Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Adršpašské skály: Vstup jen s rezervovanou vstupenkou
Zdroj: Pixabay

Adršpašské skály: Vstup jen s rezervovanou vstupenkou

Od dubna 2021 se budete do Adršpašských skal moct podívat pouze s předem rezervovanou vstupenkou. Nový systém má za úkol odlehčit skalnímu městu od stále stoupajícího počtu turistů a zhoršující se dopravní situace.

Hlavní okruh Adršpašských skal nezvládá nápor turistů

Adršpašsko-teplické skály patří k nejnavštěvovanějším přírodním památkám v Královehradeckém kraji. Ročně je navštíví téměř půl milionu lidí, což je srovnatelné číslo s návštěvností Českého Švýcarska. Adršpašské skály ale nabízejí hlavní turistický okruh dlouhý pouhé 4 kilometry, který nedokáže průměrnou denní návštěvnost (v hlavní sezóně) 2 500 tisíce lidí zvládnout. 

S regulací návštěvnosti má pomoct nový rezervační systém. Od letošního dubna nebudou moci oblíbené skalní město navštívit turisté bez předem rezervovaného lístku. 

Zájemci o prohlídku budou mít možnost zakoupit si zvýhodněnou vstupenku s parkovacím lístkem prostřednictvím internetu, nebo na pokladnách. Při osobní koupi ale hrozí, že ve vytíženějších dnech nebude možné na poslední chvíli sehnat volné termíny. 

Foto: Facebook - Adršpašské skály; odkaz: www.facebook.com/adrspasskeskaly

Co vedlo k omezení návštěvnosti?

V největších špičkách čelilo skalní město návalu až sedmi tisícům návštěvníků denně. S tím souvisela i stále se zhoršující dopravní situace v okolí, která leckdy vedla k uzavírce Adršpachu pro vozy turistů. Nový systém by měl ulevit nejen samotným Adršpašským skalám, ale i jejich okolí. Návštěvníky bude motivovat, aby volili alternativní způsoby dopravy. K vysokým pískovcovým skalám se dá pohodlně dostat vlakem, autobusem, pěšky nebo na kole

Zároveň zde bude podporována vícedenní turistika. Například návštěvníci ubytovaní v Adršpachu budou moci využít speciální kartu hosta, která jim umožní neomezený počet vstupů do skalního města. 

Buďme trpěliví

Adršpašská starostka Dana Cahová varuje, že systém nebude ze začátku fungovat na 100 %. Například neoplocené skály bude třeba ve spolupráci s policií více ohlídat před nedovoleným vstupem. Věří ale, že jen co se vyladí všechny mouchy, regulace odlehčí skalnímu městu i jeho okolí. 

Adršpašské skály: vstupné

  Hlavní sezóna (1. 4. až 31. 10.) Hlavní sezóna - nákup vstupenek online Vedlejší sezóna (1. 11. až 31. 3.) Vedlejší sezóna - nákup vstupenek online
Základní  180 Kč od 110 Kč 130 Kč 110 Kč
Snížené  110 kč od 60 Kč 80 Kč 60 Kč
Rodnné (2 dospělí + 2 děti od 6 do 15 let) 490 kč od 290 Kč 370 Kč 290 Kč
Děti do 6 let zdarma zdarma zdarma zdarma
Pes 50 Kč 50 Kč 50Kč 50 Kč
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.