Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nejlepší turistické trasy v Jihomoravském kraji
Zdroj: Pixabay

Nejlepší turistické trasy v Jihomoravském kraji

Jihomoravský kraj, to není jen Brno, druhé největší a tajně milované město Česka. To jsou všemi oblíbené vinice, jeskyně a hrady. Prostě kraj, který nabízí zábavu úplně pro všechny. 

Deblínská naučná stezka

Na Tišnovsku na vás čeká lehká naučná stezka, na které se dozvíte vše, co jste nevěděli o lese, stromech a ekosystému. U stezky naleznete lesní rybníček U prvního buku, kde si můžete posedět, odpočinout a dát si svačinu.

Stezka je opravdu mírná, má něco přes 2 kilometry a její projití trvá asi hodinu. Vyrazit můžete i na kole. Přístup na stezku začíná na odstavném parkovišti u vesnice Deblín či od deblínského rybníka. Na podzim si nezapomeňte vzít košík, protože tato oblast je opravdovým rájem houbařů. 

Z Pavlova na Dívčí hrady 

Pokud jste milovníci jižní Moravy a vinohradů, tak určitě nemůžete vynechat stezku k dívčímu hradu. Hrad Dívčí hrady pochází z roku 1222 a jméno Dívčí hrady nebo také Děvičky získal díky třem kamenným útvarům, které připomínají zkamenělé dívky. Z hradu je krásná vyhlídka na okolí. Nejlepší je vyrazit začátkem podzimu, kdy sklípky po cestě nabízejí ochutnávky burčáku

Do Pavlova se dostanete autobusem, nejbližší vlak jede ovšem do Mikulova. Od autobusové zastávky vede zelená trasa až k rozcestí pod sedlem, pak navazuje trasa červená, která vás dovede až ke zřícenině. Tato trasa má 1,6 kilometrů a zvládnou ji i větší děti. Vrátit se můžete stejnou cestou nebo si procházku prodloužit přes Dolní Věstonice kolem sochy Věstonické venuše a vodní nádrže Nové Mlýny. 

Přírodní rezervace Babí lom u Lelekovic

V přírodní rezervaci Babí lom uvidíte načervenalý zalesněný skalní masiv, což je 370 milionů let starý slepenec oblázků. Na jižní vrcholové hraně hřebene stojí od roku 1961 kamenná rozhledna, kterou stojí za to navštívit a užít si výhled do všech světových stran, kde uvidíte Žďárské vrchy, hrad Špilberk, Chřiby a při jasném počasí i Alpy. 

Lom se nachází 13 km od centra Brna a do všech míst, odkud se lze na Babí lom dostat jezní autobusy. Červená stezka vede z Lelekovic do Vranova přes hlavní část hřebene. Z Kuřimi se k Babímu lomu dostaneme po modré. Trasa i s návštěvou rozhledny trvá 2–3 hodiny a výstup na vrchol je spíše náročnější povahy. Rozhledna je volně přístupná.

Naučná stezka Macocha

Určitě už jste slyšeli o propasti Macocha, která je součást Moravského krasu a je více než 138 metrů hluboká a tím i nejhlubší v celé střední Evropě. Macocha určitě stojí za návštěvu. Můžete projít jen naučnou stezku anebo návštěvu spojit i s projížďkou na loďce v Punkevních jeskynních. Kvůli oblíbenosti je nutné projížďku zarezervovat i několik týdnů dopředu. 

Nejbližší vlaková zastávka Blansko-nádraží odkud můžete pokračovat pěšky, bicyklem či v sezóně krasobusem. Samotná stezka začíná na parkovišti u Skalního mlýna a vede ke Kateřinské jeskyni. Od Kateřinské jeskyně začíná poměrně strmé stoupání, která vás zavede až na horní můstek propasti Macocha, odkud uvidíte celou její hloubku. Pokračujte k vyhlídce Koňského spádu a odtud sestoupíte do Pustého žlebu, kde leží dolní stanice kabinové lanovky a začátek Punkevních jeskynní. Převýšení 6 kilometrů dlouhé trasy není velké, a tak ji zvládnou i děti a psy. 

Jihomoravský kraj nabízí opravdu nespočet míst, kam se stojí za to podívat. Nejlepším časem k návštěvě je určitě podzim, kdy si přijdou na své jak houbaři, tak milovníci dobrého vína a burčáku. Chybu však neuděláte ani v jakémkoliv jiném ročním období.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.