Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Svatý Martin 2021 – Akce, které si nesmíte nechat ujít

Svatý Martin 2021 – Akce, které si nesmíte nechat ujít

Svatý Martin je v dnešní době už legendárním svátkem a jeho význam je pro nás stejně důležitý, jako třeba Velikonoce. Se sv. Martinem se pojí dvě legendy související s husami. Například, že se před jmenováním do funkce biskupa skrýval v husníku. Další pranostika praví, že sv. Martin přijede na bílém koni a přiveze se sebou sníh. Tato tradice vyústila v nejrůznější akce a festivaly spojené s pojídáním hus, mladým vínem nebo ořechovými rohlíčky. Vyberte si některou z podařených akcí.

Svatomartinské hodování v Českém Krumlově
Datum konání: 11.11.

Zavítejte do krásného Českého Krumlova s jeho příjemnou historickou atmosférou. Každý rok 11. listopadu zde probíhá příjezd sv. Martina na bílém koni. Akce spojená s dobovými kostýmy vrcholí především gastronomickým zážitkem. Místní restaurace nabízí pokrmy z husy a ochutnat můžete i Svatomartinské víno. Nechybí tradiční sýry, místní speciality, uzenářské výrobky a mnohé další pochutiny.

Svatomartinský košt v Brně
Datum konání: 11.11.

Náměstí Svobody v Brně se stane hlavním dějištěm tradičního koštu svatomartinského vína. Čeká vás jedna z největších ochutnávek těchto vín. Šestnáctý ročník je příslibem stovky vinných nápojů. Náměstí bude protnuto také řadou stánků nabízejících tradiční pokrmy a tematické občerstvení. To vše spojeno s cimbálovou muzikou a velice příjemnou atmosférou. Svatomartinskému vínu je žehnáno v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově.

Žehnání svatomartinského vína v Uherském Hradišti
Datum konání: 11.11.

Staňte se nedílnou součástí léty zažité akce, která vrcholí příjezdem sv. Martina. Polahoďte své chuťové pohárky mladými víny a požehnejte společně s knězem novým odrůdám. Setkání vinařů a milovníků dobrého jídla proběhne na Masarykově náměstí. Kromě slavnostní a originální atmosféry na vás bude čekat také gastronomický zážitek.

Svatomartinské hodování v Kroměříži
Datum konání: 11.11.

Navštivte Dům kultury, Velké náměstí a Hanácké náměstí v Kroměříži. Tohle všechno jsou místa, kde bude probíhat známé Svatomartinské hodování. Pro návštěvníky budou připraveny zabijačkové a husí speciality, slané dobroty, něco sladkého na zub, a hlavně ochutnávky svatomartinských vín. Samotný průvod začne v 18 hodin na Hanáckém náměstí. Program bude doplněn o cimbálovou muziku, lampiony a mnohé další.

Svatomartinský Mikulov
Datum konání: 11. – 14.11.

Letos jde už o jedenáctý ročník akce s názvem Svatomartinský Mikulov. Akce bude během jednotlivých dnů probíhat na zámku, v galerii Závodný, na náměstí a v Národním domě. Hudební program se pojí se zábavou a s lahodným hodováním. Mikulov je zárukou kvalitních vín a ochuzeni nebudete ani o husí specialisty. Vůně pečených husiček se bude linout celým městem.

Vítání sv. Martina v Blansku
Datum konání: 11. – 14.11.

Několikadenní akce v Blansku nabízí návštěvníkům slavnostní otevření svatomartinského vína, hudbu na zámku, pochod světýlek ke sv. Martinovi, ale také večerní zábavu v podobě kapely Nezamři. Vítání sv. Martina v Blansku je významnou událostí, takže chybět nebudou kostýmy, a především martinská husa. Hody jsou doplněny bohatým programem.

Svatomartinský přípitek v Lednicko-valtickém areálu
Datum konání: 13.11.

Navštivte multifunkční centrum Lednice, kde bude od dopoledních hodin probíhat žehnání vínu. Směřujte do zámeckých jízdáren. Tam na vás bude čekat nejenom slavnostní přípitek, ale také spousta gastronomických specialit. A jak jinak než připravovaných ze svatomartinských hus. Součástí bohatého programu bude pochopitelně i cimbálová muzika.

Svatomartinské hody ve Zlíně
Datum konání: 13.11.

Dopřejte si to nejchutnější jídlo a nejlahodnější víno v okolí. Dorazte na zlínské náměstí Míru, kde se budou konat Svatomartinské hody. Připraveno bude svatomartinské menu. Kromě husích specialit si pochutnáte také na zabijačkových pokrmech. Program je naplánovaný od 10 do 22 hodin. Během této doby vystoupí folklorní a cimbálová muzika, včetně dalších účinkujících. Své kuchařské umění zde předvede Jiří Babica.

Svatomartinské slavnosti v Poděbradech
Datum konání: 13.11.

Místo konání nádvoří zámku a Jiřího náměstí. Program hodně bohatý. Přesně takové možnosti vám nabízí Svatomartinské slavnosti v honosných Poděbradech. Navštívit můžete tamní jarmark se spoustou řemeslných výrobků, okusíte vína až z deseti vinařství a podíváte se na sv. Martina na bílém koni. Chybět samozřejmě nebude ani něco dobrého na chuť.

Oslava svatomartinských vín a hus v Hustopečích
Datum konání: 13.11.

Navažte na doposud úspěšnou tradici týkající se sv. Martina. Nechte si představit zdejší vinařství do nejmenšího detailu, a to prostřednictvím pestré ochutnávky. Akce je plná husích specialit, které si budete dopřávat u cimbálové muziky. Hlavním cílem je přivítání sv. Martina a jeho družiny. Součástí oslov je také řemeslný jarmark a další zajímavý program.

Svatomartinské posvícení na zámku Zbiroh
Datum konání: 13.11.

Oslavte sv. Martina na zámku. V příjemné atmosféře, kde budete moci ochutnat ta nejlepší česká a moravská vína. Program je naprosto jasný. Pestrá degustace přímo od vinařů, která se bude prolínat s podáváním posvícenských koláčů a s tradiční pečenou husou. Celodenní akce se pyšní velice pestrým a zábavným doprovodným programem. Chybět vám nebude ani lidový jarmark.

Svatomartinský košt v Plzni
Datum konání: 17.11.

Navštivte teprve druhý ročník akce zvané Svatomartinský košt v Plzni. Zavítejte do Křižíkových sadů, kde na vás čeká ochutnávka svatomartinských vín ze čtrnácti vinařství. Hlavním moderátorem akce bude Luděk Holý. Zúčastnit se můžete nejenom přehledné a odborné prezentace vín. Užijete si také food zónu a jedinečnou atmosféru tamního místa.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.