Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Mrtvé moře pomalu mizí. Už jste jej navštívili?

Mrtvé moře pomalu mizí. Už jste jej navštívili?

Už jste navštívili Mrtvé moře? Pokud ne, měli byste si pospíšit. Slané jezero vysychá a podle vědců z něj za několik desítek let může zbýt jen malé jezírko. Příčinou je sucho, těžba minerálů a nedostatečná snaha pro zajištění pitné vody v této oblasti.

Mrtvé moře je nejníže položeným odkrytým bodem na zemi. Leží 420 metrů pod hladinou oceánu a je tak nejhlubším hypersalinním jezerem na světě. Pro své blahodárné účinky každoročně přiláká nespočet turistů ze všech koutů světa. Bohužel však souhrou několika faktorů velmi rychle vysychá. 

Ekologická katastrofa

Hladina Mrtvého moře klesá rychlostí až 1,2 metru za rok. Okolní přírodu sužuje sucho, v zemi se začínají objevovat nebezpečné prolákliny. Mnozí Izraelci hovoří o ekologické katastrofě.

Sucho

Mrtvé moře je zasazeno do oblasti mezi Izraelem a Jordánském, kde v létě teploty ve stínu šplhají nad 40 °C. Tato úmorná vedra vedou k odpařování vody. Začátkem 20. století množství odpařené vody ještě odpovídalo objemu vody, která sem přitékala z Jordánu a dalších místních pramenů. Proč je tomu teď jinak?

Na vině je lidský faktor

Snižování hladiny Mrtvého moře je částečně zapříčiněno úbytkem vody v řece Jordán. Hlavním důvodem přitom není sucho ale neúměrné využívání vody. Přítok prudce snižuje budování přehradních nádrží a spotřeba vody průmyslovými závody k těžbě nerostů.
Břemenem pro Mrtvé moře je i rostoucí populace v regionu.

Řešení na dosah

Pro záchranu Mrtvého moře se nabízí hned několik možností. Velká část ale stále zůstává ve fázi projektu. Izraelská vláda se proto rozhodla stanovit limit, pod který nesmí hladina Mrtvého moře klesnout, s cílem vyvinout tlak na rychlé řešení problému. Východiskem by mohlo být: přestat odebírat pitnou vodu z Jordánu, omezit provoz chemiček a vybudovat potrubí, kterým by se do jezera čerpala voda z Rudého moře.

Turistický hotspot

Mrtvé moře je naprostou senzací pro miliony turistů a byla by opravdu škoda, kdyby o něj naše planeta přišla. V roce 2017 přijelo okusit vody slaného jezera více než 1,7 milionů návštěvníků. Koupel v Mrtvém moři je totiž nezapomenutelným zážitkem a alespoň jednou v životě by ji měl zažít každý. 

Voda, která léčí

Kromě vysoké salinity (až 35 %) je Mrtvé moře doslova nabité množstvím minerálů s blahodárnými účinky. Proto jej vyhledávají lidé s atopicklým ekzémem a jinými kožními onemocněními, respiračními chorobami či problémy s pohybovým ústrojím.
Nemusíte být ani velcí plavci, abyste si lázně naplno užili. Hustota vody je zde natolik vysoká, že vás bude sama nadnášet.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.