Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte krásy botanických zahrad Česka – díl I.
Zdroj: Facebook - Botanická zahrada Praha; odkaz: www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha

Poznejte krásy botanických zahrad Česka – díl I.

Místa plná zeleně, rozkvétajících rostlin a vodních ploch, to nemusí být pouze divoká příroda. Tohle všechno můžete spatřit v rámci uměle a šetrně vytvořeného prostředí známého jako botanická zahrada. Takových míst je v České republice více než dost a my vás prostřednictvím dvoudílného seriálu seznámíme s těmi nejzajímavějšími z nich.

 

 

Botanická zahrada v Liberci

Nejstarší botanická zahrada v Česku je ta v Liberci. Skládá se z devíti expozičních pavilonů. Na celkové ploše 3 000 m2 je k vidění dvanáct charakterově odlišných botanických témat. Historie této botanické zahrady se započala psát už v roce 1876. V dnešní době se pyšní bohatou a unikátní sbírkou především tropických rostlin. Celý koncept botanické zahrady připomíná zvětšenou buňku. Vedle devíti skleníků je možné obdivovat také venkovní expozice. Součástí výstavních ploch jsou vodní plochy plné rostlin. K vidění jsou orchideje, včetně pravděpodobně nejstarší orchideje v Česku nebo leknínová rostlina zvaná Viktoria. V každém případě jde o nejpestřejší výběr exotických rostlin u nás.

Botanická zahrada v Táboře

Botanická zahrada v Táboře

Autor: Jitka Erbenová; zdroj: Wikimedia

Botanická zahrada v Táboře je po Liberci druhou nejstarší v České republice. Dominantou botanické zahrady je arboretum, tři skleníky, skalka a jezírko. Větší část zahrady je zaměřena na hospodářský systém, v rámci něhož jsou kategorizovány jednotlivé rostliny – trávy, zelenina, obiloviny, pícniny a další. Kromě jiného je botanická zahrada v Táboře zaměřena na subtropickou a pouštní flóru. K nahlédnutí jsou sbírky tropických rostlin, kaktusy, orchideje, masožravé rostliny a mnohé jiné. Pěstované stromky a keře cílí jak na domácí sadbu, tak tu cizokrajnou. Větší část zahrady je přístupná, takže návštěvníci mohou vidět mnohé ze čtyř tisíc pěstovaných rostlin.

Botanická zahrada Univerzity Karlovy

Botanická zahrada Univerzity Karlovy

Zdroj: Facebook - Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy; odkaz: www.facebook.com/bz.prf.uk

Pokud jde o nejstarší kontinuálně fungující botanickou zahradu, je to právě ta Univerzity Karlovy v Praze. Celková rozloha zahrady je 3,5 hektaru a o tyto prostory stará až 20 zahradníků a kurátorů. Nejcennější část těchto prostor byla založena v roce 1904. Jedná se o kolekci středoevropské květeny. Ve venkovní expozici je k vidění více jak 3 000 rostlin. Ve skleníkových expozicích jsou naopak uskladněny unikátní exempláře, včetně bonsaje staré více, jak 130 let. Nechybí ani sukulenty z Madagaskaru a Afriky. Venkovní prostory jsou mimo zaměřeny na lužní lesy, teplomilné skalní stepy, dubohabrové háje a nechybí ani vodní a bahenní rostliny.

Botanická zahrada v Teplicích

Foto: Eva Bucharová

Teplická botanická zahrada patří k těm mladším. Založena byla v roce 2002, i když samotné prostory byly k pěstování předurčeny více jak sto let. Skleníky zde tvoří plochu asi 2 400 m2, z nichž většina je přístupná veřejnosti. Zbytek ze dvou hektarů plochy je vyhrazen pro venkovní expozice. Botanická zahrada měla v době svého vzniku přes dva tisíce rostlin. V současnosti se pyšní vzácnými exempláři, mezi které patří padesátileté kaktusy, a ještě mnohem starší rostliny. Skleníky botanické zahrady v Teplicích mají tři odlišná témata. Ten první je xerický neboli sukulentní. Další je tropický a třetí je typickou ukázkou subtropických rostlin.

Botanická zahrada hlavního města Prahy

Botanická zahrada hlavního města Prahy

Zdroj: Facebook - Botanická zahrada Praha; odkaz: www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha

Botanická zahrada s původním názvem Pražská botanická zahrada se nachází v pražské Troji. Jde o městskou botanickou zahradu rozléhající se na ploše 52 hektarů. V zahradě je od roku 1997 možné obdivovat japonskou expozici, kde vedle horského potůčku nechybí bambusy, japonské topoly a další dřeviny. Často jsou tu vystavovány vzácné bonsaje. Součástí zahrady je i památkově chráněná vinice sv. Kláry. Nejznámější expozicí je pravděpodobně skleník Fata Morgana. Ten je zaměřen na tropické rostliny a konkrétně má tři části – chlazené, tropické vlhké a tropické suché. Nechybí ani velké jezírko s podvodním tunelem. Botanická zahrada hlavního města Prahy ukrývá i Severní expozici a spadá pod ní památka Havránka.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.