Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Poznejte nejkrásnější pražské zahrady

Poznejte nejkrásnější pražské zahrady

Patříte k milovníkům přírody a udržované zeleně? Potom nemusíte opouštět oblast hlavního města. Vydejte se do některé z tamních zahrad, kterých je v Praze více než dost. My jsme pro vás připravili seznam těch nejkrásnějších z nich, kde budete moci relaxovat a nabírat nové životní síly.

Palácové zahrady pod Pražským hradem


Zdroj: Josef Heinl

Jedním ze zajímavých míst jsou Palácové zahrady pod Pražským hradem. Jejich současná podoba vznikala obnovou původních zahrad od 18. století. Mnohé z nich mají barokní formu a jsou propojené. Jednou z architektonicky nejvýznamnějších je Ledeburská zahrada s dekorativní Salou Terrenou. Dále je to Pálffyovská zahrada rozdělená na malou a velkou. To samé platí pro Fürstenberskou zahradu, z níž se lze dostat k vyhlídkové loži. Lahodnou kávu v obležení zeleně si můžete dát v zahradním domku na Kolovratské zahradě.

Riegrovy sady na Vinohradech

Jestliže chcete ze zahradních ploch pozorovat Pražský hrad, směřujte na Vinohrady. Zde se nachází udržovaný městský park zvaný Riegrovy sady. Jeho rozloha je 11 hektarů. Spousta travnatých ploch je doplněna o několik soch, pomníků a obelisků. Návštěvu Riegrových sadů lze spojit i se sportovními aktivitami. K dispozici je dětské hřiště, občerstvení a terasová vyhlídka Mlékárna. Kromě pražského hradu odsud dohlédnete také na Petřínský vrch a Hradčany.

Botanická zahrada hlavního města Prahy

Pro milovníky všech druhů rostlin, stromů a keřů bude ideální volbou Pražská botanická zahrada. Na ploše 52 hektarů se nachází několik oddělených oblastí s různými expozicemi. Dominantou zahrady je skleník Fata Morgana, kde se nachází velké akvárium. Skleník je rozdělen na tři části, včetně té tropické. Botanická zahrada v Praze nabízí překrásnou japonskou zahradu, památkově chráněné vinice Kláry, ale také severní expozici nebo tři kilometry dlouhou naučnou stezku Havránky.

Růžový sad na Petříně

Oblast s původně lesním porostem byla od roku 1932 upravena do podoby zahrady. Výsledkem se staly tři části, z nichž tu nejdominantnější tvoří Rozárium. V Růžovém sadu o ploše šesti hektarů je vysazeno kolem osmi tisíc růží. Další část je situována mezi cestou k rozhledně a lanovkou. Třetí oblast disponuje dětským hřištěm a prostorem pro piknik. Růžový sad byl dříve označován, jako Švehlův sad. V nadmořské výšce kolem 320 metrů můžete obdivovat památný strom, labyrint a sochy – Sluneční hodiny, Vodník a Rusalka nebo Polibek.

Vrtbovská zahrada na Malé Straně

Zdroj: https://www.flickr.com/photos/alexdrop/24871567289

Hledáte-li v Praze nejkrásnější barokní terasovitou zahradu, směřujte na Malou Stranu. Zde se nachází menší Vrtbovská zahrada o ploše 0,31 hektarů. Vstoupit do ní můžete skrze Vrtbovský palác. Zahrada byla budována v letech 1715 až 1720. Kromě překrásné zahradní architektury můžete obdivovat velkou voliéru s exotickým ptactvem nebo se stanete součástí některé z večerních prohlídek a zahradních slavností. Pravidelně se tu konají i nejrůznější výstavy.

Park Ztracenka na Novém Městě

Park Ztracenka je často označován jako Zahrada Ztracenka. Udržovaný zelený prostor o rozloze 0,7 hektarů leží na svazích nad Albertovem. Z původního sadu a vinice se postupně staly terasovité zahrady, jejichž hlavním architektem byl Michal Gavlas. V udržovaných zahradách se budete pohybovat po cestičkách nabízejících vyhlídková a odpočinková místa. Park Ztracenka patří mezi klidná a odlehlá zákoutí v samém centru metropole. Kvůli tomu je vyhledávaný pro odpočinek a relaxaci. Přidanou hodnotou je překrásný výhled na Albertov, Podskalí a Vyšehrad.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.