Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Vypravte se do Slovinska a poznejte modrobílou perlu, jezero Bled

Vypravte se do Slovinska a poznejte modrobílou perlu, jezero Bled

Modrobílé oko sevřené nepřístupnými skalními srázy a panorama hradní pevnosti nad jezerem. Nádherný pohled, který vám zůstane dlouho v paměti je dokreslen romantickým ostrůvkem s kostelíkem uprostřed jezera. Právě jste zhlédli jednu z nejkrásnějších scenérií, kterou vám kouzelné Slovinsko může nabídnout. Ledovcové jezero Bled. 

Julské Alpy, poutavé po celý rok

V létě nádherné koupání, v zimě skibus až do vyhlášených horských středisek. Jaro patří turistice a podzim fantastickým termálním bazénům. Slovinsko vítá turisty po celý rok, nechte se pozvat i vy. 
Než se zakousnete do lahodné Blejské kremšnity, seznamte se s místem, které vybízí ke klidu a snění. A kdo dočte až do konce, dozví se, jak vyzrát nad konzumací dezertu plného krému a zůstat dokonalou dámou nebo džentlmenem. 
Věhlas městečka Bled se začal šířit z úst švýcarského doktora Arnolda Rikli, který objevil blahodárné účinky klimatu a léčivých pramenů. Na ozdravné pobyty sem jezdila smetánka z celé Evropy, později bylo jezero Bled střediskem diplomatických setkání, politických jednání a kongresů. Počátky města se ale datují mnohem dříve, město je na mapách už více než tisíc let. 
Obliba Bledského jezera trvá dodnes, objevte krásné a stíněné pláže a vykoupejte se v průzračném jezeře s teplotou 26 °C, jezero je napájeno termálními prameny, koupat se můžete už zkraje sezóny. 

Loďkou ke kostelu

Uprostřed jezera Bled je drobounký a roztomilý ostrov s barokním kostelem. Kdo si netroufne ke kostelu doplavat, využije převozníka s loďkou pletna. Je to téměř pravidelná linka se zastřešením, určena pro skupinu cestujících. A pokud myslíte, že se takovou loďkou můžete svézt kdekoliv, mýlíte se. Dřevěné pletny se mouhou vyrábět pouze zde u jezera Bled, konstrukcí jsou podobné benátským gondolám. 
Plavba je příjemná a trvá asi půl hodiny. Po krátké projížďce se ocitnete u strmých schodů a vystoupáte až k branám kostela. Stojíte na jediném ostrově ve Slovinsku. A komu se zdá stoupání po schodech náročné, bude se radovat, že se ten den nežení. Pro místní je kostel nejoblíbenějším místem ke svatbě, ale oddán může být jen ten pár, který zvládne poslední předmanželskou zkoušku. Ženich musí nevěstu po schodech vynést v náručí, a to navzdory svatební róbě. 
Někteří budou nacvičovat na svatbu a stoupat po 99 schodech, jiní se vydají na prohlídku ostrůvku. Po asi půl hodině vás převozník opět doveze do přístavu. 

Zazvonění na zvon v kostele plní přání a dokonce si na něj můžete zazvonit i virtuálně. 

Výhled na jezero od pevnosti

Na protější skále (naproti hotelové zóny) se nachází hradní pevnost. Uvnitř je galerie a muzeum, návštěvu interiéru můžete oželet. Co ale stojí za to, je výhled z nádvoří na scenérii jezera a blízkých hor. Pohled je to natolik dechberoucí až vás bude bolet ukazováček ze spoušti fotoaparátu. 

Perfektní start pro výlety

Okolo jezera je množství značených tras pro pěší a pro cyklisty. Oblíbené stezky vedou soutěskou Vintgar v Triglavském národním parku. Řeka Radovna se tu kroutí, procházet budete po dřevěných lávkách kolem strmých skal. Cestou je několik vyhlídek, teras a rozhleden. Nakonci budete odměněni pohledem na dlouhý vodopád Šum

A jak zdolat blejskou kremnou rezinu? Vezměte vidličku a horní těsto propíchejte tak, jako je propíchaný arch poštovních známek. Pak je možné každý kousek nabrat na vidličku a krém hezky drží pohromadě.
 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.