Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cesta Českem - první oficiální dálkový přechod země

Cesta Českem - první oficiální dálkový přechod země

Není tajemstvím, že turistika v České republice patří k nejpopulárnějším aktivitám. Vždyť zásluhou Klubu českých turistů se můžeme chlubit nejlépe značenými turistickými trasami na světě. Přesto až do loňského roku neexistoval přes naši krásnou zemi žádný oficiální dálkový přechod. To nedalo spát Martinu Úblovi.

Projektu se ujal nadšenec do cestování, který projel téměř celý Balkán, Island, Nepál, Bolívii i Peru. Jeho velkým úspěchem, je přechod jednoho z nejtěžších treků na světě - Great Divide Trail v Kanadských Rockies. „Když jsme se vrátili, říkal jsem si, že je škoda, že nic takového nemáme u nás,“ popisuje Martin Úbl, jak se zrodil nápad vytvořit Cestu Českem.  

Kdy jindy vyrazit na pochod Českem než v době, která vyžene do přírody i ty nejzarytější milovníky města. Na jaře tak Marti Úbl posbíral několik podobných nadšenců a ve spolupráci s Klubem českých turistů se dali do práce. Pro ně ale nešlo přímo o pochod. Zbytek jara a celé léto se podle Martinových slov nesl spíše ve znamení přechodů, plánování a trasování cesty. 

Autorem všech fotografií (včetně úvodní fotografie) je Martin Úbl

Martin Úbl přiznává, že celá akce neproběhla bez obav: „Báli jsme se, jestli česká příroda unese tak dlouhý přechod bez hluchých míst. Aby tam nebylo třeba 100 km, které se musí ujít a nikde nic.“ Obavy ale byly zbytečné. Se svou partou dokázali odhalit místa s takřka nedotčenou krajinou, která zas a znovu ukazují, že česká krajina má co nabídnout. 

Že se projekt povedl, dokazují i neskutečně pozitivní ohlasy turistů. Na facebookové skupině, kde si trekaři navzájem sdílejí své rady a tipy, se během několika měsíců nastřádalo 8 500 lidí. O cestu projevila zájem velká média jako Forbes. A v neposlední řadě se ozvala početná skupina tzv. trail angels, tedy lidí, kteří žijí někde v dosahu trasy a jsou ochotni poutníkům nezištně pomáhat.

Podrobné informace o cestě

  • délka: 1 000 km
  • počet dní potřebný k celému přechodu: 40 dní
  • nejvyšší bod: 1602 m. n. m.

1 000 kilometrů dlouhá trasa je rozdělena do 9 úseků a jedné alternativní části. Pokud byste se jí rozhodli zdolat v kuse, vyhraďte si přibližně 40 dní. Lze ji ale pokořit i po etapách nebo ji využít jen k víkendovému výletu. Možností je celá řada. „Vydat se ze západu na východ nebo opačně. Pomalu, rychle, nebo třeba běžet. Jít může každý,“ říká její autor. 

Jak je to s ubytováním? Praví dobrodruzi mohou vyrazit se stanem na zádech nebo s karimatkou v ruce. Trasa je ale koncipovaná tak, abyste si mohlo přespávat pouze v chatách. Tato varianta je však spojena s větším plánováním. 

Kudy vede?

Cílem projektu bylo vytvořit trasu panenskou českou přírodou. Proto se striktně vyhýbá všem zpevněným cestám a větším sídlům. Z velké části vede po značených turistických trasách Klubu českých turistů. 

Jednotlivé úseky tvoří Krásná-Klínovec, Krušné hory, České Švýcarsko-Lužické hory, Jizerky-Krkonoše, Adršpach-Broumovsko, Orlické hory, Kralický Sněžníky-Jeseníky, Podbeskydí a Beskydy. Alternativním úsekem jsou Rychlebské hory. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.