Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Ledopády: pohádkové ledové království najdete i v českých končinách
Foto: Instagram - switch1969

Ledopády: pohádkové ledové království najdete i v českých končinách

Ledové království nemusíte zažít jen v pohádkách. Česká krajina umí být v zimním období obzvláště okouzlující. Nabízí krásy v podobě dechberoucích ledopádů, které budete po zbytek roku hledat jen stěží. Ledové rampouchy s malebnou sněhovou pokrývkou dokážou přesvědčit i nejzarytějšího milovníka teplého počasí, že i zima v sobě skrývá něco pohádkového. Poznejte nejhezčí ledopády v ČR.

 

 

 

Brtnické ledopády

Brtnické ledopádyK nejznámějším ledopádům patří ty Brtnické. Padají z pískovcových stěn v tmavých roklích Českého Švýcarska. Ledové útvary s typickým žlutavým zabarvením jezdili obdivovat již za první republiky bohatí němečtí návštěvníci. Dnes se k nim dostanete díky okruhu modré psaníčko, který prochází roklí Vlčího potoka a nabízí odbočky přímo k ledopádům.

Zajímavostí je, že Brnické ledopády nevznikají typicky z padajících vodopádů, ale tvoří je voda z tajícího sněhu. Proto ty největší objevíte až koncem zimy. I tak ale nemusí vzniknout každý rok. Důležitá je souhra tání sněhu a následného mrazu.

Foto: Facebook - Skrz.cz; odkaz: www.facebook.com/Skrz.cz

Vodopády v Průčelské rokli

Vodopády v Průčelské rokliMalebná Průčelská rokle se táhne podél pravého břehu řeky Labe mezi obcemi Brná a Němčí. Protéká jí stejnojmenný potok, který zde vytvořil dva vodopády – Průčelský a známější Výří. 

Průčelský vodopád se skrývá nad hlavní stezkou za stromy. Proto ho řada turistů mine, což je velká škoda. Zato ten Výří se přehlédnout nedá. Je totiž nejvyšším vodopádem Českého Středohoří. Pokud se v zimních měsících poštěstí, z obou vodopádů se pro turisty stává krásná ledová show. Vždyť zde čerpal inspiraci i Karel May pro svá vyprávění o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi.

K vodopádům se nejlépe dostanete po naučné stezce nebo po zelené značce z Brné.

Foto: Leoš Kukačka

Vysoký vodopád

Vysoký vodopádNejvyšší vodopád Jeseníků mění v mrazivých teplotách své okolí v ledové království. Leží na Studeném potoce a až do roku 1880 se mohl chlubit výškou 45 metrů. Ta se po sesuvu půdy snížila na pouhých 28 metrů. I tak je Vysoký vodopád oblíbenou jesenickou atrakcí. 

K vodopádu vede modře značená turistická stezka z Bělé pod Pradědem nebo červeně značená stezka z rozcestí pod Pradědem s odbočkou u chaty Švýcárny, odkud pokračuje modrá. 

Foto (úvodní foto): Instagram - switch1969

Labský důl

Labský důlLedopády v Labském dole nejsou pro troškaře. Od malých rampouchů se dostanete až k obrovským ledovým stěnám, které patří k těm největším u nás. Nejhezčí pohled na krkonošskou krajinu se zimní přikrývkou najdete na vyhlídce u Labské boudy. 

Pro adrenalinové nadšence je Labský důl místem, kde mohou legálně provozovat lezení po ledopádech. Podmínkou je minimálně třiceticentimetrová vrstva sněhu a přiměřená vrstva ledu na skále. 

Foto: Lukáš Zikmund

Vaňovský vodopád

Vaňovský vodopádKdo by neznal Vaňovský vodopád? Vždyť je to jeden z nejvyšších vodopádů Českého Středohoří. Že jste k němu ještě nezavítali? Máte nejvyšší čas. V zimním období, kdy teplota klesá pod bod mrazu, se návštěvníkům naskýtá jedinečná příležitost vidět Vaňovský vodopád s ledovou výzdobou. Než zamrznou prameny vody padající z 12 metrů, trvá to. Výsledek je ale doslova pohádkový. A pokud bude mrznout opravdu vydatně, nedivte se, když na ledu spatříte pověšené horolezce.

K vodopádu se snadno dostanete po značené stezce. Nachází se v závěru skalní rokle na levém břehu Labe jižně od ústecké městské části Vaňov.

Foto: Instagram - pmottl

Ještědský vodopád

Ještědský vodopád

Liberecký Ještěd je v každém ročním období oblíbeným cílem výletníků. Pokud se na něj vydáte v zimě, zvažte procházku podhůřím po zeleně značené trase z osady Padouchov u Světlé. Zavede vás k osmimetrovému Ještědskému vodopádu, který se s příchodem mrazu mění v ledopád. 

Zajímavostí je, že Ještědský vodopád vznikl uměle důsledkem těžby vápence v bývalém lomu Basa. Po většinu roku je chudý na vodu, a proto je dobré se k němu vydat po deštích nebo po bohaté sněhové nadílce a v období střídání denních a nočních teplot.

Foto: Marcela Kačerová

Riegrova stezka

Riegrova stezkaLedopádová nádhera se tvoří také v Českém ráji podél Riegrovy stezky u Semil. Nejvýraznější bývá před příchodem jara při kolísání denních a nočních teplot. Pokud sněhová pokrývka, která přes den taje, stihne v noci dostatečně zmrznout, vytvoří ledopád dosahující až deseti metrové výšky a až dvaceti metrové šířky. Občas rampouchy vytvoří jeskyni se zamrzlým jezírkem.

Ledopád na Riegrově stezce najdete blízko tunelu pro pěší. Od stezky ho odděluje jen železné zábradlí, takže se snadno dostanete přímo k němu.

Foto: Hana Vaňková, Instagram - hana.vankova

Broumovské stěny

Broumovské stěnyNárodní geopark Broumovsko láká k poznávání především v teplejších dnech. Nenavštívit ho ale v zimních měsících by byla obrovská škoda. Právě tehdy se zde objevují ledové krásy, které v jiném ročním období neuvidíte.

K těm nejkrásnějším patří barevné Vlčí ledopády. Spoustu dalších ledopádů, ať už barevných či křišťálově průzračných, ale hlavně méně profláknutých, najdete také na skalách Adršpašského či Teplického skalního města. Stačí se jen pořádně rozhlédnout kolem sebe.

Foto: Facebook - Broumovsko ve fotografii; odkaz: www.facebook.com/www.ptacekjosef.cz

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.