Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Mimo sociální sítě, s nevyžehlenými vlasy a bez oblíbené hudby

Mimo sociální sítě, s nevyžehlenými vlasy a bez oblíbené hudby

Drobná elektronika provází na cestách každého, proto vás může nemile překvapit, že v cílové zemi nemůžete dobít telefon, notebook, holící strojek nebo si nevyfoukáte vlasy osvědčeným kulmo-fénem dovezeným z domova. Seznamte se s adaptéry a různými typy zásuvek.

Různá napětí a jiné typy zásuvek

Evropský, americký, africký nebo australský kontinent používá jiný typ zásuvek a často pracuje i s jiným typem napětí. Českou koncovku elektronického přístroje často nezapojíte ani do zásuvky v jiné zemi EU. 
Na cesty jezdíme vybaveni notebooky, telefony, hudebními přehrávači, pánové balí holící strojky, dámy pomocníky pro krásný účes. Rodiče s malými dětmi přibalí například ohřívačku mléka a dětských pokrmů nebo menší rychlovarnou konvici. Příjezd do dovolenkové destinace může přinést nepříjemné překvapení, protože ani v oblíbeném a hojně navštěvovaném Chorvatsku zásuvky neodpovídají. Co teprve v jiných zemích?

Na cesty s adaptérem nebo konvertorem

Adaptér je drobné zařízení, které má z jedné strany konektory pro cizí zemi a z druhé strany je možné připojit elektroniku používanou v Česku. Slouží jako mezičlánek mezi zásuvkou a elektrickým přístrojem. Upravuje pouze tvar zástrček a zásuvek. Dají se koupit nejrůznější sady nebo univerzální typy adaptérů, sdružují pak více zemí. 
Konvertor upravuje napětí. Připojí se do zásuvky na odlišné elektrické napětí a z druhé strany můžete připojit elektroniku, která je určená pro jiný typ napájení. Konvertor zařízení ochrání a postará se o správný chod přístroje. Před cestou do zahraničí kontrolujte, zda potřebujete jen adaptér nebo i konvertor.

Duální napětí

Nové elektronické přístroje jsou zpravidla přizpůsobeny duálnímu napětí. Můžete je dobíjet napětím ze zásuvky v ČR i napětím v USA (s použitím adaptéru, ale bez konvertoru). U jiných přístrojů ale můžete narazit a v zahraničí vám nebudou fungovat. Vždy se informujte o podmínkách v cílové zemi a pořiďte kvalitní univerzální adaptér, který obsahuje měnič napětí. Obvykle je vybaven i slotem pro USB nabíjení.

Různé typy zásuvek

V Evropě se nejčastěji používá francouzská zásuvka. Má dva otvory a zemnící kolík. V USA, Kanadě či Mexiku se můžete setkat se zásuvkou se dvěma kolíky i se zásuvkou, která je doplněna třetím, zemnícím kolíkem. Není však identická s českými zásuvkami. Ve Velké Británii a zemích, které pod ni patřily nebo patří, se setkáte se zásuvkami se třemi plochými kolíky obdélníkového tvaru. Kromě zmíněných typů existuje celá řada specifických zásuvek. 
Univerzální adaptéry nabízejí propojení do většiny dvoupólových a třípólových uzemněných zásuvek.

Cestování po Evropě s adaptérem

V Evropě jsou zásuvky s různými typy vidlic, na různé zásuvky můžete narazit i v rámci jedné země, například v Itálii jsou regiony s jinými typy zásuvek než obvyklý typ F. Setkáte se s vidlicemi L, C i E
V Rakousku, Chorvatsku, Bulharsku, Řecku, Maďarsku nebo Španělsku se používají vidlice typu C nebo F. Ve Francii, Polsku nebo Belgii typ E a Austrálie nebo Nový Zéland používá typ I
U zakoupeného adaptéru vždy kontrolujte, zda splňuje normy ČSN.

Označení     Napětí (V)             Nejčastější země                                                     
Typ A 100 až 127     Japonsko, Kanada, Mexiko, USA
Typ B 100 až 127     Japonsko, Kanada, Mexiko, USA
Typ C 220 až 240    Asie, Evropa, Jižní Amerika
Typ D 220 až 240 Indie
Typ E 220 až 240 Belgie, ČR, Francie, Polsko, Slovensko
Typ F 220 až 240 Většina Evropy a Rusko
Typ G 220 až 240 Blízký východ, Malajsie, Velká Británie
Typ H 220 až 240 Izrael
Typ I 220 až 240 Argentina, Austrálie, Čína, Nový Zéland
Typ J 220 až 240 Švýcarsko a Lichtenštejnsko
Typ K 220 až 240 Dánsko a Grónsko
Typ L 220 až 240 Itálie a Chile
Typ M 220 až 240 Jižní Afrika
Typ N 220 až 240 Brazílie a Jižní Afrika
Typ O 100 až 240 Thajsko
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.