plané. Poznejte nové letiště

Od následujících prázdnin se začnou nabízet lety z malého letiště v Plané poblíž Českých Budějovic. Letiště zřizuje Jihočeský kraj a velký zájem o lety má Cestovní kancelář Čedok. Řízení letového provozu bude probíhat mimo letiště. 

Jihočeši blíže dovolené

Pobyt v letadle dvě hodiny, čekání na letišti dvě hodiny, cesta na letiště čtyři hodiny nebo po D1 šest a více hodin. Strasti při cestě na letiště by měly být minulostí minimálně pro šťastné obyvatele jihu Čech. Tamní letiště začíná spolupráci s Čedokem. Z Plané by se mělo létat do turecké Antalye nebo na řecký ostrov Rhodos
Čedok dlouhodobě využívá pro odlety menší regionální letiště, která mají cenově příznivější podmínky. 

Partnerem Smartwing

Nízkonákladový dopravce pro krátké a střední tratě by se měl ujmout realizace letecké přepravy v turisty oblíbených destinacích. Už v příští prázdniny by mělo být realizováno několik letů do Turecka a na ostrov Rhodos. Smartwing bude létat letadly Boeing 737. Vedení letiště dokonce pracuje s myšlenou provozu asi sedmi až osmi letadel denně během turistické sezóny. 
Letiště v Plané původně usilovalo o samostatnou certifikaci, provoz ale převezme společnost Řízení letového provozu. To znamená, že provoz letiště bude řízen z takzvané vzdálené věže. Odlety z Plané mohou být řízeny například z letištní věže Ostrava. 

Moderní zázemí pro cestující

Letiště v Plané je bývalým vojenským letištěm. Zabírá plochu přes 300 hektarů a celkem byste v areálu napočítali na 150 budov. V posledních letech bylo do modernizace areálu investováno více než 2 miliardy korun a přestavba letiště na letiště mezinárodních parametrů bude brzy dokončena. 
V minulosti bylo omezením letiště chybějící vybavení. Letadla mohla přistávat jen ve dne, za dobrého počasí a dobré viditelnosti. Letiště bylo dlouhá léta využíváno pro sportovní lety, obchodní lety a soukromé lety. 
Po modernizaci bude letiště schopno odbavit cestující pro charterové a obchodní lety. Opravena byla vzletová a přistávací dráha, řídící věž, vnitroareálové komunikace a inženýrské sítě. Doplněno bylo parkování a zázemí pro cestující. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.