Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

6 tipů na přírodní koupaliště v Kraji Vysočina
Zdroj: Facebook - Přírodní koupací biotop Jemnice; odkaz: www.facebook.com/BiotopJemnice

6 tipů na přírodní koupaliště v Kraji Vysočina

Kraj Vysočina je překrásným krajem České republiky. Místo plné historických památek, zajímavých scenérií a také přírodních koupališť. Ta můžete využít pro osvěžení při poznávání jednotlivých částí kraje. Pokud chcete vědět, kde se na Vysočině vykoupat v přírodním duchu, přinášíme vám několik tipů.

 

 

1. Pilská nádrž

Pilská nádržZdroj: Facebook - Pilská nádrž - Pilák; odkaz: www.facebook.com/pilskanadrz

Pilská nádrž představuje rekreační areál vybudovaný v krásném přírodním prostředí. Vodní nádrž vznikla na řece Sázavě a dnes slouží nejenom ke koupání, ale i k rybolovu. K dispozici je 57 hektarů vodních ploch, kolem nichž bují cykloturistika a pěší turistika. To vše v obležení Žďárských vrchů. Právě u Pilské nádrže se nachází rekreační areál Pilák, který funguje v letní sezóně. Areál poskytuje zázemí z pohledu zábavy, vodních hrátek, půjčovny sportovního vybavení a podobně. Využívat lze víceúčelová hřiště, ale také sprchy a mnohé další.

  • Občerstvení je k dispozici v areálu Pilák.
  • Vstup se psy je zakázaný.
  • Areál je v provozu od dubna do října.
  • Platí se za využívání nabízených služeb.

2. Dalešická přehrada

Dalešická přehradaZdroj: Facebook - Autocamp Wilsonka na Dalešické přehradě OFFICIAL; odkaz: www.facebook.com/Autocamp-Wilsonka-na-Dalešické-přehradě-OFFICIAL-194389687261427

Dalešická přehrada je velkou vodní plochou stojící za návštěvu. Samotná přehrada se skládá ze dvou menších. Tou hlavní je Kramolín a tou druhou je Mohelna. Přečerpávací vodní elektrárna slouží také k turistice a rekreaci. Okolí Dalešické přehrady vybízí k turistice a k cykloturistice. Možnosti koupání jsou na několika místech. Nejoblíbenější je Hartvíkovická pláž v kempu, V Lavičkách v Kozlanech a pláž pod Koněšínem. Ta nabízí travnaté i písečné plochy. Když využijete kempu, dostane se vám samozřejmě patřičného zázemí, ať už jde o sportovní vyžití nebo sociální zařízení.

  • Občerstvení se nachází pouze v kempech.
  • Kempy mají obvykle povolen vstup se psy.
  • Otevírací doba se řídí otevírací dobou konkrétního kempu.
  • Koupání je zdarma, platí se za služby kempu.

3. Rybník Velké Dářko

Rybník Velké Dářko

Autor: Petr1888; odkaz: Wikipedie

Rybník Velké Dářko patří k těm největším na Českomoravské vrchovině. Jeho celková plocha činí 206 hektarů a průměrná hloubka se pohybuje kolem 1,5 metru. To je ideální zázemí pro koupání. Maximální hloubka je 4 metry. Rybník Velké Dářko je takovým pomyslným mořem Vysočiny. Využíván je pro jachting a windsurfing. U hráze rybníka se nachází autokemp se všemi potřebnými službami. Půjčit si zde můžete i sportovní náčiní. K dispozici je bezplatné parkování. Odpočívat budete na písčitých a travnatých plážích. Přístup do vody je pozvolný.

  • Občerstvení se nachází v místním autokempu.
  • Psy můžete v některých částech rybníka vykoupat.
  • Rybník Velké Dářko je přístupný nepřetržitě.
  • Žádné vstupné se neplatí.

4. Přírodní aquapark Šiklův Mlýn

Šiklův Mlýn je známým zábavním areálem, jehož nedílnou součástí je také koupací biotop s čistou vodou. To znamená, že k čištění není využívána chemie, ale mikroorganismy. Přírodní aquapark Šiklův Mlýn nabízí pestré vodní vyžití především pro děti. K dispozici je divoká řeka, dětské brouzdaliště, ale i pozvolný vstup do vody. Pro návštěvníky jsou připraveny sprchy a nechybní ani atrakce umístěné kolem vody. Od skákacího hradu až po trampolíny a pískoviště. K dispozici jsou lehátka a slunečníky.

  • V areálu můžete využít několik typů občerstvení.
  • Psi se ve vodě nemohou koupat.
  • Šiklův mlýn je pro návštěvníky otevřen nonstop.
Vstupné  
Děti do 100 cm zdarma
Děti nad 100 cm a dospělí 100 Kč
Vstupné na 2 dny 180 Kč
Vstupné na 3 dny 240 Kč
Vstupné na 4 dny 280 Kč
Vstupné na 5 dny 300 Kč
Vstupné na 6 dny 330 Kč
Vstupné na 7 dny 350 Kč

5. Přírodní koupací biotop Malvíny

Přírodní koupací biotop MalvínyZdroj: Facebook - Přírodní koupaliště Malvíny Třešť; odkaz: www.facebook.com/biotoptrest

Přírodní koupací biotop Malvíny se nachází v Třešti. Jde o jeden z dalších biotopů, které k čištění vody využívají rostliny. Biotop nabízí koupání pro všechny. Děti využití brouzdaliště s hloubkou maximálně 40 centimetrů, pro neplavce je tu část s hloubkou 1,2 metrů a plavci naopak zavítají do hloubky až 2,6 metrů. Ekologické koupaliště předkládá vodní atrakce v podobě šest metrů dlouhé skluzavky a vodního hřibu. K dispozici budete mít parkoviště, sociální zařízení a převlékárny.

  • Součástí areálu je bufet s občerstvením.
  • Psi mají na koupaliště zakázaný vstup.
  • Otevírací doba je od 10 do 20 hodin.
Vstupné celodenní po 14 hodině po 18 hodině
Dospělí 70 Kč 50 Kč 30 Kč
Děti do 15 let, důchodci a ZTP  35 Kč 25 Kč 15 Kč

6. Biotop Jemnice

Biotop JemniceZdroj: Facebook - Přírodní koupací biotop Jemnice; odkaz: www.facebook.com/BiotopJemnice

Krásné koupání nabízí také biotop Jemnice situovaný ve stejnojmenné obci. Tento přírodní biotop je schopen pojmout až čtyři stovky návštěvníků. Jde o plně vybavené koupaliště, kde nechybí například zamykací skříňky a sprchy. Relaxovat můžete kolem vody nebo se schováte pod stromy. Z vodních atrakcí lze jmenovat tobogán, vodní hřiby a skluzavku. Na břehu si můžete zahrát plážový volejbal a jiné míčové hry na tamním hřišti. Biotop Jemnice je zkrátka plně vybaven.

  • V areálu se nachází občerstvení.
  • Psi mají na biotopu Jemnice zakázaný vstup.
  • Otevírací doba v pondělí je od 13 do 20 hodin, ostatní dny v týdnu od 10 do 20 hodin.
Vstupné do 17 hodin po 17 hodině
Dospělí 80 Kč 60 Kč
Děti od 6 do 15 let, důchodci a ZTP 40 Kč 30 Kč
Děti do 6 let zdarma -
Rodinné vstupné 200 Kč -
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.