Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Pískovny i lomy. Jaká nejlepší přírodní koupaliště můžete v ČR navštívit?

Pískovny i lomy. Jaká nejlepší přírodní koupaliště můžete v ČR navštívit?

V horkých letních dnech jen vyhlížíte chvíli, kdy se budete moci svléct do plavek. Vyrazte na přírodní koupaliště. V kurzu jsou zatopené lomy, pískovny s pohodlnými plážemi, jezera i biotopy. Prozradíme kde v ČR hledat nejlepší přírodní koupání. 

Přírodní koupaliště, vodní radovánky bez hranic

Letní měsíce jsou jako stvořené k objevování nádherných míst v ČR. Jistě k nim patří přírodní koupaliště. Plavání a radovánky na přírodních plážích v blízkosti zalesněných ploch, které poskytnou dostatek stínu. Koupání, kde se netísníte s dekou obklopeni davy lidí a kde můžete plavat i několik kilometrů. Sevře vás chladivá vodní náruč, děti postaví písečné hrady a milovníci adrenalinu si užijí vodní sporty. Přírodní koupaliště najdete ve městech i jejich okolí, jistě se některé z vyhledávaných přírodních koupališť nachází i ve vaší blízkosti. 

Nejlepší přírodní koupaliště v ČR

Vybrat nejlepší přírodní koupaliště v ČR vyžaduje posouzení hned několika kritérií. Čistá, přírodní nebo upravená pláž (nejlépe písečná), mírný vstup do vody, dostatek služeb v blízkosti a příjemné okolí. V oblibě jsou rybníky i přehrady, romantická místa s průzračnou vodou nabízí zatopené lomy a zatopené pískovny. Popularitu si získávají i biotopy, kde je voda čištěna bez chloru jen s použitím filtrace a vodních rostlin. V blízkosti nejlepších přírodních koupališť jsou kempy, využít můžete restaurace, stánky s občerstvením nebo se zde ubytovat.

Praha a přírodní koupaliště

Největší vodní plochu v Praze nabízí Hostivařská přehrada. Hlavní pláž je travnatá, v blízkosti je písečná pláž s mírným vstupem do vody. Klidná Hostivařská přehrada je jistě nejlepší přírodní koupaliště v Praze. Žluté lázně nelze opomenout, jedná se o krásné místo nabízející bohaté vyžití, je třeba se ale připravit na to, že je hojně navštěvované. Kapacitu má asi 10 tisíc návštěvníků, pokud přijdou o horkém víkendu všichni, klid zde nečekejte. 
Na pomezí mezi komerčním koupalištěm a přírodním koupáním stojí biotop. V Praze je oblíbené přírodní koupaliště nedaleko sídliště Novodvorská. Voda se čistí pomocí filtrů a vodních rostlin. Vstup na koupaliště je kapacitně omezen, proto se nemusíte bát, že budou pláže přeplněné. Biotop Lhotka v Praze rozhodně stojí za návštěvu. 

Přírodní koupaliště v okolí Prahy

Blízké Říčany s krásnou přírodou nabídnou ochlazení na plovárně Jureček. Přírodní travnatá pláž je pozvánkou ke slunění a relaxaci. Úžasně čistou vodu objevíte v lomu Sadská. Jezero je asi 20 minut od Prahy, vykoupat se můžete i s domácím mazlíčkem. U lomu je možnost kempování a sportovního vyžití. Nejlepší přírodní koupání v okolí Prahy nabídnou Proboštská jezera u Staré Boleslavi. Písečné pláže a dobře vybavený kemp je pozvánkou, abyste zde strávili několik dní. 

Přírodní koupaliště jižní Morava

Oblast jižní Moravy je protkána přehradami a rybníky. Nádherné koupání najdete v blízkosti Znojma. Čistá a průzračná voda čeká na plavce i potápěče v Mašovickém lomu u Znojma. Umělý biotop je domovem mnoha chráněných druhů, obklopen je krásnou přírodou. Zatopený pískovcový lom objevíte mezi Bzencem a Veselím nad Moravou. Chladná a průzračně čistá voda rozhodně osvěží.

Výlet za Živou vodou

Modrá v blízkosti Velehradu je perfektním tipem na výlet pro celou rodinu. Součástí areálu Živá voda je přírodní biotopové jezírko. Menší vodní plocha nabízí příjemné koupání a osvěžení v horkých dnech. Čistou vodu zajišťují rostliny v oddělených jezírcích a důmyslný systém filtrace. 

Romantické moře Vysočiny

Velkou vodní plochu ukrývá rybník na Vysočině, uprostřed Žďárských vrchů. Moře Vysočiny s písčitými břehy a krásnou okolní krajinou láká k rekreaci. Rybník Velké Dářko v blízkosti Žďáru nad Sázavou je vyhledávaným cílem výletů i dovolených. V místě je široká nabídka služeb i sportovního vyžití. 

Přírodní koupaliště jižní Čechy

Vyhledávaným přírodním koupalištěm jižních Čech je pískovna v Cepu. Navštívit ji můžete u Suchdolu nad Lužnicí. Voda je průzračná, hladina má tyrkysové odlesky. Celkem pět jezer po těžbě štěrkopísku čeká na plavce ve Veselí nad Lužnicí. V místě je sportovní vyžití a navštívit můžete i koncerty nebo divadelní představení. Velkou vodní plochou a vyhledávaným místem pro letní dovolenou je jezero Lipno. Populární pláž navštívíte v Horní Plané. 

Přírodní koupaliště Olomouc

V blízkosti Olomouce můžete navštívit zatopený lom Výkleky. Lom Výkleky už léta obsazuje přední příčky na pomyslném žebříčku nejlepších přírodních koupališť v ČR. Část lomu je upravena jako přírodní kamenitá pláž s mírným vstupem do vody, jinde jsou kamenité plochy pro slunění s přístupem k vodní hladině. Překvapí vás průzračná vodní hladina a nádhera místa, vodní plocha je sevřena majestátními kamennými útesy.

Přírodní koupaliště Ostrava

Největší bazén ve střední Evropě najdete v Ostravě-Porubě. Nejlepší letní koupaliště má velký plavecký bazén a malý plavecký bazén, místní mu neřeknou jinak než Vřesina. Dno je štěrkové, nádrž se každý rok čistí. V okolí je nespočet atrakcí, sportovišť a nechybí obrovský tobogán. 
Stačí nachystat plavky, ručník a opalovací krém a můžete vyrazit. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.