Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam na výlet s dětmi v době koronavirové? I. část

Kam na výlet s dětmi v době koronavirové? I. část

Jarní prázdniny jsou v plném proudu, ale zábavní centra i všemi oblíbené sjezdovky jsou stále zavřené. Jak tedy zabavit děti v době koronavirové pandemie? Přinášíme vám pár tipů, za kterými stačí vyrazit do přírody. 

Labyrintárium Loučeň 

Zámek LoučeňFoto: Facebook - Zámek Loučeň; odkaz: www.facebook.com/ZamekLoucen

Netradiční zážitek, který zabaví děti i dospělé, najdete ve středočeské Loučeni v podobě labyrintária. Tvoří ho dvanáct labyrintů a bludišť rozmístěných v šestnáctihektarovém zámeckém parku.

Labyrinty a bludiště jsou oblíbenou zábavou všude ve světě. Ty Loučeňské jsou výjimečné tím, že každý z nich tvoří zcela jiný materiál. Například zde najdete tisové, provazové, dlážděné nebo palisádové bludiště a světelný, travnatý, kamenný nebo pískovcový labyrint. Třešničkou na dortu je Královský labyrint Karla IV. 

Sáňkařská dráha Černá Studnice a Černohorská sáňkařská cesta

Když se lyže odkládají stranou do kurzu se vrací staré dobré sáňky. Jenže najít kopec na kterém to bude parádně svištět může by zapeklitý úkol. Zkuste si udělat výlet do Jizerských hor na sáňkařskou dráhu v Černé Studnici. Jde o 4 kilometry dlouho přírodní dráhu, která začíná u rozhledny Černá Studnice a končí ve Smržovce u vleku Filip. 

Černá Studnice by se dala označit za kolébku českého sáňkování. První jezdci jí pokřtili 1. ledna 1911. Tehdy vedla až do Jablonce nad Nisou. 

Na sáňkách si můžete zjezdit také po Zvonkové cestě z Černé hory do Jánských lázní, která je známá jako Černohorská sáňkařská cesta. I tahle dráha poznala první sáňkaře před sto lety. 

3,5 kilometru dlouhá cesta vede nad Klausovým dolem a překonává převýšení 560 metrů. Je volně přístupná veřejnosti a není zpoplatněna. Pokud nevlastníte sáňky ani boby, nezoufejte, můžete si je vypůjčit na dolní stanici lanovky Černohorský Express.

Pohádková stezka v lesích u Hradce Králové

Pohádková stezka v lesích u Hradce KrálovéFoto: Městské lesy Hradec Králové; odkaz: http://www.mestske-lesy.cz/tipy-na-vylet/pohadkova-stezka.html

Vaše malé ratolesti jistě ocení pohádkové putování kousek od Hradce Králové. Od Mazurovy chalupy u Hoděšovic vede přibližně 2,5 km dlouhá stezka, která končí u rybníku Výskyt. Cesta přírodou seznamuje s deseti pohádkami spisovatelky Marty Pohnerové. K dřevěným postavičkám patří třeba drak Větvička nebo borůvková víla. 

Kromě pohádek má naučná stezka za cíl seznámit návštěvníky s lesním hospodářstvím prostřednictvím zajímavých úkolů. 

Kouzelné ledopády

LedopádyFoto (vlevo): Instagram - switch1969, Foto (uprostřed): Facebook - Skrz.cz; odkaz: www.facebook.com/Skrz.cz, Foto (vpravo): Marcela Kačerová

Pohádkové světy najdete po celé republice, stačí se jen pozorně koukat. Zklamáním jistě nebude návštěva jednoho z krásných českých ledopádů. Vznikají jen jednou za rok během kouzelného zimního období, tak si je nenechte ujít.

K nejznámějším ledopádům patří ty Brtnické. Typicky žlutě zabarvené rampouchy vysí na pískovcových stěn v Českém Švýcarsku. Přístupné jsou po turistickém okruhu modré psaníčko, který prochází roklí Vlčího potoka a nabízí odbočky přímo k ledopádům.

Ledová království ale objevíte také například v Jeseníkách, Českém ráji nebo na Broumovsku. Náš top výběr najdete zde.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.