Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Návrat do ČR ze zahraničí bude bez testu

Návrat do ČR ze zahraničí bude bez testu

Návrat do ČR ze zahraničí bude jednodušší. Od 5. dubna nebude po Češích před cestou domu požadován negativní výsledek testu na koronavirus. Soud zrušil část opatření ministerstva zdravotnictvím, která podle něj nebyla dostatečně opodstatněná a byla v rozporu s Listinou základních práv a svobod. 

15. března zavedlo ministerstvo zdravotnictví mezi podmínky pro návrat českých občanů do země povinnost předložit negativní výsledek testu na koronavirus ještě před vstupem na české území. Návrat pozitivně testovaných občanů opatření výslovně nezakazuje, ale hrozí pokutami. Podle soudu tím brání vlastním občanů v návratu do země, což je v rozporu se základní Listinou práv a svobod. 

Nová opatření by měla platit od 5. dubna. Do té doby může ministerstvo zdravotnictví opatření opětovně přijmout se zohledněním stanoviska soudu. 

Podmínky návratu do ČR ze zahraničí

Soud zrušil pouze povinnost testování před návratem. Povinnosti dalšího testu po vstupu na území České republiky a samoizolace do obdržení výsledku tohoto test stále platí. 

Cesty do zahraničí

Cesty do zahraničí nejsou Českou republikou nijak omezeny. Každá země si však stanovuje vlastní podmínky, za jakých pustí cestující na své území. Jak je to s cestami po Evropě, si přečtěte v našem Velkém přehledu podmínek, za kterých lze vycestovat do evropských zemí. Podmínky pro cesty mimo Evropy najdete ve Velkém přehledu podmínek, za kterých lze vycestovat do oblíbených světových destinací.

 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.