Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Chcete poobědvat v nejstarší evropské hospodě? Víme, kam vyrazit, a daleko to není

Chcete poobědvat v nejstarší evropské hospodě? Víme, kam vyrazit, a daleko to není

Nové restaurace, bary, hospody a bistra se po celém světě objevují jak houby po dešti. Při cestování jsou lidmi hojně navštěvovány, lákají na netradiční prostředí i výtečné menu. Co takhle ale místo do nejnovějšího podniku vyrazit příště do toho nejstaršího? 

Najít nejstarší hospodu v Evropě není vůbec lehké. Některé podniky sice vychází z ověřených zdrojů, jiné ale historická data nemají jak doložit, a najdou se i takové, u kterých si majitelé záměrně vymýšlí. Pojďme se podívat na ty, které fungují už stovky let.

Kde v Evropě můžete poobědvat v nejstarší hospodě?

1.    V Rakousku v Salzburgu

Foto: https://www.facebook.com/stiftskulinarium/photos/?ref=page_internal

V samotném centru rakouského Salzburgu najdeme nejstarší podnik v Evropě. Jedná se o restauraci Stiftskeller St. Peter. Hostinec pochází z roku 803, alespoň to potvrzují zmínky anglického učence Alcuina z Yorku, který v 8. století ve městě pobýval.

2.    V Anglii v Nottinghamu

Foto: https://www.facebook.com/YeOldeTripToJerusalem/photos/?ref=page_internal

Hospoda Ye Olde Trip to Jerusalem se nachází v anglickém Nottinghamu a její vznik se datuje k roku 1189. Bohužel se stoprocentní jistotou to ale nelze říct, budova, ve které anglický pub funguje je totiž ze 17. století, stavba však sousedí s pískovcovou skálou, kde se už v 11. století mělo údajně vařit pivo pro Nottinghamský hrad.

3.    V Německu v Řeznu

Foto: https://www.facebook.com/watzkewurstkueche/photos/?ref=page_internal

I v německém Řeznu nechybí podnik, který podle historických zdrojů funguje už od první poloviny 12. století. Jedná se o bistro Watzke Wurstküche na břehu Dunaje a hostům nabízí od osmé hodiny ranní do sedmé hodiny večerní tradiční párečky s kyselým zelím a hořčicí. Za den se jich prodá zhruba 6 000 kousků. 

4.    V Polsku ve Vratislavě

Foto: https://www.facebook.com/piwniceswidnickie/photos/?ref=page_internal

O místo na seznamu nejstarších restaurací v Evropě se hlásí také ta v polské Vratislavi. Restaurace Piwnica Świdnicka se nachází v podzemí budovy místní radnice a údajně je otevřeno už od roku 1273. Pochutnat si zde můžete na místních polských specialitách, nejoblíbenější jsou pečená masa, boršč a tatarák. 

Jaká restaurace drží oficiální titul „nejstarší v Evropě?“

Historie zmíněných podniků se sice datuje stovky let do minulosti, avšak oficiální titul podle Guinnessovy knihy rekordů ani jedna nezískala. V průběhu svého působení totiž restaurace nesmí:

  • být zavřena,
  • být přemístěna,
  • změnit jméno.

Tyto podmínky splňuje madridský podnik Sobrino de Botin, který byl založen roku 1725, a tak je považován za nejstarší hospodu. Turisty láká z celého světa, v oblibě ho měl i slavný spisovatel Ernest Hemingway. 

Foto: https://www.facebook.com/RestauranteBotin/photos/?ref=page_internal

Jaká je nestarší hospoda v Česku?

Najít nejstarší hospodu v České republice není vůbec jednoduché, problém nastává u kontinuity. Obecně se mluví spíš o klášterních restauracích, které ale v průběhu svého působení byly mnohdy na dlouhou dobu zavřeny. Konkrétně se jedná například o hospodu s pivovarem:

  • v Břevnovském klášteře z 11. století,
  • v klášteře augustiniánů na Malé straně z roku 1352.

Nejstarší restaurací stále v provozu je Pivnice U supa v Celetné ulici, jejíž vznik se datuje do 14. století.

Zdroj: https://www.facebook.com/pivovarusupa/photos/?ref=page_internal

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.