Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Fascinující místa Česka, která vám vyrazí dech II. část
Foto: Michaela Nídělová

Fascinující místa Česka, která vám vyrazí dech II. část

Rozhledna jako z pohádky, chaloupka Ježibaby nebo Sloní skály. Takové skvosty skrývá naše česká krajina. Objevte při svých toulkách fascinující místa, která vám vyrazí dech. Servírujeme vám další dávku inspirace. 

Jurkovičova rozhledna

Jurkovičova rozhlednaStavba jako z pohádky. Tou je Jurkovičova rozhledna. Na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm reprezentuje tradiční lidovou architekturu, která se vyznačuje bohatou zdobností. Ač se to nezdá, návštěvníky uchvacuje teprve od roku 2012. Její návrh ale vznikl už v roce 1896 rukou architekta Dušana Jurkoviče. V jeho době nebylo na stavbu dostatek finančních prostředků, a tak si na vznik musela počkat více než 100 let. Pro zajímavost rozhledna vyšla na 12 milionů korun. Do vysoké ceny se promítl i fakt, že všechny klempířské a kovářské práce byly prováděny ručně za použití starých postupů. 

Zdroj: Facebook - Rožnov pod Radhoštěm - město; odkaz: www.facebook.com/mesto.roznovpodradhostem

Ticháčkova kaple

Ticháčkova kapleJestli někdo umí hrát na schovávanou, pak je to Ticháčkova kaplička. Malebná dřevěná stavba se krčí mezi vzrostlými stromy v Ticháčkově lese jen dva kilometry od Police nad Metují.

Původní kaplička byla postavena v roce 1897 z darů poutníků na místě, kde došlo ke zjevení Panny Marie. V roce 2010 bohužel podlehla ničivému požáru, ale obnovy se dočkala hned během následujících dvou let. 

K prvnímu zjevení mělo dojít 10. srpna 1892, kdy se do lesa vydala na houby mladá Kristina Ringlová. Tajuplná postava, která se vznášela nad zemí, ji údajně třikrát pozdravila: „Pozdrav Pán Bůh“. Zároveň se zde prý několikrát podařilo vyléčit zdravotní potíže za použití místní hlíny. 

Foto: Facebook - Krkonošské výběhy; odkaz: www.facebook.com/Krkonošské-výběhy-101017681609125

Maková hora

Maková horaMaková hora je významným poutním místem na Příbramsku. Na jejím vrcholu stojí barokní kostel sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské z 18. století.

Kostel nechal vystavět Jan Felix Chanovský – Krasilovský z Dlouhé vsi mezi lety 1719 a 1722. Dnes v něm každou třetí neděli v měsíci probíhají bohoslužby a od května do listopadu vždy první sobotu v měsíci jsou Mariánské soboty.

Od roku 2009 mohou návštěvníci poznat okolí Smolotel a Makové hory díky naučné stezce, za kterou stojí studenti gymnázia Přírodní škola. Začátek stezky najdete na Smolotelské návsi. Připravte se na 6,5 km dlouhý okruh, který doprovází 7 informačních tabulí.

Foto: Vlastimil Vlasák

Ořešník 

OřešníkOřešník je významný vrchol Smědavské hornatiny v Jizerských horách. Tyčí se nad obcí Hejnice do nadmořské výšky 800 metrů. Jeho vrchol zdobí kříž, který zde nechali postavit františkáni z kláštera v Hejnicích. Do roku 1999 byl Ořešník součástí přírodní rezervace Štolpichy. Dnes spadá pod národní přírodní rezervaci Jizerskohorské bučiny.

Na skalnatý vrchol vede několik schodů vytesaných přímo do skály. Cestu zabezpečuje zábradlí. Po výstupu se vám odměnou stanou krásné výhledy na Frýdlant, Hejnice, Obří sud, Smrk, Ptačí vrchy nebo Poledník. Sama skála s křížem je také velmi oblíbená jako zajímavý fotopoint.

Foto: Facebook - Jizerské hory; odkaz: www.facebook.com/jizerky

Lom Homolák 

Lom HomolákBerounsku dominuje majestátní lom Amerika, to je jasné. Ale víte, že u Vinařice najdete sice menší ale o nic méně malebnější lom Homolák? I když je návštěvníkům nepřístupný, na zeleně značené stezce mezi obcemi Tobolka a Vinařice lze najít nádherné vyhlídkové místo. 

Zákaz koupání a oplocení ale ne každého odradí, a proto zde v letních měsících můžete narazit na odvážlivce, kteří se do vody dostali. Berte ale na vědomí, že koupání v lomu je jen na vlastní nebezpečí. 

Foto (úvodní foto): Michaela Nídělová

Schwarzenberská hrobka

Dvoupodlažní novogotická sakrální stavba ve tvaru pravidelného osmiúhelníku stojí obklopena anglickým parkem v areálu Třeboňského zámku. V současnosti jsou v hrobce uloženy ostatky 26 členů rodiny Schwarzenbergů. 

Stavbu si můžete prohlédnout v rámci jednoho z prohlídkových okruhů Třeboňského zámku, nebo se zúčastnit jedné z kulturních akcí, které se zde pravidelně pořádají. Díky velmi dobré akustice jsou zde v oblibě především koncerty. 

Chata na pilíři

Chata na pilířiOpravdovou raritou je srub na řece Radbuza. Tyčí se u obce Mantov na jižním Plzeňsku. Dřevěná chatka stojí uprostřed řeky na žulovém pilíři, který byl kdysi součástí železničního mostu. Chata ale vznikla až po zániku mostu, díky úsilí místních táborníků, kteří si z ocelových lan udělali improvizovanou lanovku.

Dnes se do chaty téměř nedá dostat. Říká se o ní, že je domovem Ježibaby. Jak je to ve skutečnosti, se brzy ukáže. Obec plánuje na místě chaty postavit lanovku, a tak si Ježibaba bude muset najít jiné obydlí.

Foto: www.facebook.com/meteostanicechotesov

Sloní skály

Sloní skálySloní skály nebo také Bílé kameny jsou přírodní památkou na úpatí vrchu Vysoká. Bělavá skupina skal dosahuje výšky až 20 metrů a díky svému zaoblení skutečně připomíná hřbety slonů. 

Ke Sloním skalám se váže pověst o trpaslících. Před dávnými lety je zde měla potkat mladá pastýřka, když hledala svojí ztracenou kravku. Našla jí stát vedle trpaslíka, který jí předal klíč od trpasličí pokladnice. Dívka dostala za úkol pokladnici opatrovat, protože on i jeho lid museli odejít k Žitavě potkat se s bratry z Krušných hor. Dívka klíč uschovala do duté lípy, ve které by měl být dodnes. 

Zdroj: Facebook - Kam s dětmi; odkaz: www.facebook.com/kamsdetmi

Šlovický vrch

Šlovický vrchNa Šlovickém vrchu u Dobřan se tyčí nápadná vyhlídková mohyla. Kamenná stavba je vysoká 8 metrů a nabízí dvě vyhlídkové plošiny. Z nich se vám naskytne výhled na velkou část jižního Plzeňska. Na vrcholu vám v orientaci pomohou panoramatické fotografie s popisky. 

Okolí mohyly dříve bývalo tankodromem. Dnes je přírodní rezervací s divokými koňmi, konkrétně exmoorskými pony, kteří zde hrají hlavní roli ve spásání porostu a nápravě místního ekosystému. Cílem je zachránit prostředí pro vzácné druhy živočichů, díky kterým bylo celé území zařazeno na seznam evropsky významných lokalit Natura 2000. 

Foto: Vašek Štampach

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.