Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte severní Evropu. Místo s čistým ovzduším a podmanivou přírodní scenérií

Poznejte severní Evropu. Místo s čistým ovzduším a podmanivou přírodní scenérií

Turisté se vydávají spíše za teplem než do mrazivých koutů, a to je věčná škoda pro severské země. Nabízí unikátní přírodní krásy, seznámí vás s historií vikingů a dají ochutnat úžasnou místní kuchyni. Zažijte prohlídku fjordu na vlastní kůži, nikdy na tu chvíli nezapomenete.

Nezadržujte dech, užijte si Finsko

Krásy severu jsou natolik magické, že se mnohým tají dech. Místní krásy byste ale se zatajeným dechem rozhodně pozorovat neměli. Například Finsko je oblast, kde byste měli především zhluboka dýchat. Nacházíte se v místě, které drží titul nejčistší místo Evropy. Oproti České republice je ve Finsku více než dvakrát čistší vzduch, pokud bychom měřili množství polétavých částic v kubickém metru vzduchu. Za vůbec nejčistším ovzduším byste se museli vydat do Laponska

Laponsko je kouzelným místem protkaným národními parky. Vypravte se do Laponska za polární září, je to jedinečný zážitek. 

Letecky i po železnici

Na sever je nejrychlejší cesta letadlem, ale vypravit se tam můžete i autobusovou dopravou, vlakem nebo osobním autem. Zpáteční letenky se dají pořídit za nízké ceny a nejlevnější dopravu v místě představuje autostop. 

Sámové (Laponci) jsou nejsevernější původní obyvatelé Evropského kontinentu. Živí se pasením sobů a pravidelně pořádají i sobí závody na zamrzlém jezeře v Inari.

Norská města slibují pozorování polární záře

Úžasná místa vás čekají v Norsku. Řadou z nich prochází aurorální ovál, pás ve vysoké atmosféře, kde lze spatřit polární záři. Polární záře se v Norsku dobře pozoruje v městečku Tromsø. Výjimečné městečko se nachází z části na ostrově a je obklopeno nádhernou přírodní scenérií. 

Prohlídku poklidných měst můžete proložit výletem do národního parku, procházkou na vrcholy hor nebo vyjet pozorovat velryby. Návštěva Norska by nebyla kompletní, kdybyste nezavítali na prohlídku úžasných fjordů. Celé západní pobřeží Norska bylo původně pokryto ledovci a jak ledovce ustupovaly, vytvořily úchvatná úbočí a zálivy. Plavby se pořádají pravidelně, jedná o opravdu o nevšední zážitek. 

Vznešený a klidný sever

Divoké přírodní scenérie můžete prozkoumávat sami nebo si najmout průvodce. Národními parky se dá projíždět i na běžkách. Na sever můžete cestovat i za řadou zimních sportů, země mají ideální podmínky pro zimní sporty a nabídnou i mnoho špičkově vybavených rezortů. Adrenalinovým zážitkem může být i účast na rybolovu, což je jeden z tradičních způsobů obživy v severských zemích. Výlety se pořádají i za krmením tučňáků nebo s rafty na divoké řece.

Místo jezer a vodopádů

Severské země jsou drsnou krajinou, která ale nabídne skvělá místa pro pěší turistiku. Vypravit se můžete na nespočet tras lemovaných vyhlídkami na fjordy, hory, vodopády a jezera. Místní jsou pověstní péči o krajinu, čistotu a zájmem o ochranu životního prostředí. Se stejným zájmem pečují o turisty, kteří do míst zavítají. Určitě severské země navštivte. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.