Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Létání bez obav. Vysvětlíme vám, jak zvládat přestupy na letištích

Létání bez obav. Vysvětlíme vám, jak zvládat přestupy na letištích

Zlí jazykové tvrdí, že kdo zvládne nádraží v Přerově nebo Břeclavi, zvládne přestup i na tom nejsložitějším letišti na světě. A je na tom něco pravdy. Letiště jsou natolik dobře a přehledně značená, že není třeba žádných obav. Poradíme vám, jak přestupy zvládat co nejlépe. 

Létání s přestupy na jednu letenku

Letecké služby se stále rozšiřují a přímých letů přibývá. Často ale objevíte letenku, která je výrazně levnější, protože kombinuje dva lety. Přestupům v letadlech se mnoho lidí snaží vyhnout, mají obavy, že takzvaně uvíznou na letišti v cizí zemi. Bez zavazadel a ubytování. Opravdu není proč mít obavy, klidně vybírejte levnější lety s přestupem, jen je třeba počítat s dostatečnou časovou rezervou mezi lety (rezervu opravdu přežeňte). 
Poletíte na jednu letenku, na letišti vás odbaví a dostanete několik palubních lístků. Palubními lístky se budete prokazovat při přestupech.

Zavazadla odevzdáváte na prvním letišti při odbavení a vyzvedáváte až v cíli trasy. Zřídkakdy nastává situace, kdy musíte vyzvednout zavazadlo při mezipřistání (lety v USA). 

Koridor transfer

Řada letišť má přímo určené chodby, vyhrazené koridory, kterými se cestující dostanou do haly pro přestup. Žádné další odbavení není nutné, rovnou přistupujete ke dveřím, kde bude přistaveno letadlo. Koridor bývá označený transfer a má jinou barvu. 

Rezervujte současně

V rámci jedné zakoupené letenky můžete mít i takzvaný garantovaný přestup. Aerolinky v takovém případě ručí za to, že letadla na sebe budou čekat a že přestup stihnete. V takovém případě není nutná výrazná rezerva, přesun nebo převoz mezi jednotlivými letadly je zajištěný tak, aby stačilo i několik málo minut.

Některá letiště jsou na rozloze malého města, proto přesuny mohou zabrat i několik hodin. Pokud kupujete letenky zvlášť a nejedná se o garantovaný přestup, nechte si rezervu i více než 4 hodiny

Ven jen na vízum

Často se stává, že máte skoro den do dalšího odletu. Určitě by vás lákala prohlídka města. Je to samozřejmě možné, některá letiště pořádají pro čekající dokonce speciální výlety. Pozor však na to, že jakmile opustíte letiště, musíte cestou zpět projít všemi kontrolami a odbavením. Zároveň se na vás může vztahovat vízová povinnost pro vstup do země, byť v ní strávíte několik málo hodin. 

Zábava na cesty

Na dlouhé čekání se připravte předem. Určitě si stáhněte hudbu a několik filmů. Na mnoha letištích je wi-fi za poplatek, mějte vlastní off-line zásobu zábavy. Při cestování s dětmi vezměte nějakou hru na cestu, dospělým stačí balíček karet. Výborným společníkem je knížka nebo lehký spacák. Jsou letiště, kde vás nechají na chvíli zdřímnout.

Nejlevnější letenky nabízí nízkonákladovky. Nebojte se přestupovat, ale počítejte vždy mnohahodinovou rezervu. Lepší 6 hodin čekat, než když letadlo o 6 minut uletí. Pak se budete prokazovat vždy samostatnou letenkou. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.