Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

První máj: Víte, kde a kdy vznikl a proč je svátkem zamilovaných?

První máj: Víte, kde a kdy vznikl a proč je svátkem zamilovaných?

Jaro už o sobě dává vědět, příroda se pomalu probouzí, stromy se začínají zelenat a někteří z nás se již nemohou dočkat prvních poupat a květů. Ty se obvykle objevují na přelomu dubna a května. Zamilované páry je však vyhlížejí se značným předstihem, aby se v ten správný moment, tedy 1. května, mohli políbit pod rozkvetlou třešní. První máj si dnes většina lidí totiž spojuje se svátkem zamilovaných. Pro mladé generace je pak jen jedním ze dnů volna. Málokdo však ví, proč je od roku 1890 oslavován jako svátek práce.

Svátek práce: kde a kdy vznikl?

Jako svátek práce je 1. květen uznáván po celém světě. Jeho historie sahá až do roku 1886. Od té doby každoročně připomíná události, které se v tomto roce staly:

1. května 1886 se v americkém Chicagu uskutečnila stávka dělníků, kteří usilovali o zlepšení pracovních podmínek. Jedním z požadavků bylo zkrácení pracovní doby na 8 hodin.
3. května se poklidná stávka proměnila v krvavé nepokoje. Několik demonstrantů během střetu s policií přišlo o život.
4. května 1886 stávka vyústila v tzv. Haymarketský masakr. Za bombový útok na náměstí Haymarket v Chicagu bylo odsouzeno několik anarchistů k trestu smrti.

Od kdy se slaví?

Francouzští socialisté v reakci na tyto události navrhli, aby byl 1. květen uznán jako státní svátek. Tento návrh byl přijat v roce 1889. Postupně se k Francii přidávaly také další země a hned následující rok se začal svátek oslavovat i v Česku.

Během vlády KSČ patřil 1. květen k nejvýznamnějším svátkům. Konaly se masové průvody, jichž se lidé museli povinně zúčastňovat. Angažovaly se školy, zaměstnanci podniků i členové různých organizací. Nesměla chybět papírová mávátka, transparenty nebo alegorické vozy. Po listopadu 1989 již lidé tráví tento svátek po svém.

Proč svátek zamilovaných?

U nás dnes patří 1. máj zejména zamilovaným. Mnozí jej dokonce považují za českou alternativu k americkému Valentýnu. Podle průzkumů ctí tradici prvomájového polibku více než dvě třetiny Čechů. Pod rozkvetlým stromem přitom stávají převážně páry ve věku 40–50 let. U mladých generací se tento zvyk postupně vytrácí, dodržuje jej zhruba polovina milenců. 

Kde se tradice vzala, však doposud není zcela jasné. Můžeme se domnívat, že svátek vychází z keltských a germánských tradic, protože zde byl první květnový den oslavován jako doba plodnosti. Všechny ženy mají být v tento den políbeny pod rozkvetlým stromem, aby následující rok neuschly. Podle jiných teorií stojí za vznikem láskyplného svátku dílo největšího českého romantika Karla Hynka Máchy – Máj. Důkazem může být také jeho socha na pražském Petříně, kam každoročně přichází pro polibek pod třešňovými alejemi stovky párů.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.