Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Lyžování v Itálii: Proč jet lyžovat do italských Alp

Lyžování v Itálii: Proč jet lyžovat do italských Alp

Itálie je bezesporu jednou z nejromantičtějších zemí, ale také je právem označovaná za ráj zimních sportů. Pokud už znáte české svahy nazpaměť, neváhejte. Zasněžené masivy italských Alp nezklamou ani ty nejnáročnější lyžaře! Čekají tu na vás perfektně upravené tratě, nadstandardní servis, skvělá atmosféra a delikátní italská kuchyně. Pokud zrovna plánujete zimní dovolenou, dáme vám hned několik důvodů, proč si vybrat jako cílovou destinaci zrovna italské Alpy.

Výhodná dopravní dostupnost

Italské Alpy vás lákají, ale zdá se vám to daleko? Vězte, že není důvod k obavám. Ve skutečnosti je Itálie velmi dobře dostupná. Velká část cesty vede po dobře udržovaných dálnicích a pro představu nejrychlejší cesta z Prahy do Dolomit trvá jen necelých 8 hodin.

Trasa z České republiky vede přes Rakousko, takže bude zapotřebí rakouská dálniční známka. Na italské dálnici vás nemine mýtné a pokud pojedete přes Brennerský průsmyk, nevyhnete se poplatku za průjezd. Jaké jsou tedy náklady na cestu tam i zpět?

  • Pohonné hmoty: 3299 Kč (počítáme-li s délkou trasy 1450 km, cenou paliva 35 Kč/l a spotřebou 6,5 l/100 km)
  • Dálniční známky: 550 Kč (10denní, ČR+Rakousko)
  • Poplatek za průjezd Brennerským průsmykem: 464 Kč
  • Mýtné v Itálii: zhruba 300 Kč

Stoprocentní záruka sněhu a slunečné počasí

Vysoká nadmořská výška a přítomnost ledovců zajišťují v regionu velmi stálé sněhové podmínky. Italské Alpy jsou tudíž zárukou kvalitní sněhové pokrývky po celou sezónu. Pro případ, že by sněhu přesto nebylo dostatek, mají místní střediska připravena špičkové zasněžovací systémy.

Pokud se rozhodnete italské Alpy navštívit, nezapomeňte si přibalit sluneční brýle. Dalším lákadlem je totiž mimořádně slunné počasí, které zde během roku panuje. Sluncem zalité sjezdovky ještě umocní už tak skvělý zážitek z lyžování a možná se i opálíte.

Kvalita služeb

Jeden z hlavních benefitů, který do Itálie láká příznivce zimních spotů z celého světa, je vysoká úroveň poskytovaných služeb. Moderní lyžařská střediska jsou věhlasná kvalitou sjezdovek i vleků. Úprava tratí přitom probíhá většinou až po skončení provozní doby, takže si návštěvníci mohou užít ničím nerušenou jízdu. O tom, že si Italové na přípravě svahů dávají opravdu záležet, svědčí vskutku dokonalý manšestr, který každé ráno čeká na první lačné lyžaře.

Dalším významným plusem je geniální propojení jednotlivých areálů. Například v proslulém Dolomity Superski můžete v rámci jediného skipasu lyžovat ve 12 samostatných střediscích. Ve všech centrech jsou samozřejmostí půjčovny vybavení, profesionální servis, skibusy či hlídaná parkoviště. A když vás lyžování náhodou omrzí, máte na výběr z mnoha možností jiného sportovního vyžití, zábavy i odpočinku. Kromě toho na všech tratích i v jejich okolí vládne pohodová a velmi přátelská atmosféra. Odsud se vám bude těžko odjíždět. 

Ubytování

V Itálii seženete ubytování takřka na každém rohu a za velmi příznivé ceny. Mnohá střediska mají k dispozici ubytovací kapacity přímo na sjezdovkách. V celém regionu je nespočet hotelů, luxusních vil, horských chat, penzionů i kempů. Využít můžete také nabídek cestovních kanceláří, které poskytují ubytování spolu se skipasem nebo prozkoumat internetové zprostředkovatele, jako je například Booking.com nebo Airbnb. 

Týdenní pobyt pro 2 osoby pořídíte už od 8 000 Kč. Samozřejmě se cena může lišit podle lokality, typu zařízení, vybavenosti, třídy atd. Zatímco soukromník vás může ubytovat doslova za hubičku, v luxusním čtyřhvězdičkovém hotelu s wellness a plnou penzí necháte za 1 noc v přepočtu i přes 4 tisíce korun.

Vynikající jídlo

Po pořádné lyžovačce člověku pořádně vyhládne. Naštěstí jsou střediska na hladové žaludky velmi dobře připravena. Sjezdovky lemuje řada stánků a restaurací nabízejících gurmánský zážitek v podobě italských specialit. Rozhodně byste měli navštívit jednu z mnoha tradičních pizzerií, ochutnat pravé italské těstoviny, typické espresso nebo lahodný dezert tiramisu.

Ceny potravin jsou v Itálii sice vyšší než u nás, ale oproti Rakousku nebo Francii jsou nepochybně nižší. Jejich cenu navíc vyvažuje chuť a především kvalita, kterou lze s naším standardem jen těžko srovnávat. Kromě toho – dobré jídlo k dovolené přeci patří. Italskou kuchyni si jistě zamilujete.

Pro představu uvádíme průměrné ceny některých potravin:

  • brambory: 36 Kč/kg,
  • rýže: 52 Kč/kg,
  • mléko: 29 Kč/l,
  • sýr: 300 Kč/kg,
  • chléb 43 Kč,
  • vejce 71 Kč / 12 ks,
  • rajčata 51 Kč/kg,
  • jídlo v restauraci 350–700 Kč,
  • šálek espressa 30 Kč.
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.