Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty východních Čech
Zdroj: https://www.facebook.com/regionkrkonose/photos/?ref=page_internal

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty východních Čech

Víkend se blíží a my máme to štěstí, že si můžeme užívat další slunečné dny v jinak pochmurné době. Míst, kam lze s klidným svědomím vyrazit na výlet sice moc nezbylo, ale české hory, přírodní rezervace a chráněné oblasti mají stále co nabídnout. Víte, jaké najdete ve východních Čechách?

Orlické hory

Orlické hory leží v Královehradeckém kraji, kde se táhnou od Olešnice až po Heřmanovice. Jak už to u českých hor bývá, jde o krajinu hlubokých lesů, klidných podhorských vesniček a tajemných údolí, které v tomto případě tvoří Divoká a Tichá Orlice.

V letních měsících, ale i během barevného podzimu, lákají hory k pěší turistice. Populární jsou nejvyšší vrcholy, ke kterým patří Koruna (1101 m n.m.), Malá Deštná (1090 m n.m.) a Velká Deštná (1115 m n.m.). Přes nejvyšší vrchol vede hlavní hřebenová túra Orlických hor, po které dojdete klidně až do Krkonoš.

Vrcholky hor jsou dále známé pro svá vojenská opevnění, která zde vznikla na obranu proti vojskům fašistického Německa. K těm nejnavštěvovanějším se řadí Hanička, Bouda a Dobrošov. Pokud naopak sestoupíte do malebného podhůří, objevíte krajinu historických památek. Tolik na jednom místě jich budete jinde v Česku hledat jen stěží. Jsou to hrady Litice, Potštejn, zřícenina Frymbrk, zámky Nové město nad Metují, Častolovice, Doudleby nad Orlicí a takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

V zimních měsících se Orlické hory mění v centrum zimních radovánek. Vedou skiareály v Deštném, Olešnice nebo Říčky. Ze zimních sportů zde vyzkoušíte vše, od lyžování a běžkování přes sněžné skútry či rolbu až po jízdu na historických rohačkách. 

Krkonoše

Krkonoše představují nejvyšší a turisty pravděpodobně nejvyhledávanější pohoří České republiky. A aby ne, vždyť je zdobí krásná skalnatá pohoří, ledovcové kotle, husté lesy i zelené horské louky. Jejich absolutní chloubou jsou proslulé vodopády a dechberoucí vyhlídky. 

Však jejich malebnost dobře znáte. Nejeden Čech má Krkonoše spojené s bájným Krakonošem a jeho Krkonošskými pohádkami, které krásně vystihují atmosféru zdejší krajiny. 

Široký horský celek se rozkládá v Královehradeckém kraji a zasahuje do Libereckého. Samotný hřeben Krkonoš vede z Novosvětského sedla do Královeckého sedla a je dlouhý přibližně 35 kilometrů. Jsou to právě Krkonoše, kde leží 15 z 20 nejvyšších vrcholů České republiky. Tím nejvyšším je Sněžka se svou výškou 1 603 metrů nad mořem. Dále je to Luční hora, Studniční hora, Vysoké Kolo, Stříbrný hřbet, Violík, Malý Šišák a další. 

Vyhledávanými turistickými centry jsou Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn, Malá Úpa, Horní Maršov, Jánské Lázně a Harrachov. K největším přírodním krásám Krkonoš patří Úpská rašelina, Obří důl, Pančavský vodopád, Kotelní jámy, Rýchovský prales a Labský důl. Z oblíbených míst je to pak Labská přehrada, přehrada Les království, zvědavá ulička Jilemnice, Pojizerský Pacifik a Důl Bohumír.

Broumovsko

Chráněná krajinná oblast Broumovsko se nejvíce proslavila pro své Adršpašsko-teplické skály. Tato národní přírodní rezervace je největším skalním městem v České republice. Turisté město navštěvují již od 18. století a vědí proč. Majestátní skalní věže dosahují výšky až 100 metrů a nesou výstižná jména jako Milenci, Starosta a Starostová, Homole cukru, Krakonošova lenoška, Džbán nebo Sloní náměstí.

Krásy Adršpašských skal poznáte díky několika turistickým okruhům, které jsou stále otevřeny. Ten hlavní je dlouhý 3,5 km a zabere vám přibližně 3 hodiny. V některých částech musíte počítat s náročnějším terénem a pokud se budete chtít dostat k tajemným zákoutím, jako je skalní jezírko, nemine vás ani výstup po žebříku. 

Návštěva Broumovska ale není jen o proslulém skalním městě. Oblíbené jsou tabké Ostaš, nejvyšší bod Ruprechtický špičák nebo Broumovské stěny. Ty se zvedají v Broumovské vrchovině mezi městy Police nad Metují a Broumov. Rovněž lákají na zajímavé skalní útvary, vyhlídky a hlavně božský klid. Unikátem Broumovských stěn jsou Slavěnské hřiby. Milovníky hub asi zklamu, nejsou k jídlu. Jde o skalní útvary v podobě hřibů, které najdete v lese nad obcí Slavín.     

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.