Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Tip na výlet: Proč se vyplatí navštívit polské Katovice?

Tip na výlet: Proč se vyplatí navštívit polské Katovice?

Plánujete výlet do Polska? Nenechte si ujít Katovice a jejich tradiční vánoční trhy! Spojíte návštěvu památek i nákupy, a navíc bez davů.

Za levnými nákupy do polského příhraničí jezdíme již běžně. Polsko je také stále oblíbenějším místem pro dovolenou, včetně té u moře, i menší výlety a poznávací zájezdy. V tomto období se navíc v řadě měst konají krásné adventní trhy, které díky obecně nižším cenám lákají více než kdy dříve, a tak je velmi pravděpodobné, že budou oblíbená centra poblíž českých hranic narvaná k prasknutí. Vyplatí se proto popojet kousek dál. Žhavým tipem jsou právě Katovice, které nejsou mezi Čechy tolik profláknuté.

Katovice

Spousta z nás zná Katovice především kvůli letišti, ze kterého odlétají letadla do mnoha zajímavých destinací. Málokdo už ví, že jsou skvělým místem pro rodinný výlet. Od českých hranic je dělí zhruba 60 kilometrů, což je tak akorát na to, abyste se vyhnuli davům přijíždějícím za nákupy levných potravin a zároveň stihli i krásný jednodenní výlet.

Moderní metropole

Industriální Katovice s hornickou minulostí, byly v minulosti považovány za špinavé a zanedbané. To ale už dávno neplatí! Město v posledních letech prošlo obrovskou proměnou a jeho ráz je vskutku k nepoznání. 

Katovice se dnes totiž prezentují jako město plné zeleně, o čemž mimo jiné svědčí rozlehlý Slezský park. Jedinečným příkladem polské moderní architektury je zase Mezinárodní kongresové centrum s travnatou střechou nebo futuristická sportovní hala Spodek. 

Milovníci dobrého jídla určitě ocení množství kvalitních restaurací, kde dostanete ochutnat přesně to, co Poláci milují. Typickou žitnou polévku s vejcem a klobásou, variace pirohů, slezskou masovou roládu s poctivou porcí červeného zelí, delikátní bigos – směs masa, zelí hub a špeku, nebo katovické rúrky plněné šlehačkou.

Vánoční trhy

V zimním období jsou skvělým tipem také vánoční trhy. Ty se v roce 2022 uskuteční přímo v centru města, na hlavním náměstí Rynek. Odstartovaly už v pátek 18. listopadu 2022 a potrvají až do neděle 8. ledna 2023. 

Katovické Vánoce jsou možná o něco skromnější než jinde, o to jsou ale krásnější. Pravidelně zde stojí více než 60 kouzelně nazdobených stánků, v nichž svá díla vystavují řemeslníci a umělci ze širokého okolí. Odnést si odsud můžete například vánoční ozdoby, dřevěné figurky, keramiku nebo jedlé dobroty a další sortiment.

Součástí adventních trhů je kromě prodejních stánků a luxusního svařáku také kulturní program, řada zajímavých atrakcí, kluziště či ruské kolo, které nabízí překrásný výhled na Katovice.

Zajímavé památky v okolí:

  • Slezské muzeum,
  • Slezské divadlo Stanisława Wyspiańského,
  • Katovická katedrála,
  • Památník slezských povstalců,
  • Spodek (víceúčelová hala),
  • televizní věž TVP Katowic
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.