Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Maledivy v Polsku? Žádný výmysl, ale skutečnost - Lom Zakrzówek

Maledivy v Polsku? Žádný výmysl, ale skutečnost - Lom Zakrzówek

Polské Maledivy. Slovní spojení, které se v posledních týdnech objevuje čím dál častěji. A není se čemu divit. Takové pomyslné Maledivy totiž máte opravdu téměř na dosah ruky. Stačí si udělat výlet kousek za polské hranice.

Maledivy jsou vysněnou destinací mnohých z nás. Jenže, od těch skutečných nás dělí poměrně dlouhá vzdálenost a jejich cenová dostupnost není zrovna pro každého. Možná proto byste si měli najít čas a vyrazit do Polska, protože právě tam vznikly takové unikátní "Maledivy".

Lom Zakrzówek – Kde to všechno začalo?

Vaším cílem se stane lom Zakrzówek, kde vznikly ony pověstné polské Maledivy. Místo, které je vzdáleno asi pět kilometrů od Krakova. Tato polská metropole pak leží 550 km od Prahy a zhruba 180 km od Ostravy. Dalo by se říci, co by kamenem dohodil. Jednodenní až dvoudenní výlet, jak vyšitý.

Zatopený vápencový lom Zakrzówek se probral k životu v roce 1992. Jeho zatopením vznikla vodní plocha obehnaná skalisky a divokou přírodou. Působiště, které tajně navštěvovali hlavně místní. Do roku 2023 toto místo nebylo jiným lidem příliš známo.

  • Název projektu Park Zakrzówek
  • Zahájení projektu v roce 2019
  • Investice ve výši 270 milionů korun

Nyní lze konstatovat, že dílo bylo dokonáno. Maledivy v Polsku nabraly tu pravou podobu a oslovily nejenom místní obyvatele, ale také spoustu zahraničních návštěvníků, především z Česka.

Polské Maledivy v detailech

V rámci projektu vzniklo hned několik bazénů s průzračnou vodou, kolem kterých se nachází prkenná mola. Díky okolní přírodě si připadáte, jako byste se procházeli po molu na skutečných Maledivách. Koupání mimo bazény je na vlastní nebezpečí. Vybrat si však můžete některou z udržovaných vodních ploch.

  • Bazén pro neplavce a děti má hloubku 40 cm
  • Další dva bazény jsou pro plavce i neplavce s hloubkou 80 a 120 cm
  • Zbytek doplňují dva bazénu hluboké 350 cm

Maledivy v Polsku nabízí plnohodnotné zázemí. K dispozici jsou toalety, převlékárna, ale i možnost vyžití v podobě vodních sportů, lezeckých stěn a stezek v okolí. O bezpečnost se starají plavčíci a záchranáři. Zkrátka, jedinečný ráj pro děti a dospělé se vším všudy.

Příjemným faktem je to, že polské Maledivy jsou spojeny s bezplatným vstupem. Omezení je pouze z pohledu počtu návštěvníků. Ten nesmí překročit tisíc lidí. Zároveň je tu otevírací doba od 10 do 18 hodin sedm dní v týdnu.

Park Gródek – Další scenérie jako z Malediv

Návštěvu parku Zakrzówek spojte ještě s jedním místem, které budete mít v podstatě po cestě. Asi 80 km od Krakova se nachází park Gródek, konkrétně v obci Jaworzno. Také zde na vás čeká překrásný zatopený lom obehnaný borovicemi a skalisky. V jeho případě sice nepočítejte s žádným koupáním, o to krásnější přírodu si však budete moci vychutnat.

  • Dokonale azurová voda
  • Dřevěný klikatý chodník nad vodou
  • Bezplatný vstup

Arboretum, udržovaný okruh pro pěší i kola a v týdnu přemíra klidu. To je záruka dalšího pomyslného maledivského pokladu v Polsku, na nějž si vyhraďte zhruba dvě hodiny času. Lom a jeho okolí jsou navíc dostupné také rodinám s kočárky a čtyřnohými mazlíčky. Zárukou se vám stanou scenérie, které vám doslova vyrazí dech.

Takže ano, polské Maledivy nejsou jen tak ledajakým slovním spojením, ale skutečností, ať už vyrazíte do parku Zakrzówek a užijete si koupání nebo za příjemnou procházkou do parku Gródek. Blízkost těchto míst k rodinnému výletu jednoznačně vybízí.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.