Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam za odpočinkem v sychravém podzimním počasí? II. část
Autor: Bjalek Michal; Zdroj: Wikimédia

Kam za odpočinkem v sychravém podzimním počasí? II. část

Druhý díl putování po malých, ale o to malebnějších českých lázních nás zavede více na východ a na sever naší země. Konkrétně do Moravskoslezského, Libereckého a Pardubického kraje. Ty nejhezčí téměř až pohádková místa se často skrývají v těch nejodlehlejších končinách. Pojďte je objevit s námi. 

Lázně Libverda

Nedaleko česko-polské hranice v podhůří severního úpatí Jizerských hor se skrývá malebné lázeňské městečko Libverda. Poněkud krkolomný název je odvozen z německého Bad Liebwerda, což se dá přeložit jako líbezný ostrůvek mezi bažinami. 

Už v 15. století se o obci mluvilo, jako o léčivém místě a zázračný Libverdský pramen byl znám široko daleko. Poslat si ho nechal například Albrecht z Valdštejna nebo August I. saský kurfiřt z Drážďan. Skutečné lázně zde začaly vznikat už v druhé polovině 18. století. 

Libverdská kyselka dnes léčí celou řadu onemocnění, od srdečních problémů přes onemocnění pohybového aparátu až po duševní a psychosomatické poruchy. Lázeňský pobyt zpříjemňuje klidné prostředí pod horskými hřebeny. 

Lázně Darkov

Stopadesátiletou lázeňskou tradicí se mohou pyšnit jedny z nejstarších jodových lázní v Evropě. Díky využívání silně mineralizované vody jodobromové solanky je Darkov znám téměř na celém světě. Nejen pro svou barvu, ale i pro její zázračné léčivé účinky se vodě přezdívá „Zlato z Darkova“. 

Lázně se nachází v Moravskoslezském kraji, v městě Karviná. Tvoří je dvě léčebná zařízení – Historické lázně Darkov a Rehabilitační sanatorium. Specializují se na léčbu pohybového, nervového a oběhového ústrojí, na nemoci kožní a gynekologické. Kromě stavů po úrazech, operacích a cévních mozkových příhodách se zde úspěšně léčí také popáleniny.

Nově jsou v areálu otevřena Centra regenerace a Svět vitality i pro širokou veřejnost. Součástí oblíbeného wellness je saunový svět, kryokomora, sladkovodní i jodobromový bazén a vířivky s výhledem na lázeňský park.

Karlova Studánka

Karlova Studánka jsou horské lázně ležící rovněž v Moravskoslezském kraji, tentokrát nedaleko Bruntálu. Městečko jako z pohádky – tak lze jednoduše popsat krásné prostředí Karlovy Studánky. Pod zalesněnými svahy stojí roubené budovy ovlivněné empírem. Společně s umělými vodopády, lázeňskými parky a útulnými kavárnami tvoří to nejhezčí prostředí. 

Lázně nechal v roce 1785 založit nejmladší syn Marie Terezie, Maxmilián II. František. V roce 2013 se Karlova Studánka společně s Jeseníky dostala na seznam turisticky nejzajímavějších míst světa, který zveřejnil list The New York Times. Lázně se dělily o pozornost s místy jako Amsterdam, Rio de Janeiro nebo Istanbul.

Horské klima a malebné prostředí nejsou jedinými lákadly. Lázně zaujmou bohatou nabídkou rekreačních a relaxačních procedur a bazénem s teplou slanou vodou. Nejčastěji jsou zde léčeny problémy dýchacích cest. Klimatická měření dokládají, že se Karlova Studánka může chlubit nejčistším vzduchem v Evropě. 

Za zmínku stojí také její okolí. Vydat byste se měli na túru po nejkrásnější turistické trase, která vás dovede pravou jesenickou divočinou téměř až na Praděd. 

Lázně Bohdaneč

Jen 8 kilometrů od Pardubic leží oblíbené slatinné lázně Bohdaneč. S jejich vznikem je neodmyslitelně spjato jméno místního rodáka Jana Veselého. Právě jeho napadlo využít více než 4000 let starou rašelinu k léčbě. Úplně první lázeňská sezóna zde byla zahájena již v roce 1897. Status lázeňského města získal Bohdaneč v roce 1971.

Slatina je zde dodnes využívána k léčbě pohybového aparátu, především revmatologických onemocnění, artrózy, vertebrogenního syndromu a Bechtěrevovy choroby. Místní wellness pak zaručuje odpočinek a regeneraci celého těla všem. Nabízí procedury jako tělové svíce, masáže rýžovými měšci nebo antistresovou péči o pokožku.

Lázeňské procedury je ideální kombinovat s procházkami či projížďkami na kole v krásném prostředí polabské nížiny. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.