Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kréta je cestovatelským rájem se vším všudy

Kréta je cestovatelským rájem se vším všudy

Největší řecký ostrov Kréta se stal cílem a středobodem mnohých cestovatelů. Není se čemu divit, vždyť právě tato země vás pohltí svou atmosférou, přírodou, mořem a ostatními krásami.

Nejhornatější, nejjižnější a zároveň největší. Mnozí by ještě dodali nejhezčí. To je úvodní a stručná charakteristika řeckého ostrova, jehož břehy jsou omílány hned čtyřmi moři – Karpatské moře, Krétské moře, Myrtoanské moře a Libyjské moře. Zamiřte na pověstný ostrov kontrastů, jehož délka je 250 kilometrů a šířka 60 kilometrů. Plocha, kde si každý najde to své.

Historie spojená s Krétou

Jestliže milujete kouzlo řecké historie, pak je Kréta ideálním místě právě pro vás. Putování po historických památkách je tu neomezené. Začít můžete třeba v největším městě Heraklion, které se pro vás stane výchozím bodem. Odtud podnikejte své návraty do minulosti.

  • Ruiny paláce Knossos
  • Vesnička Frangokastello
  • Archeologické naleziště Aptera

Při putování po ostrově jistě narazíte na letovisko Malia poblíž zálivu. Jeho současná podoba nahrává milovníkům nočního života a koupání. Málokdo však ví, že zde proběhlo pravděpodobně první osídlení ostrova, a to v roce 6000 před naším letopočtem. Největším tahákem je mínojský palác Malia.

Propadněte kouzlu přírodních zajímavostí

Krétu si užijete naplno, protože tento ostrov je plný soutěsek, jeskynní, náhorních plošin, roklí a dech beroucích výhledů. Cestovat můžete od jedné přírodní zajímavosti ke druhé. Nahlédněte kupříkladu pod zem do jeskyně Dikteron Andron. Naplánujte si trek do hornatého prostředí soutěsky Samaria a k hoře Psilotiris. Opakem těchto míst bude pověstné jezero Kournas.

Krásná pohoří si užijete v podstatě kdekoliv na ostrově, protože pás pohoří se táhne přes celý ostrov. Krajinná rozmanitost je všudypřítomnou záležitostí. Cestovat budete mezi olivovníky, ovocnými sady, vinohrady, obdělávanými políčky a pasoucími se stády zvířat.

Obecně lze říci, že sever Kréty je více turistický, a naopak jih nahrává dobrodruhům a těm, kdo mají raději drsnější kraj a tamní životní podmínky.

Vymaňte se z měst na krásné pláže

Je nepochybné, že každý chce načerpat atmosféru řeckého ostrova Kréta do sytosti. To se vám povede třeba při procházkách jednotlivými městy. V Heraklionu budete procházet mezi benátskou pevností Koules a slavnou katedrálou Agios Minas. Ve druhém největším městě ostrova Chania si naopak užijete romantických procházek podél pobřeží. Bujarý noční život na vás čeká v Rethymno a za luxusními hotelovými komplexy se vypravíte do Agios Nikolaos.

Kréta je jedinečným místem pro realizaci nejrůznějších vodních aktivit. Dokazují to vyhlášené pláže situované po celém ostrově. Stovky kilometrů pobřeží jsou toho jasným důkazem.

  • Pláž Preveli
  • Pláž Balos
  • Pláž Matala
  • Pláž Falassarna
  • Pláž Kavros

Jestliže v tomto směru dáváte přednost narůžovělému písku, tyrkysovému moři a jedinečné atmosféře, pláž Elafonisi vám bude plně k dispozici.

Poznejte nejbližší okolí Kréty

Krétu můžete samozřejmě poznávat i za hranicemi letovisek a pláží. Není nic snazšího, než usednout do člunu a nechat se odvézt na některé z řady dalších krásných míst. Ve východní části Kréty to bude malý ostrůvek Spinalonga nacházející se v zálivu Elounda. Právě zde stojí za návštěvu stejnojmenná pevnost.

Dále je to ostrov Chrissi se svou výjimečnou středomořskou atmosférou. Neopomínejte ani na ostrůvek Gavros, který je také v relativní blízkosti Kréty. Nejjižnější bod Evropy je spjat s velkou dřevěnou židlí situovanou na mysu Tripiti.

Kréta je zkrátka cestovatelským rájem, kde si odpočinete, naberete nové síly, poznáte místní tradice, kulturu a spoustu překrásných lokalit.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.