Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Jak a kde hledat ubytování na dovolené bez cestovky

Jak a kde hledat ubytování na dovolené bez cestovky

Cestování po světě nemusí být vždy spojeno s vysokými finančními náklady. Jde o to, jak se k poznávání zemí postavíte, kde všude jste ochotni bydlet a kolik peněz chcete do noclehu investovat. Levné ubytování není určitě ničím nedostupným. Je ovšem pravdou, že u cestovní kanceláře nebo agentury ho povětšinou nenajdete. „Levné“ znamená, najdi si a zařiď sám. V tomto směru lze uvést několik doporučení.


 

  • Nejlevnější neznamená vždy to nejlepší.
  • Někdy se vyplatí být flexibilní a najít si ubytování na více místech, ať můžete cestovat a poznávat.
  • Vycházejte z recenzí a reálných zkušeností.
  • Nebojte se porovnat ubytování na několika platformách naráz, protože cenové rozdíly mohou být znatelné.
  • Vedle levného ubytování si sami hledejte i levné letenky.

Chcete-li po světě cestovat levně, nabízí se dostatek možností, kde najít levné ubytování bez cestovky. Níže vám přinášíme pár praktických tipů.

Couchsurfing

A začnete tím nejlevnějším, potažmo bezplatným řešením. Služba Couchsurfing je v podstatě komunitou mnoha milionů lidí po celém světě, kteří si navzájem nabízí nocleh zdarma. Bezplatné přespání někde na gauči vám dovolenou jistě výrazně zlevní. Nutno podotknout, že tento způsob ubytování je určen primárně pro dobrodruhy. Na druhou stranu máte možnost více poznat místní lidi a jejich prostředí.

Určitou odnoží Couchsurfingu je Homestay neboli ubytování u místních lidí. V tomto případě už nějaký drobný poplatek za pobyt zaplatíte. Stanete se součástí rodinného života tamních lidí. Budete jim pomáhat s domácími pracemi a třeba strávíte i nějaký společný čas, což je nová forma poznávání.

Dobrovolnictví

Dalším téměř bezplatným způsobem ubytování je dobrovolnictví. V tomto případě jde spíše o výměnný obchod. Nocleh zdarma nebo za hodně malý poplatek obdržíte za práci. Dobrovolnickou činnost týkající se třeba úkonů na stavbě, pomoci ve škole a podobně. Jednoduše spojíte dobré skutky s poznáváním a noclehem zdarma. V tomto směru můžete využít projekty jako HelpX, WorkAway a WWOOF.

Home Sitting

Ubytování zdarma výměnou za práci na domě. Jednoduše se nastěhujete k někomu domů, kdo zrovna odjel pryč a budete se mu starat o dům, zahradu a třeba i domácí mazlíčky. Jde o poměrně flexibilní výměnný obchod založený na maximální důvěře. Pokud vás tato forma ubytování láká, zaměřte se na projekt TrustedHousesitters, který vám takový nocleh zprostředkuje.

Jestliže vlastníte byt nebo dům, můžete zkusit ještě jeden výměnný obchod. Je to kus za kus. Někdo se na čas ubytuje u vás a vy zase u něj. Může to být však na druhém konci světa, což otevírá nové možnosti cestování. Na tuto formu ubytování se zaměřují projekty jako LoveHomeSwap a HomeExchange.

Kempování

Kempování je jedním ze způsobů levného ubytování. Pravda, není pro každého. Pakliže ale propadnete jeho kouzlu, dostanete se do úzkého kontaktu s přírodou. Nocovat nemusíte jen v placených kempech. Mnohdy lze přespat ve vyhrazených lokalitách zcela zdarma. Stan si rozbalíte na místech, kam byste se normálně třeba ani nedostali.

Airbnb

Nyní už se dostáváme k placenému, avšak cenově výhodnému ubytování oproti klasickým nabídkám cestovních kanceláří. Vsadit můžete na krátkodobý nebo dlouhodobý pronájem pokoje, bytu a jiného typu nemovitosti. V tomto směru je nejpopulárnější projekt Airbnb. Za výhodné ceny se můžete ubytovat v podstatě kdekoliv, ať už jde o houseboat, karavan a podobně.

Skrze platformu Airbnb si domluvíte s pronajímatelem všechno potřebné, od předání klíčů, až po využívání konkrétních prostor. Jedná se o další formu levného ubytování, v rámci něhož máte možnost poznat více tamní lidi, prostředí, kulturu a zvyky. Od místních navíc dostanete spoustu zajímavých tipů na výlety a poznávání, o nichž byste se asi jen stěží dozvěděli.

Hostely a levné hotely

Další metou z pohledu malých cenových nákladů jsou hostely. Ubytovací zařízení zaměřená především na nízkou cenu za nocleh. Ideální jsou spíše pro krátkodobé pobyty. Ubytovat se můžete už od 100 Kč za noc. Počítejte ovšem s tím, že na pokoji budete s vícero lidmi najednou. Výjimkou není společná kuchyně a sociální zařízení. Pokud se pro tento typ levného ubytování rozhodnete, lpěte alespoň na tom, abyste měli k ruce uzamykatelnou skříňku. V tomto směru je nejznámějším projektem HostelWorld.

Určitou nadstavbou bývá Guest House a levné hotely. Ty jsou z hlediska cenových nákladů nejdražší, i tak předčí nabídky cestovních agentur. Za cenu od 250 Kč za noc získáte hlavně více soukromí, tzn. klid, popřípadě vlastní sociální zařízení. Chcete-li hledat levné ubytování v hotelích, využijte platformu Booking.com nebo Agoda.com, která cílí spíše na jihovýchodní Asii.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.