Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Za zážitky k Bodamskému jezeru

Za zážitky k Bodamskému jezeru

Vyrazte za zážitky k průzračným azurovým vodám Bodamského jezera. Oblast nabízí příjemné teploty a množství zajímavých aktivit po celý rok. Nemine vás poznávání, historie, romantika ani aktivity vhodné pro děti. Tak už máte zabaleno?

Bodamské jezero obsazuje strategické místo. Rozprostírá se na území tří států – Rakouska, Švýcarska a Německa, z čehož pramení jeho nezměrná různorodost týkající se nejen přírody či historie, ale také aktivit, které v jeho okolí můžete provozovat. Zároveň je tento region charakteristický mírnými zimami, a tak se stává perfektním místem ke strávení dovolené v průběhu celého roku.

Jezero

Pro region Bodamského jezera jsou typická chladnější léta a mírná zima. Přestože i zde je v létě pěkně parno, příjemně vás zvlaží studený větřík. Kromě koupání v příjemně osvěžující vodě (v létě okolo 23 °C) se můžete oddávat mnoha dalším vodním radovánkám, včetně windsurfingu, anebo vyrazit prozkoumávat okolí. Nádhernou přírodní podívanou u Bodamského jezera však zažijete i v zimě. Díky mírným teplotám jezero takřka nikdy nezamrzá a v kontrastu se zasněženými vrcholky nabízí oku lahodící obraz.

Jako na dlani: Mainau, Reichenau, Lindau

Pokud byste dovolenou rádi strávili aktivně, nemusíte nikam daleko. Přímo na jezeře leží ostrovy Mainau, Reichenau a Lindau

Zajímáte-li se o přírodu, Mainau byste rozhodně neměli vynechat. Dominantou tohoto jezerního ostrova je stále obývaný zámek švédské rodiny Bernadottů. Návštevníci jsou zde však vítáni a je pro ně vyhrazeno hned několik zpřístupněných částí. 

Ne nadarmo se Maineau přezdívá květinový ostrov. Důvodem je rozlehlá botanická zahrada, v níž můžete spatřit i takové rostliny, jako jsou palmy, kaktusy, oleandry, orichideje či cypřiše. 

Navštívit zde můžete také motýlí zahradu, v níž se zabydlelo několik druhů tropických motýlů a nudit se nebudou ani děti. Minizoo, hřiště, vodní svět či malá vesnička je jistě uchvátí.

Druhým jezerním ostrovem je Reichenau. Synonymum pro spojení architektury a přírodních krás. Převážná část ostrova je totiž přírodní rezervací a celý ostrov je od roku 2001 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, zejména kvůli triu románských kostelů (kostel sv. Marie, Kostel sv. Petra a Pavla, kostel sv. Jiří) a klášterům.

Koho by prohlídka církevních památek neuchvátila, může navštívit některé ze čtyř muzeí, bylinkářskou zahradu nebo třeba zámky Windegg a Konigsegg.
Doslova rájem na zemi bude Raichenau zejména pro ty, kdo našli zaujetí v archeologii. Nachází se zde totiž unikátní skanzen Unteruhldingen s pravěkými domy a cennými nálezy, které přibližují život v době kamenné a bronzové.

Krásy posledního ze tří ostrovů, Lindau, pohladí na duši zejména milovníky historie. Historické centrum s typickými úzkými uličkami je ideálním místem k poznávání i odpočinku. 

Častým cílem turistů je Pohanská zeď, která byla dříve součástí opevnění ostrova. Nejcennější památkou je však římskokatolický kostel sv. Štěpána, který by vystavěn v průběhu 14.–16. století. Jednou z jeho zajímavostí je, že má románské základy, kdežto ostatní stavební prvky jsou rokokové.
Vaší pozornosti by neměly uniknout ani další kostely, barokní dům nebo bývalý maják Mangturum, který od 13. století sloužil jako branná věž.

Další místa

V těsné blízkosti jezera se nachází velká spousta dalších neméně zajímavých míst a význačných měst. Pokud vám tedy zbyde čas, neváhejte a vydejte se jim vstříc. Dokonalý pohled na jezero a rakouské Alpy vám poskytne nejvyšší vrchol regionu Pffänder (1064 m), nedaleko města Schaffhausen si můžete prohlédnout věhlasné Rýnské vodopády, které jsou, co se týče vodnatosti, největšími v Evropě, a zapomenout byste neměli ani na Kostnici, kde se konal proslulý koncil a kde byl roku 1415 upálen Jan Hus.  

Cyklistika

Bodamské jezero je navíc od jara až do podzimu vyhledávaným centrem cyklistiky. 273 kilometrů dlouhá síť cyklotras vede kolem celého jezera, blízko břehu, přes jednotlivá městečka, a tak můžete přírodní krásy prozkoumávat přímo ze sedla. Terén je nenáročný a skvěle udržovaný, což nahrává i rodinám s dětmi nebo příznivcům kolečkových bruslí či koloběžek.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.