Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

6 tipů na přírodní koupaliště v Moravskoslezském kraji
Zdroj: Facebook - Na Plovárně; odkaz: www.facebook.com/Plovarna

6 tipů na přírodní koupaliště v Moravskoslezském kraji

Chystáte se poznat krásy Moravskoslezského kraje? Potom si se sebou v letní sezóně nezapomeňte přibalit plavky. Ty přijdou vhod v rámci osvěžení při návštěvě některého z místních přírodních koupališť. Těch se na území kraje nachází hned několik. S těmi nejznámějšími vás nyní podrobněji seznámíme.

 

 

 

1. Hlučínské jezero Šterkovna

Hlučínská Štěrkovna

Zdroj: Facebook - Hlučinská Štěrkovna; odkaz: www.facebook.com/Hlučinská-Štěrkovna-309108612522833

Hlučínské jezero Šterkovna má rozlohu 140 hektarů a nachází se na severu Moravy. V této oblasti představuje nejkrásnější koupání vůbec, protože voda patří k nejčistším široko daleko. Uzavíratelný areál nabízí štěrkové a travnaté pláže. Hlučínské jezero si můžete prohlédnout také ze zapůjčené loďky nebo se budete věnovat windsurfingu a vodnímu lyžování. K dispozici jsou dvě brouzdaliště, dětské bazény, ale i plážový volejbal, tenisové kurty a minigolf. Relaxaci u vody tak můžete spojit s pohybovými aktivitami.

  • V areálu Hlučínského jezera se nachází občerstvení.
  • Do areálu je zákaz vstupu psům.
  • Otevírací doba je od 8 do 17 hodin v hlavní sezóně.
Vstupné  
Dospělí 40 Kč
Děti a studenti od 7 do 18 let 20 Kč
Děti do 6 let, ZTP a důchodci nad 65 let zdarma

2. Vodní nádrž Olešná

vodní nádrž OlešnáAutor: Daniel Baránek; odkaz: Wikipedie

Přehrada Olešná se nachází jihozápadně od Frýdku-Místku. Vodní plocha s délkou 393 metrů vznikla v roce 1964. Dnes představuje místo, které je hodně oblíbené mezi milovníky windsurfingu a jachtingu. Na břehu vodní nádrže vznikl rekreační areál nabízející kompletní zázemí. V roce 2005 tu byl vybudován moderní aquapark. Součástí areálu je naturistická pláž. Kolem vody jsou písčité a travnaté pláže. Vstup do vody je pozvolný. Areál nabízí možnost ubytování. Kolem vede populární stezka oblíbená mezi in-line bruslaři a cyklisty.

  • V areálu se nachází několik restaurací.
  • Psi mají zákaz vstupu do areálu.
  • Otevírací doba je od 10 do 21 hodin, o víkendu od 9 do 21 hodin.
Vstupné  
Základní celodenní 140 Kč
Základní od 17 hodin 115 Kč
Zvýhodněné celodenní 115 Kč
Zvýhodněné od 17 hodin 100 Kč
Rodinné vstupné 300 Kč až 360 Kč

3. Vodní nádrž Větřkovice

Vodní nádrž Větřkovice je situována mezi Hukvaldy a Kopřivnicí. Představuje přírodní koupání se základním zázemím. Letní osvěžení na vodní ploše o velikosti 20 hektarů vyhledává spousta místních. Maximální hloubka vodní nádrže Větřkovice je 13,5 metrů. Kolem přehradní nádrže jsou primárně travnaté pláže. K dispozici je dětské hřiště a využít lze půjčovnu šlapadel a loděk. Majitel v podobě společnosti Tatra Trucks pracuje na stálém vylepšování okolí, takže postupně zde dochází k rozvoji cestovního ruchu.

  • V letní sezóně lze využít přilehlého občerstvení.
  • Psi by se neměli koupat ve vodě.
  • Dostupnost vodní nádrže není omezena otevírací dobou.
  • Plochy pro koupání lze využívat bezplatně.

4. Koupací biotop Studénka

Koupací biotop StudénkaZdroj: Facebook - Na Plovárně; odkaz: www.facebook.com/Plovarna

Koupací biotop Studénka vznikl ve stejnojmenném městě. Přírodní biotop byl utvořen ze starého koupaliště. O kvalitu a čistotu vody se tu stará propracovaný kořenový systém. V areálu se nachází travnaté pláže, sociální zařízení, ale také šatny určené k převlékání. Koupací biotop je vhodný pro děti i dospělé. Neplavci využití část s hloubkou do 1,1 metrů, naopak plavci mohou zavítat do části s hloubkou až 3,25 metrů. Z vodních hrátek se nabízí tobogán. Na souši se lze oddávat plážovému volejbalu. Do areálu koupacího biotopu Studénka se vejde kolem 950 návštěvníků.

  • V areálu je k dispozici občerstvení.
  • Do areálu se nesmí vstupovat se psy a jinými zvířaty.
  • Otevírací doba je v letní sezóně od 10 do 19 hodin.
Vstupné do 16 hodin po 16 hodině
Dospělí 80 Kč 60 Kč
Děti od 3 do 15 let, důchodci a ZTP 40 Kč 30 Kč
Rodinné vstupné 200 Kč 150 Kč

5. Vodní nádrž Slezská Harta

Vodní nádrž Slezská HartaAutor: Jiri Brozovsky; odkaz: Wikipedie

Vodní nádrž Slezská Harta patří k nejmladším nádržím v České republice. Nově nabízí i vyhlídkové plavby stejnojmennou lodí. Vedle koupání se na vodní hladině můžete věnovat windsurfingu a plavbě na loďkách. Nádrž je využívána k rybaření. Celková vodní plocha 923 hektarů nabízí několik vhodných přístupů k vodě. Nejznámější koupací oblastí je Nová Pláň, kde se mimo jiné nachází koupací bazén a venkovní sportovní vyžití. Dále je to Leskovec nad Moravicí, kde jsou travnaté pláže a základní zázemí. Známá je také oblast Roudno s pozvolným vstupem do vody.

  • Občerstvení je pouze na vybraných místech kolem vodní nádrže.
  • Koupání psů je v oficiálních koupacích oblastech zakázáno.
  • Otevírací doba se týká pouze služeb na vybraných místech.
  • Koupání ve vodní nádrži je bezplatné.

6. Lom Šífr

Lom Šífr se nachází u Svobodných Heřmanic. Jde o zatopený břidlicový lom. Vhodný je pro milovníky klidu, studené, avšak krásně čisté vody. Viditelnost ve vodě je do hloubky až dvaceti metrů. Maximální hloubka je 36 metrů. Možná i proto je lom oblíbený mezi potápěči. U lomu Šífr je k dispozici parkoviště. Přístup k vodě je upravený a využít můžete místních pláží včetně mola. Tím zázemí pro návštěvníky končí. Zajímavostí lomu je potopená kabina z válcoven Vítkovice Steel připevněná železnými lany.

  • S občerstvením v lomu nepočítejte.
  • Koupání psů zde nikdo nekontroluje a nehlídá.
  • Lom Šífr je přístupný nepřetržitě.
  • Za koupání v lomu nic neplatíte.
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.