Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kryje cestovní pojištění covid?

Kryje cestovní pojištění covid?

Nový typ koronaviru Covid-19 vzaly pojišťovny na milost. Ten, kdo tak vyráží do zahraničí, se nemusí obávat, že by cestovní pojištění nehradilo léčebné výlohy související s touto nemocí. Jak se konkrétně pojišťovny ke koronaviru staví a proč zvážit pojistku i pro případ tuzemské dovolené?

Téměř všechny české pojišťovny se řídí tzv. semaforem ministerstva zahraničních věcí

  • Zelená – nízké riziko
  • Oranžová – střední riziko
  • Červená – vysoké riziko
  • Tmavě červená – velmi vysoké riziko
  • Černá – extrémní riziko

Znamená to, že do zemí s nízkým a středním rizikem vám náklady spojené léčbo koronaviru a případnou karanténou pokryje klasické pojištění. V případě, že letíte do zemí označených červeně, pojistku získáte už jen u hrstky pojišťoven. Například Allianz vás pojistí, i pokud se chystáte strávit dovolenou v tmavě červené zemi. Při cestě do černě označených zemí cestovní pojištění, který by pokrývalo výlohy spojené s nemocí Covid-19, nezískáte.  

Co když do země odcestujete dříve, než zčervená? 

Pokud máte naplánovanou dovolenou do „zeleného státu“ a máte již sjednané cestovní pojištění, pak se nemusíte obávat, že byste nebyli kryti, nastane-li situace, že v průběhu vašeho pobytu spadne země do červené nebo tmavě červené barvy, tedy do vysokého rizika. Nárok budete mít na krytí v plném rozsahu.

Cestovní pojištění a karanténa. Jaké platí podmínky?

Povinná karanténa může dovolenou nejen pořádně protáhnout, ale i velmi znepříjemnit. Ke karanténě se pojišťovny staví různě, rozhodným faktorem pro ně je, zda se jedná o tzv. technickou karanténu, nebo karanténu z důvodu nemoci.

  • Karanténa nařízená tamními úřady

Nařídí-li karanténu místní úřady, pak se jedná o tzv. technickou karanténu, kdy vám pojišťovna sice prodlouží smlouvu o cestovním pojištění, ale neuhradí za vás pobyt a ani stravu. O náklady by se v tomto případě měly postarat tamní orgány, které vás do svízelné situace dostaly.

  • Karanténa z důvodu nemoci Covid-19

Jestliže musíte nastoupit v zemi, která nebyla před vaším odjezdem označena za rizikovou, do karantény z důvodu pozitivního testu na Covid-19, většina pojišťoven vám smlouvu automaticky prodlouží a výdaje na léčbu za vás uhradí. 

Pojištění storna zájezdu

Koronavirus může zrušit vaši dovolenou ze dne na den. Situace ve vaší cílové destinaci se změní k horšímu, nebo se vy sami dostanete do karanténu. Kvůli nevyzpytatelné situaci letos stále více lidí volí variantu pojištění, která zahrnuje i pojištění storna zájezdu.

Má smysl sjednávat cestovní pojištění na dovolenou po Česku?

Kvůli celosvětové pandemii řada lidí letos zahraniční dovolenou nahrazuje tou tuzemskou. Při toulkách po Česku ale jen málokoho napadne sjednat si cestovní pojištění, většina Čechů se spoléhá na svou zdravotní pojišťovnu.

Pokud se ale na dovolené pouštíte do nových věcí a rádi si užíváte, pak je vhodné cestovní pojištění zvážit i po tuzemsku, součástí běžného zdravotního pojištění totiž není:

  • úrazové pojištění,
  • pojištění odpovědnosti,
  • pojištění ztráty zavazadla,
  • pojištění storna zájezdu.

Nemáte-li tyto pojistky sjednané v rámci doplňkových produktů, může vás i dovolená po Česku vyjít pěkně draho. Stačí, aby dítě rozbilo drahou vázu na recepci nebo aby vám byl ukraden raft při sjíždění vody.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.