Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

7 tip na přírodní koupaliště v Libereckém kraji
Autor: Petr1888; odkaz: Wikipedie

7 tip na přírodní koupaliště v Libereckém kraji

Užívejte si léta a slunečních paprsků plnými doušky. Ke krásnému počasí nepochybně patří i koupání. Pro vyznavače krásné přírody jsou jasnou volbou přírodní koupaliště. Liberecký kraj jich nabízí několik. Inspiraci hledejte v následujících tipech vhodných pro jednotlivce i rodiny s dětmi.

 

 

 

1. Koupaliště Hejnice                                        

Koupaliště HejniceZdroj: Facebook - Hejnice u Liberce; odkaz: www.facebook.com/hejniceuliberce

Když se budete pohybovat v oblíbené oblasti Jizerských hor, pro osvěžení vám bude nápomocno koupaliště Hejnice. Vodní plocha o rozloze 70x30 metrů s hloubkou až dva metry, kolem níž se tyčí vrcholky hor. Přírodní koupaliště je obehnáno písčitými a travnatými plážemi. Dno je betonového charakteru. Nechybí ani brouzdaliště pro děti, včetně dětského koutku. Dostupné jsou všechny běžné služby v podobě převlékáren, toalet a sprch. V rámci koupání vám nebude chybět opravdu nic. V létě zde probíhá promítání letního kina.

  • V areálu koupaliště Hejnice se nachází občerstvení.
  • Psi mají do areálu zakázaný vstup.
  • Otevírací doba je v letní sezóně od 8:30 do 18:30.
Vstupné  
Plné vstupné 30 Kč
Dětské vstupné 15 Kč

2. Koupaliště Český Dub

Koupaliště Český DubZdroj: Facebook - Koupaliště Český Dub, Restaurace Hladina & Kiosek Hladinka; odkaz: www.facebook.com/HLADINA

Koupaliště Český Dub se nachází kousek za stejnojmenným městem. Jedná se o přírodní koupaliště, které je obklopeno travnatými plážemi. Vodní plocha má velikost 100x12 metrů a maximální hloubka dosahuje tří metrů. Koupaliště je bez jakýchkoliv chemických látek, protože je napájeno přírodní vodou. V jeho blízkosti se nachází kemp Mokrej žalud poskytující všechno potřebné zázemí. K dispozici budete mít toalety a sprchy. Nechybí ani prostor pro umývání kol. Koupaliště Český Dub je nedílnou součástí mnohých cyklostezek. K dispozici je možnost uzamčení kol.

  • Součástí koupaliště je občerstvení v podobě restaurace.
  • Psi se v přírodním koupališti nesmí koupat.
  • Otevírací doba koupaliště je od 10 do 18 hodin.
  • Vstupné je zdarma, platíte za služby kempu a restaurace.

3. Máchovo jezero

Máchovo jezero je jednou z velkých vodných ploch. Rybník o rozloze 284 hektarů je jako stvořený pro lodní plavbu, pronájem surfu, lodiček, šlapadel a v neposlední řadě také pro koupání. Hlavní pláže se nachází v Doksech a ve Starých Splavech. Oblíbená je pláž Klůček. Vedle odpočinku na písečných plážích, hrátkách na tobogánu a vodních sportů se můžete věnovat i jiným pohybovým aktivitám. Je to plážový volejbal, paintball, lezení v korunách stromů a podobně. Zázemí je tvořeno sprchami, převlékárnami, úschovnou kol a sociálním zařízením. Využít lze i kempu a ostatních ubytovacích služeb.

  • U Máchova jezera se nachází spousta restaurací a stánků s občerstvením.
  • Na hlavní pláž platí zákaz vstupu se psy.
  • Otevírací doba je od 9 do 18 hodin.
Vstupné  
Plné vstupné 70 Kč
Dětské vstupné 40 Kč
Seniorské vstupné 40 Kč

4. Lom Kristýna

Lom Kristýna se nachází v Hrádku nad Nisou. Jedná se o rekreační areál, který nabízí vodní plochu 14 hektarů. Jezero s čistou podzemní vodou dosahuje hloubky až 28 metrů. Voda je ideální nejenom pro koupání, ale také pro surfování a rybaření. Kolem vody se nachází travnaté a písečné pláže. Jejich vybudování proběhlo relativně nedávno. Nechybní tu prostor pro dětské hrátky. Součástí lomu Kristýna je stejnojmenný autokemp nabízející všechny potřebné služby.

  • Využít můžete stánek s občerstvením i restauraci.
  • Koupání psů je zde zakázáno.
  • Otevírací doba se řídí provozem kempu.
Vstupné  
Dospělí 70 Kč
Děti 40 Kč
Auto 60 Kč

5. Přehradní nádrž Harcov

Přehradní nádrž HarcovAutor: ŠJů; odkaz: Wikipedie

Přehradní nádrž Harcov je příjemným rekreačním místem Libereckého kraje. Kolem přehrady se nachází vilová čtvrť a lesy. Ke koupání jsou využívány pláže na pravém břehu, kde mimo jiné nechybí ani základní zázemí. Jsou to sociální zařízení v podobě sprch a toalet. Nachází se tu také travnaté a písečné pláže. Přehradní nádrž Harcov slouží i k rybaření nebo k vodním sportům. Typickým příkladem jsou kajaky, rafty a kánoe.

  • Podél břehu se nachází občerstvení a restaurace.
  • Kolem přehrady pravděpodobně naleznete místa, kde bude možné vykoupat psa.
  • Nemusíte se řídit otevírací dobou.
  • Vstupné je zdarma.

6. Radvanecký rybník

Radvanecký rybníkAutor: Petr1888; odkaz: Wikipedie

Radvanecký rybník se nachází mezi Sloupem a Radvancem. Vodní plocha o velikosti 8,67 hektarů je jako stvořené pro vodní hrátky a osvěžení. Především jižní část rybníka je vyhrazena k rekreaci. Dokazují to písečné pláže a odpovídající zázemí. To je poskytováno hlavně díky přilehlému autokempu. Věnovat se zde můžete rybaření nebo turistice v okolí. Kolem Radvaneckého rybníka vede spousta turistických tras. U rybníka nechybí skluzavka a jiné venkovní vyžití pro děti. Využít lze půjčovnu loděk a šlapadel.

  • K dispozici je občerstvení.
  • Psi mohou do areálu pouze na vodítku a s náhubkem.
Vstupné  
Dospělí 40 Kč
Děti od 6 do 15 let a důchodci 25 Kč
Děti do 6 let zdarma
Pes 70 Kč
Parkování  60 Kč

7. Vodní nádrž Fojtka

Vodní nádrž FojtkaZdroj: Facebook - Přehrada Fojtka; odkaz: www.facebook.com/PrehradaFojtka

Fojtka je relativně velkým vodním dílem. Nádrž je mnohdy označována jako Mníšecká přehrada, protože se nachází ve stejnojmenné obci. Vzhledem k tomu, že nabízí spíše studenější vodu, je do jisté míry zárukou klidu a soukromí. Podél celé nádrže je několik míst vhodných ke koupání. Obvykle nechybí ani příslušné zázemí. Jeden z břehů je vyhrazen nudistické pláži. Přehrada je hluboká až jedenáct metrů a na jejím dnu je písek. Na své si zde přijdou také rybáři.

  • Na některých místech určených ke koupání se nachází stánky s občerstvením.
  • Oficiálně byste zde neměli koupat psy.
  • Neplatí tu žádná otevírací doba.
  • Za koupání v přehradě nic neplatíte.
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.